"Hjälp, vi har hussvamp!"

Husliv

Hur blir vi av med svampen och hur mycket täcker en villaförsäkring, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Av: Redaktionen, 03 mars 2020

Är det hussvamp?

Vi är mitt uppe i renovering av huset och har till vår stora fasa sett tecken på vad vi misstänker kan vara hussvamp. Hur mycket kan det komma att kosta att få bukt med svampen, och hur mycket täcker en villaförsäkring?

Lisa & Matteo

Annons

 

Svar:

Äkta hussvamp – fruktad skadegörare 

Det finns cirka 180 arter av rötsvamp som är mer eller mindre vanliga i byggnadsvirke. Den mest fruktade skadegöraren av dem är den äkta hussvampen: Serpula lacrymans. Har ni sett spår av brunt, kanelliknande pulver, som är hussvampens sporer, vid en golvlist så är det troligen äkta hussvamp. Den äkta hussvampen luktar ingenting, men du kan känna av huvudvärk. Har ni sett eller känt av de symtomen bör en sakkunnig analysera och lokalisera skadan och utreda trolig orsak till angreppet samt föreslå saneringsåtgärder.

Kontakta alltid ett saneringsföretag

En sakkunnig hittar du på Byggdoktor.com. Att få bort husvampsangreppet är ofta ett stort och krävande jobb som ni inte kan göra på egen hand, ett saneringsföretag bör kontaktas. Allt angripet material och en del friskt närbelägetmaterial (inom en meter) måste avlägsnas. Det kan bli väldigt dyrt om huset är mycket angripet – i allra värsta fall kan en rivning bli aktuell.

Vad täcker försäkringen?

Den försäkring som kan ingå i en villaförsäkring, alternativt är en tilläggsförsäkring, gäller oftast nödvändig sanering och reparation vid invändig skada på bostadshus som orsakats av äkta hussvamp. Även skadad lösegendom (personliga saker) ersätts om det är en följd av att bostadshuset skadats.

Hur stor ersättningen blir/högsta ersättningsbelopp framgår av ert försäkringsbrev. Försäkringen omfattar inte angrepp som kan härledas till tiden innan den började gälla, eller angrepp på byggnadsdelar utomhus som till exempel balkonger, utomhustrappor, terrasser och uterum. Försäkringen gäller inte heller för angrepp av andra rötsvampar eller mögelsvampar än äkta hussvamp.

Peter Bratt, Byggskadespecialist, Länsförsäkringar 

 

Så undviker du hussvamp

  • Kontrollera att grundkonstruktionen är fri från fukttillskott och att dränering och ventilation till grunden fungerar.
  • Inspektera krypgrunden på sommaren och se till att den är torr och ren från skräp.
  • Undvik att förvara virke, plast eller tidningar direkt på fuktiga källargolv eller i krypgrunder.
  • Se till att regnvatten från stuprör och hängrännor leds bort från huset.
  • Låt inte buskar växa för nära grunden, håll luftigt intill grunden.
  • Om du tror att du drabbats, ring försäkringsbolaget omgående.
  • Om du drabbats, anlita proffs. Du ska inte sanera själv.

 

Läs också: Så bekämpar du fuktskador och mögel

 

HÄR hittar du alla våra läsarfrågor

03 mars 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.