Vem ansvarar för snön som faller ner till grannen i kedjehus?
Vem ansvarar för snön som faller ner till grannen i kedjehus? Foto: Istockphoto

Vem ansvarar för snö som faller ner från taket?

Juridik och lagar

Snö som rasar ner från taket kan orsaka skador eller i värsta fall olycksfall. Men vems är ansvaret att skotta taket, spärra av eller sätta snörasskydd? Läs expertens svar här.

Av: Einar Vestheim, 15 januari 2016

Vi bor i kedjehus – vem ansvarar för snön?

Vi bor i kedjehus där byggnaderna förbinds med garage och förråd mellan. Garaget ligger inte längsmed huset utan ligger ca: 4 meter upp från husets gavel och framför garaget blir det då en parkering. Taket är brant, 39 grader och när det blir töväder rasar snön lätt ner på vår och grannens uppfart. Vi tror att vi som fastighetsägare är ansvarig för den snö som åker av vårt tak. Frågan är nu, om vi är ansvariga, kan vi då sätta upp avspärrning på grannens uppfart så att hen inte kan parkera framför sitt garage, (nedanför vårt tak) då risk för snöras finns?
På vår uppfart har vi satt snörasskydd som sitter på vårt och grannens hus (enligt överenskommelse), på så sätt skyddar vi våran uppfart och bil, men vad gäller egentligen?

Sune & Gun-Maria 

Annons

 

Svar: Det är rätt uppfattat att fastighetsägaren har ansvar för eventuellt snöras från egna taket. Ni kan dock inte lösa problemet genom att spärra av mark som inte är er egen. Ni måste antingen skotta taket eller sätta upp snörasskydd där också. Inte heller på egen mark duger det alltid att spärra av. Barn och andra personer med legitima skäl att beträda marken måste man alltid räkna med, och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda mot olycksrisk.

Isabel Areskoug Jantzen

15 januari 2016 Einar Vestheim
Annons
Annons
Mer om Juridik och lagar

Läsarfråga: Hjälp, grannen förstör min utsikt!

Juridik och lagar Vår granne har fula skräphögar utanför våra fönster. Vad kan vi göra?

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva...

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

Läsarfråga: Vad händer med huset om vi separerar?

Juridik och lagar Jag står ensam på alla lån och papper tillhörande fastigheten. Vad skulle då hända om jag separerar med min sambo? Är bostaden min eller träder sambolagen in? 

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

"Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in andra hantverkare?"

Juridik och lagar Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in en ny hantverkare, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.