Foto: Istockphoto

Läsarfråga: Hjälp, grannen förstör min utsikt!

Juridik och lagar

Vår granne har fula skräphögar utanför våra fönster. Vad kan vi göra?

Av: Redaktionen, 09 december 2019

Grannarna har byggt ett stort garage (för högt) och har fula skräphögar utanför våra fönster.
De är bofasta året om. Vi har fritidshus som vi är i lediga stunder, men vår utsikt mot fjället har förstörts av deras byggen.

De bygger dessutom bara mer och mer, nu har de 5 attefallshus/friggebodar på sin tomt, får man verkligen ha så många? Vad kan vi göra?

Irriterad granne

Annons

Svar:

Grannarna bör ha ansökt om bygglov för att bygga sitt garage. Undantaget är om det ryms inom kriterierna för ett attefallshus (mindre än 25 kvm och inte högre än 4 meter). Kontakta byggnadsnämnden och se om ni kan få information om huruvida byggena är godkända och om hur ni kan överklaga ifall något har byggts utan tillstånd. Det finns ingen begränsning i antal attefallshus, men husens sammantagna byggnadsarea får inte överskrida 25 kvm. Att utsikten förstörs är tyvärr inte något i sig som ger er rättighet att överklaga.

Josefine Häll, jurist, avtal24.

09 december 2019 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Juridik och lagar

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva Trané Lindgren reder ut den nya lagen om framtidsfullmakt. 

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

Läsarfråga: Vad händer med huset om vi separerar?

Juridik och lagar Jag står ensam på alla lån och papper tillhörande fastigheten. Vad skulle då hända om jag separerar med min sambo? Är bostaden min eller träder sambolag...

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

"Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in andra hantverkare?"

Juridik och lagar Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in en ny hantverkare, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här.

Här måste du skotta och sanda utanför tomten – kommunlistan

Juridik och lagar Visste du att du som villaägare kan vara ansvarig för att skotta och sanda gångbanan utmed din tomtgräns? Här är listan på vad som gäller i din kommun.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.