Foto: Istockphoto

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar

Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

Måste vi betala hälften?

Vår far dog för en tid sedan och hans sambo sedan många år sitter i orubbat bo i sommarhuset, som jag och min bror då har fått ärva fars del av. Huset blir vårt när fars sambo avlider. Nu behöver ett uthus renoveras och fars sambo menar att vi bör stå för halva kostnaden. Stämmer det att vi ska betala för allt underhåll trots att vi inte har tillträde till huset?

K Eriksson

Annons

Svar: Som jag uppfattar saken ägde er far 50 procent av sommarhuset och den andelen har nu du och din bror ärvt. Om ni därmed samäger fastigheten med er fars sambo är min rekommendation att ni skriver ett avtal som reglerar ert samägande. Som fastighetsägare har ni ett ansvar för att underhålla fastigheten även om ni inte vistas där. Det är vanligt att ha olika uppfattningar kring underhållet, och så klart även olika ekonomiska förutsättningar. Är man oense om hur fastigheten ska skötas kan man ansöka hos tingsrätten om så kallad god man vad gäller förvaltning och nyttjande.

Eva Trané Lindgren

03 maj 2019
Annons
Annons
Mer om Juridik och lagar

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva Trané Lindgren reder ut den nya lagen om framtidsfullmakt. 

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

"Jag har lånat ut pengar, har jag rätt till ränta?"

Juridik och lagar Jag har lånat ut pengar och vi ska skriva skuldebrev. Har jag någon rätt till ränta för dessa pengar, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar...

"Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?"

Juridik och lagar Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!

"Hjälp, grannen har kapat våra träd!"

Juridik och lagar Min granne har kapat våra träd – ska jag polisanmäla, undrar en av våra läsare. Här är advokatens svar.

"Vad händer om vi separerar?"

Juridik och lagar Vad händer om vi separerar efter att vi flyttat in i vårt hus, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzens svar här.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.