"Skilsmässa – hur gör vi med huset?"

Husliv

Skilsmässa är ett faktum och en av parterna vill bo kvar. Men hur kommer man fram till vilken summa den före detta partnern ska lösas ut för? Vi i Villas juridikexpert förklarar.

Av: Eva Trané Lindgren, 28 maj 2018

Skilsmässa – hur gör vi med huset?

Jag och min fru ska skilja oss och vi står båda som ägare på vårt hus. Det är jag som kommer att bo kvar, hon vill att jag ska lösa ut henne från huset. Vad är det som gäller då? Hur kommer jag fram till vilken summa jag ska lösa ut henne med?

Henrik

Annons

Svar: Ni ska skriva ett bodelningsavtal mellan er för att reglera vem som ska ha vad i samband med er skilsmässa. Ni ska ha ansökt om äktenskapsskillnad hos tingsrätten för att kunna inleda en bodelning. Som makar ska allt så kallat giftorättsgods delas på hälften. Har ni till exempel ett äktenskapsförord som säger att vissa tillgångar är enskild egendom ska dessa inte delas.

Det är vanligt att en av parterna bor kvar i den gemensamma bostaden och därmed övertar ägandet och bolånen till 100 procent.

Alla tillgångar och skulder som ska fördelas tas upp i bodelningsavtalet. Värdet av till exempel bostaden brukar motsvara marknadsvärdet vid bodelningstillfället. Man ser till boets totala nettotillgångar, och respektive part ska gå ur äktenskapet med lika behållning. Den som tar över en bostad får i regel ett större värde på sin lott. Med utgångspunkt att man ska ha lika är mellanskillnaden den summa som ena parten ska “lösas ut” med så kallad skifteslikvid.

En bodelning utlöser ingen skatt, men den som övertar ett boende får all skatt i framtiden varför parten som blir “utlöst” vanligen kompenserar den andra för detta. Vanligen tar man även hänsyn till framtida mäklararvode i detta sammanhang.

Jag vill dock understryka om att det råder avtalsfrihet mellan parterna i samband med bodelning och så länge man är överens kan man sinsemellan avtala om detta.

Min rekommendation är att man skriver bodelningsavtal i samband med ansökan om äktenskapsskillnad då det inte finns några tidsbegränsningar när man ska göra detta. Man kan alltså påkalla bodelning många år efter skilsmässan.

Eva Trané Lindgren

 

28 maj 2018 Eva Trané Lindgren
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.