Foto: Istockphoto

"Hjälp, grannen har kapat våra träd!"

Juridik och lagar

Min granne har kapat våra träd – ska jag polisanmäla, undrar en av våra läsare. Här är advokatens svar. 

Av: Isabel Areskoug Jantzen, 20 oktober 2016

Hjälp! Grannen kapade mina träd!

Min granne har olovligen kapat sex tallar på vår tomt, vilket förstör helhetsintrycket på vår gård. Tallarna var friska, felfria och cirka 75 år gamla, så de var långa och fina. Vad kan jag göra nu? Kan jag polisanmäla?

Erik

Annons

Svar: Om du tror att grannen avsiktligt högg ner dem tycker jag att du ska polis-anmäla. Om du inte vill polisanmäla får du ta fram en egen värdering av dina träd och rikta skadeståndskrav mot grannen med värderingen som underlag. Möjligen kan det vara lättare att få ersättning på frivillig väg från grannen utan polisens inblandning?

Om en mäklare kan utlåta sig om eventuell värdeminskning av tomten så är sådan värdeminskning också i princip en ersättningsgill skada. Tar du alltså inte vägen om polisanmälan går det att stämma grannen på skadestånd vid tingsrätten.


 

20 oktober 2016 Isabel Areskoug Jantzen
Annons
Annons
Mer om Juridik och lagar

Läsarfråga: Hjälp, grannen förstör min utsikt!

Juridik och lagar Vår granne har fula skräphögar utanför våra fönster. Vad kan vi göra?

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva...

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

Läsarfråga: Vad händer med huset om vi separerar?

Juridik och lagar Jag står ensam på alla lån och papper tillhörande fastigheten. Vad skulle då hända om jag separerar med min sambo? Är bostaden min eller träder sambolagen in? 

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

"Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in andra hantverkare?"

Juridik och lagar Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in en ny hantverkare, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.