Foto: Istockphoto

"Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?"

Juridik och lagar

Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!

Kan min sambo ärva huset efter mig?

Jag bor tillsammans med min sambo i ett hus som jag äger till 100 procent. Jag har tre vuxna barn (helsyskon). Om jag går bort, kan jag på något sätt ”fördröja” arvet, det vill säga huset, till mina barn, så att min sambo kan bo kvar? Hon är pensionär och kan omöjligt köpa loss det. Att genom testamente ge henne huset skulle också kännas fel, då mina barn säkerligen skulle känna sig felfördelade. Om barnen kommer att stå som ägare på huset, kan de då ge min sambo ”kompishyra” eller liknande så länge min sambo vill? Relationen mellan dem är i dag bra, så jag vill inte att detta blir fel mellan dem. Huset är i dag värt cirka 1,7-2 miljoner kronor.

Roger Persson

Annons

Svar: Det är fullt möjligt att testamentera nyttjanderätten till viss egendom till någon, samtidigt som äganderätten tillkommer annan. Det går att begränsa nyttjanderätten till viss tid samt förena nyttjandet med visst betalningsåtagande. Det är dock en grannlaga uppgift att försöka bestämma under vilka villkor som t ex en sambo skall få bo kvar i en fastighet. Du kan i testamentet bestämma ett visst hyresbelopp som skall inkludera allt. Det går också bra att skilja på löpande respektive fasta kostnader, så att löpande utgifter ingår i en hyra och fasta utgifter inte. Definitionen av det ena eller det andra är dock ingalunda givet!

Hyra till ”självkostnadspris” är också en variant, men är det lån på huset, där både ränta och amortering skall utges, bör du tänka på vem som lämpligen skall betala för dessa - ägarna (barnen) eller hyresgästen (sambon).

Kostnaden för eventuella renoveringar är heller inte lätt att hantera. Som du säkerligen förstår kommer en alltför långvarig hyresperiod närmast oundvikligen leda till konflikter mellan din sambo och barnen som får agera som hyresvärdar. Under en viss övergångsperiod, för att ge en efterlevande sambo rimlig chans att i lugn och ro hitta nytt boende kan dock ett väl övervägt nyttjanderättsavtal fungera.

Jag rekommenderar att du tar hjälp av en jurist för utformning av testamentet, eller möjligen att både sambon och barnen tar del av diskussionen av vad som kan vara ett lämpligt hyresavtal, så att ni i förväg är någorlunda överens.

Isabel Areskoug Jantzen

30 januari 2017
Annons
Annons
Mer om Juridik och lagar

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva Trané Lindgren reder ut den nya lagen om framtidsfullmakt. 

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

"Jag har lånat ut pengar, har jag rätt till ränta?"

Juridik och lagar Jag har lånat ut pengar och vi ska skriva skuldebrev. Har jag någon rätt till ränta för dessa pengar, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar...

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

"Hjälp, grannen har kapat våra träd!"

Juridik och lagar Min granne har kapat våra träd – ska jag polisanmäla, undrar en av våra läsare. Här är advokatens svar.

"Vad händer om vi separerar?"

Juridik och lagar Vad händer om vi separerar efter att vi flyttat in i vårt hus, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzens svar här.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.