Foto: Istockphoto

Läsarfråga: Vågar vi hyra ut huset?

Husliv

Vi är ofta utomlands i juli och funderar på att hyra ut vårt hus via Airbnb. Vi är dock lite oroliga för att det ska hända något med vårt hus. Hur funkar det och vad ska man tänka på när man hyr ut?

Vågar vi hyra ut?

Vi är ofta utomlands i juli och funderar på att hyra ut vårt hus via Airbnb. Vi är dock lite oroliga för att det ska hända något med vårt hus. Hur funkar det och vad ska man tänka på när man hyr ut?

Lena

Annons


Svar:

Undersök ert försäkringsskydd, hemförsäkringen täcker oftast inte t ex stöld eller skadegörelse vid uthyrning, kontrollera Airbnbs garanti. (På Airbnbs hemsida finns mer info.)

Gör en inventarieförteckning och lås in dyrbara ägodelar. Hyreskontraktet ska reglera hyra, hyrestid och i vilket skick huset ska återlämnas samt andra viktiga villkor. Gör en bedömning av hyresgästen, vid längre uthyrning – kontrollera hyresgästens ekonomi och boendereferenser. Hyran ska betalas i förskott och kräv vid behov deposition.

Tänk på att hyresintäkter överstigande grundavdraget om 40 000 kronor och övriga avdrag ska beskattas och att även kortare uthyrningar kräver tillstånd om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt. 

Johan Kleveland, förbundsjurist, Fastighetsägarna Sverige

Läs också: Hyra ut huset – så gör du! 

03 mars 2020
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.