Läsarfråga: Får han ta vår husritning?

Juridik och lagar

Får någon egentligen ta din husritning och bygga ett likadant hus? 

Vi har ritat och byggt ett hus på ett fritidshusområde om 35 hus. Här finns även permantboende. Häromdagen stannade en man och tog foto på vårt hus och ropade genom bilfönstret att han köpt tomten som var till salu på området och tänkte bygga ett likadant hus som vi har ... Vi har ritat det för att vi vill ha ett unikt hus. Kan man ta patent på sin ritning? Alla husen i området är olika. Får kommunen lämna ut våra ritningar?
Stefan Jönsson

SVAR:

Annons

Det kommer inte att vara möjligt att patentera ritningarna, däremot skulle de kunna omfattas av upphovsrätt. Då behöver det vara tillräckligt originellt och unikt. Ett verk som omfattas av upphovsrätt får oftast inte användas utan upphovsmannens tillstånd, och det kan anses vara ett intrång att bygga ett precis likadant hus utifrån samma ritningar. Prata med Patent- och registreringsverket.

Ritningar som skickats in till kommunen är allmänna handlingar. Det innebär att alla har rätt att begära en kopia.

Josefine Häll, jurist

29 april 2020
Annons
Annons
Mer om Juridik och lagar

Läsarfråga: Hjälp, grannen förstör min utsikt!

Juridik och lagar Vår granne har fula skräphögar utanför våra fönster. Vad kan vi göra?

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva...

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

Läsarfråga: Vad händer med huset om vi separerar?

Juridik och lagar Jag står ensam på alla lån och papper tillhörande fastigheten. Vad skulle då hända om jag separerar med min sambo? Är bostaden min eller träder sambolagen in? 

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

"Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in andra hantverkare?"

Juridik och lagar Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in en ny hantverkare, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.