Influensa kan få dig att känna dig mycket sjuk och trött. Läs våra tips för att förebygga sjukdomen.
Influensa kan få dig att känna dig mycket sjuk och trött. Läs våra tips för att förebygga sjukdomen. Foto: Istockphoto

Hur skyddar jag mig mot influensa?

Husliv

Influensavirus smittas framförallt via luften, men också genom det vi rör vid. Att tvätta händerna noggrant är alltid en god idé för att minska risken att bli smittad. Här kommer 6 frågor och svar om influensa. 

Vilka är symptomen? 

Från att du blir smittad av influensa tills att det slår ut går det snabbt, mellan en till fyra dagar. En del blir svårt sjuka med hög feber och hosta, medan vissa personer bara får lindrigare besvär. Det här är vanliga influensasymptom:

Annons
 • Du känner dig mycket sjuk och trött.
 • Ont i musklerna.
 • Hög feber, runt 39-40 grader, i uppemot en vecka.
 • Frusenhet.  
 • Huvudvärk.
 • Ont i halsen och torrhosta.
 • Dålig aptit. 

Barn som är yngre än två år kan även drabbas av diarré, illamående, kräkningar och magont, vilket gör att de kan få vätskebrist.

 

Läs också: Viktigt med hygien – så ofta ska du byta handdukar  

 

Hur vet jag om det är en vanlig influensa eller coronavirus?

Symptomen för coronavirus är som vid influensa också feber, hosta och luftvägsbesvär.Om du har varit i något av de områden där smittspridning förekommer (eller har träffat någon som du vet bär på viruset) och får symptomen inom 14 dagar ska du ringa 1177 för rådgivning. Där får då också information om var provtagning bör ske.

 

Hur minskar jag risken att bli smittad av influensa?

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Särskilt viktigt är det när du kommer in från att ha varit utomhus, när du har synlig smuts på händerna, vid toalettbesök och när du ska laga mat och äta. 
 • Håll lite avstånd till och undvik att ta i hand med personer med influensasymptom.
 • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.

 Tvätta händerna noga

Var noga med att tvätta händerna! 

Hur ska jag tvätta händerna?

Var inte för snabb, utan ägna cirka 30 sekunder åt handtvätten. Gör så här: 

 • Skölj händerna med vatten. 
 • Ta rikligt med tvål i handen. 
 • Arbeta upp ett lödder över hela händerna. 
 • Se till att inte glömma att tvåla mellan fingrarna, på ovansidan av händerna och bägge tummarna. Högertummen är något som särskilt ofta glöms bort! Gnugga även fingertopparna mot den andra handens handflata.
 • Skölj och torka händerna och undvik att dela handduk med andra. 

 Se hur man gör i det här klippet från Vårdguiden

 

Behöver jag använda handsprit?

Nej, att tvätta händerna med vanlig tvål och vatten är det bästa. Handsprit hjälper mot bakterier men mot virus som ger magsjuka har det begränsad effekt. 

 

Läs också: Choklad är bästa botemedlet mot hosta!

 

Behöver jag vaccinera mig?

Unga och medelålders som annars är friska har liten risk att drabbas av följdsjukdomar av en vanlig influensa. De behöver därför inte vaccinera sig mot influensa, men för att slippa viruset väljer en del att göra det ändå. Hör man till en riskgrupp är Vårdguidens rekommendation att man årligen vaccinerar sig mot säsongsinfluensa, eftersom viruset oftast kommer i en ny form varje år. I riskgrupperna finns personer som är äldre än 65 år, gravida och de som har en hjärtsjukdom, lungsjukdom, diabetes eller ett starkt nedsatt immunförsvar. 

Källa: Vårdguiden 117

 

 

12 mars 2020
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.