Foto: Istockphoto

Hyr ut din bostad – så gör du

Husliv

Hyr ut din bostad under semestern och tjäna en slant – eller byt hem med någon från ett annat land. Möjligheterna är många, men var noggrann med avtalen så att inte semestern blir förstörd.

Av: Anders Carlén, 17 juli 2017

1. Kontrollera gästen

Att göra affärer med främlingar är en risk för båda parter, och om hyresgästen inte talar om sitt fullständiga namn bör du vara försiktig. Likaså om personen i fråga vill betala med checkar.

2. Upprätta ett avtal 

Hyresavtalet reglerar vad hyresgästen hyr, vad som ingår och inte. I avtalet ska du också ange pris och eventuell avbokningsavgift – och kostnad för utebliven städning. Om gästen är utländsk bör du upprätta en kopia på hens språk.

Annons

3. Bestäm betalningsrutiner

Du som uthyrare bestämmer själv reglerna för förskottsbetalning. Vanligt är att en del av hyresbeloppet betalas in omgående för att bekräfta bokningen. Om de pengarna ska gå att få tillbaka vid avbokning, och hur nära inpå ankomstdatum det i så fall kan ske, anger uthyraren klart och tydligt i avtalet.

4. Ta betalt smart

Planera för hur du ska ta betalt – insatta pengar på ett bankkonto är det absolut bästa sättet. Förbered dig med IBAN-nummer (vänd dig till din bank om du inte vet vad det är) till ditt bankkonto och adress till din bank så att du kan ta emot betalningar från utlandet.

5. Tänk på överlämningen

Hur ska gästen få nyckeln? Nyckelskåp med kodlås finns att köpa för några hundralappar om du inte har möjlighet att träffa gästerna personligen – vilket i sin tur ställer högre krav på att du lämnar skriftliga instruktioner för alltifrån städning till förvaring av dynor till uteplatsen.

6. Försäkra dig vid uthyrning

Alla försäkringsbolag täcker inte stöld eller skador vid uthyrning. Hör med ditt försäkringsbolag om de erbjuder tillägg för uthyrning.

7. Håll koll på skatten

Inkomster från uthyrningen är en skattepliktig intäkt, du ska alltså redovisa intäkter som du har fått både i kontanter och insatta på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

 

Redaktionen testar 3 uthyrningssajter

Hus och fritidshus

Homeaway är väldigt stora i Europa och kopplade till 20 inter- nationella bostadssajter. Du lägger själv upp din annons och har kontakt med eventuella hyresgäster inklusive betalning.
Kostnad: Ingen fast avgift, åtta procent per bokning.
Läs mer: Homeaway.com.
+ Du har själv kontakten med hyres- tagare och kan välja att tacka nej.

- Du måste lägga
tid på att administrera hyresförfrågningar som kanske inte blir av.

Lägenheter och villor


Airbnb specialiserar sig på storstäder och lägenheter,
men också villor. 
All bokning sker via hemsidan, inklusive betalning – du behöver bara stå för nycklar och boende.
Kostnad: Tre procent av varje bokning går till Airbnb.
Läs mer: Airbnb.se.
+ Du slipper hålla
i all kontakt med hyrestagare.

- Eftersom du inte har kontakt med hyrestagaren kan du in heller avstyra oönskade gäster.

Internationella bostadsbyten

Homeexchange
 är en internationell sajt med fokus på bostadsbyte. Lägg in en beskrivning av ditt hem och hitta någon att byta med. Byte av bil är valfritt.
Kostnad: 1 200 kronor.
Läs mer: Homeexchange.com.
+ Inga pengar är inblandade.

- Du bör ha
ett reseintresse eftersom det bygger på att man byter boende med varandra.

 

Så får du huset uthyrt

Lägg tid på bilderna


En bild säger mer än tusen ord. Fota både interiört och exteriört – och glöm inte att städa innan.

Var ärlig

Ljug inte om standarden på utedasset eller avståndet till affären, utan tona hellre ner beskrivningen. Då riskerar du inte att få missnöjda besökare som vill ha pengarna tillbaka. Översätt texten till engelska och tyska eller franska.

Uppdatera ofta

Uppdatera annonsen ofta, särskilt om veckor som är uthyrda. Och svara omgående på mejlen, helst inom 24 timmar.

Ta rätt betalt

Jämför med vad andra tar betalt för sina hus och lägg dig någonstans i mitten. Var beredd att anpassa priset utifrån efterfrågan. Ett fint hus med bra läge ger minst
 5 000 kr i veckan.

Var öppen

Ange alltid för- och efternamn samt ett telefonnummer i annonsen så att intresserade gäster upplever dig som pålitlig. 

17 juli 2017 Anders Carlén
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.