Annons

Hyr ut ditt boende till turister

Husliv

Att hyra ut sin bostad till turister har blivit allt populärare. Oavsett om du har en bostadsrätt inne i stan, en stuga på landet eller ett hus utomlands borde du ta chansen att tjäna lite extra pengar på att hyra ut din bostad under den tiden du inte är där.

Av: , 21 april 2017

Tjäna pengar på din bostad

2013 blev det förmånligare att hyra ut sin bostad. Nu får du tjäna upp till 40 000 kronor skattefritt i Sverige för inkomst från uthyrning av en privatbostad.  Dessutom får du dra av 20 procent av hyresintäkten när du hyr ut din bostad. Genom att hyra ut din bostad några veckor om året kan du i princip få din semester finansierad. Du väljer själv vilka veckor du vill hyra ut och till vem.

Har du en stuga i Sverige som du bara använder några veckor om året? Varför inte passa på att hyra ut den resterande veckor och tjäna ihop till driftskostnaden? Hyr du ut din stuga för 5 000 kronor i veckan så har du tjänat ihop 40.000 kronor på 8 veckor. Därefter beskattas inkomsterna med 30 procent. Att annonsera på Homeaway.se kräver ingen uppstartskostnad, allt du betalar är 8% i provision per bokning.

 

Hyr ut ditt boende via HomeAway

Allt fler väljer att hyra ut sitt boende. En av de hetaste portalerna just nu är Homeaway.se som är en världsledande nätportal för uthyrning av stugor och semesterbostäder. HomeAway fungerar som en mötesplats mellan uthyrare och hyresgäster där potentiella gäster kan hyra ett semesterboende direkt via fastighetsägaren som han eller hon utannonserat på HomeAway. Varje år besöker miljontals resesugna turister HomeAway i sökandet efter en semesterbostad. 

– Det finns många fördelar med att hyra ut sitt boende via Homeaway.se. Den största är att Homeaway.se ingår i det globala Homeaway-nätverket. Bostadsannonsen visas på över 50 Homeaway-sidor på 23 olika språk och man når således potentiella hyresgäster från hela världen till skillnad från om man hyr ut sin bostad via nationella eller mindre lokala aktörer, säger Jens Rogmark, Manager International Markets på HomeAway.


Stor efterfrågan på semesterboende i Sverige

Det är inte bara under sommaren som efterfrågan på sommarstugor och lägenheter är stor.
– Andra länder har annorlunda semesterperioder än vad vi har i Sverige och det medför att det finns ett stort intresse för tillexempel tyskar och holländare att semestra i Sverige under augusti, hela september och ibland även en bit in i oktober. Har man en central lägenhet i någon av de lite större städerna i Sverige är säsongen ännu längre, berättar Jens.

Ett bra tips till alla som funderar på att hyra ut sitt boende är att hålla koll på evenemang på orten där man bor. Just den veckan kan efterfrågan på korttidsboende vara väldigt stor. Har du exempelvis ett hus på Gotland kan det vara en bra idé att hyra ut det under Almedalsveckan.


Så här fungerar det


1. Registrera dig
Registrera dig utan förpliktelser. Logga in och få tillgång till värdefulla tips och råd.

2. Skapa din annons
När du är inloggad på ditt fastighetsägarkonto du har skapat kan du påbörja din annons.

3. Hyr ut
Lägg till bilder och information om din bostad. När annonsen är komplett publiceras din annons.

Vill du veta mer? Klicka här.

Tips till dig som vill hyra ut ditt boende

1. Skriv en bra rubrik i annonsen
Tänk på att skriva en lockande rubrik som väcker reslust. Tänk ut fördelarna med just ditt boende och försök att hitta en rubrik som sticker ut lite.

2. Var noga med bilderna
Städa noga innan du fotograferar. Ingen vill hyra ett smutsigt och stökigt hem. Plocka bort onödiga prylar både inomhus och utomhus innan du ska fotografera. Tänk på att ta ljusa bilder med en varm ton och ta hellre för många bilder än för få.

3. Utgå från gästen
Belys det unika med ditt boende och tänk på vad din hyresgäst kan tänkas vilja se och göra i området. Finns det bra badplatser i närheten? Vilka sevärdheter finns?

4. Sätt rätt pris

Hör med dina grannar eller andra stugägare med liknande hus vad de tar betalt för uthyrning eller sök på Homeaway.se efter objekt på just din ort och se hur prisläget är. Det är bra att sätta olika priser för olika säsonger (ett för högsäsong och ett för lågsäsong).

5. Stava rätt
Se till att stavningen i din annons är korrekt. Det ger ett seriösare intryck.

6. Översätt din annons till flera språk
Din annons översätts automatiskt till alla språk men trots det gynnas du av att översätta annonsen till flera språk då din egen översättning oftast är mer exakt.

7. Skriv ett hyreskontrakt
Om du är du lite osäker på att släppa in okända i din bostad så kan det kännas lite tryggare att skriva ett hyreskontrakt för dina gäster där dina regler för vistelsen ingår. Ett alternativ kan också vara att skriva en inventarielista som hyresgästen får kvittera i samband med kontraktsskrivningen.

 

21 april 2017
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.