Foto: Istockphoto

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar

Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

Av: Eva Trané Lindgren, 03 maj 2019

Måste vi betala hälften?

Vår far dog för en tid sedan och hans sambo sedan många år sitter i orubbat bo i sommarhuset, som jag och min bror då har fått ärva fars del av. Huset blir vårt när fars sambo avlider. Nu behöver ett uthus renoveras och fars sambo menar att vi bör stå för halva kostnaden. Stämmer det att vi ska betala för allt underhåll trots att vi inte har tillträde till huset?

K Eriksson

Annons

Svar: Som jag uppfattar saken ägde er far 50 procent av sommarhuset och den andelen har nu du och din bror ärvt. Om ni därmed samäger fastigheten med er fars sambo är min rekommendation att ni skriver ett avtal som reglerar ert samägande. Som fastighetsägare har ni ett ansvar för att underhålla fastigheten även om ni inte vistas där. Det är vanligt att ha olika uppfattningar kring underhållet, och så klart även olika ekonomiska förutsättningar. Är man oense om hur fastigheten ska skötas kan man ansöka hos tingsrätten om så kallad god man vad gäller förvaltning och nyttjande.

Eva Trané Lindgren

03 maj 2019 Eva Trané Lindgren
Annons
Annons
Mer om Juridik och lagar

Läsarfråga: Hjälp, grannen förstör min utsikt!

Juridik och lagar Vår granne har fula skräphögar utanför våra fönster. Vad kan vi göra?

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva...

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

Läsarfråga: Vad händer med huset om vi separerar?

Juridik och lagar Jag står ensam på alla lån och papper tillhörande fastigheten. Vad skulle då hända om jag separerar med min sambo? Är bostaden min eller träder sambolagen in? 

"Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in andra hantverkare?"

Juridik och lagar Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in en ny hantverkare, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här.

Här måste du skotta och sanda utanför tomten – kommunlistan

Juridik och lagar Visste du att du som villaägare kan vara ansvarig för att skotta och sanda gångbanan utmed din tomtgräns? Här är listan på vad som gäller i din kommun.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.