Foto: Istockphoto

Fyrverkerier i tätbebyggda områden – vilka regler finns?

Juridik och lagar

Nyårsafton är fyrverkeriernas afton, men vilka regler finns det och vad ska du tänka på i tätbebyggda villaområden?

Allt fler väljer bort fyrverkerier på nyårsafton, men för många är det fortfarande en tradition att antingen beskåda eller själv tända raketer på nyårsafton. Med hänsyn för både människor och djur finns det dock en hel del att tänka på.

– Enligt ordningslagen är det personen som tänder fyrverkerier som ansvarar för att det inte innebär någon risk för skada eller olägenhet för andra, säger Hans Alstermark, kriminalinspektör på Rättsenheten Stockholm, Polisen.

Behöver jag tillstånd för fyrverkerier?

– Oftast behövs det tillstånd för fyrverkeri på tidpunkt som inte är nyårsfirande. Är du osäker, kontakta polismyndigheten. Det kan finnas lokala föreskrifter från kommunen med platser där du inte får skjuta raketer – det kan till exempel vara nära ett sjukhus eller ett äldreboende. 

Annons

Vad gör jag om jag märker att någon är oaktsam med fyrverkerierna?

– Märker du att någon är vårdslös kontaktar du polisen. Det är också viktigt att tänka på 18-årsgränsen och att du inte köper ut fyrverkerier till minderåriga.

 

 

Regler för fyrverkerier:

  • Smällare, 4-tums stjärnrör samt raketer med krutvikt över 75 gram är förbjudna.
  • Det är 18-årsgräns för att få köpa eller hantera fyrverkerier.
  • Den som avfyrar fyrverkerierna är ansvarig för att varken personer eller egendom skadas.

 

Källa: Dinsakerhet.se, Polisen, MSB.

Emelie Åberg
19 december 2016
Annons
Mer om Juridik och lagar

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva Trané Lindgren reder ut den nya lagen om framtidsfullmakt. 

"Jag har lånat ut pengar, har jag rätt till ränta?"

Juridik och lagar Jag har lånat ut pengar och vi ska skriva skuldebrev. Har jag någon rätt till ränta för dessa pengar, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar...

"Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in andra hantverkare?"

Juridik och lagar Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in en ny hantverkare, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här.

"Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?"

Juridik och lagar Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!

"Hjälp, grannen har kapat våra träd!"

Juridik och lagar Min granne har kapat våra träd – ska jag polisanmäla, undrar en av våra läsare. Här är advokatens svar.

"Vad händer om vi separerar?"

Juridik och lagar Vad händer om vi separerar efter att vi flyttat in i vårt hus, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzens svar här.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.