Vem ansvarar för snön som faller ner till grannen i kedjehus?
Vem ansvarar för snön som faller ner till grannen i kedjehus? Foto: Istockphoto

Vem ansvarar för snö som faller ner från taket?

Juridik och lagar

Snö som rasar ner från taket kan orsaka skador eller i värsta fall olycksfall. Men vems är ansvaret att skotta taket, spärra av eller sätta snörasskydd? Läs expertens svar här.

Vi bor i kedjehus – vem ansvarar för snön?

Vi bor i kedjehus där byggnaderna förbinds med garage och förråd mellan. Garaget ligger inte längsmed huset utan ligger ca: 4 meter upp från husets gavel och framför garaget blir det då en parkering. Taket är brant, 39 grader och när det blir töväder rasar snön lätt ner på vår och grannens uppfart. Vi tror att vi som fastighetsägare är ansvarig för den snö som åker av vårt tak. Frågan är nu, om vi är ansvariga, kan vi då sätta upp avspärrning på grannens uppfart så att hen inte kan parkera framför sitt garage, (nedanför vårt tak) då risk för snöras finns?
På vår uppfart har vi satt snörasskydd som sitter på vårt och grannens hus (enligt överenskommelse), på så sätt skyddar vi våran uppfart och bil, men vad gäller egentligen?

Sune & Gun-Maria 

Annons

 

Svar: Det är rätt uppfattat att fastighetsägaren har ansvar för eventuellt snöras från egna taket. Ni kan dock inte lösa problemet genom att spärra av mark som inte är er egen. Ni måste antingen skotta taket eller sätta upp snörasskydd där också. Inte heller på egen mark duger det alltid att spärra av. Barn och andra personer med legitima skäl att beträda marken måste man alltid räkna med, och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda mot olycksrisk.

Isabel Areskoug Jantzen

15 januari 2016
Annons
Annons
Mer om Juridik och lagar

Läsarfråga: Hjälp, grannen förstör min utsikt!

Juridik och lagar Vår granne har fula skräphögar utanför våra fönster. Vad kan vi göra?

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva...

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

"Jag har lånat ut pengar, har jag rätt till ränta?"

Juridik och lagar Jag har lånat ut pengar och vi ska skriva skuldebrev. Har jag någon rätt till ränta för dessa pengar, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

"Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?"

Juridik och lagar Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!

"Hjälp, grannen har kapat våra träd!"

Juridik och lagar Min granne har kapat våra träd – ska jag polisanmäla, undrar en av våra läsare. Här är advokatens svar. 

"Vad händer om vi separerar?"

Juridik och lagar Vad händer om vi separerar efter att vi flyttat in i vårt hus, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzens svar här.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.