Hemma hos Carola ”Gud sa att jag skulle bo i ett slott”

En jul utan att hjälpa andra skulle vara en fattig jul, tycker
artisten Carola Häggkvist. Själv delar hon ut mat till hemlösa,
sjunger på ålderdomshem och diskar i kyrkan.
– Det ger perspektiv på mitt liv. I slutändan spelar det ju ingen
roll om skinkan blir lite torr eller vad jag har på mig.


Vi i Villa hälsar på hemma hos Carola

För ett och ett halvt år sedan lämnade Carola Häggkvist Bromma och flyttade till Steninge slottsby i Sigtuna. Här bor hon med dottern Zoe och sonen Amadeus (varannan vecka) i ett av husen inne på själva slottsområdet.
– När Amadeus slutade i Brommapojkarna var jag klar med Bromma. Jag frågade Gud: Vart ska vi flytta härnäst? Vet du vilket ord jag fick? Slott. Oh my God, tänkte jag. Hur ska jag ha råd med ett slott? Sedan kom jag ut till Steninge och blev förälskad. Här vill jag ha mina julkonserter. Jag känner dem som äger slottet, och tills vidare hyr jag det här huset.
Carola bär gummistövlar och en rejäl oljerock. Hon har precis provkört en Range Rover. Livet på landet kräver en funktionell bil.

Vi kliver in i det vackra huset. En gammal byggnad, men helt nyrenoverad. I den öppna spisen i vardagsrummet brinner en brasa, från köket doftar det nybryggt kaffe. På matsalsbordet tronar ett par änglar och hyllorna är fyllda av tavlor med budskap. Det är ett hus som gjort för att fira jul i.
– Jag har inte bestämt hur vi ska fira. Vi hade tänkt åka till Sydafrika, men flygbiljetterna har blivit för dyra. Vi är så många som behöver biljett: jag, Zoe, Amadeus, Amadeus flickvän och Amadeus flickväns mamma …
Carola vill ju att alla ska vara med.
– I år kanske vi är här hela gänget. Jag är bra på att öppna upp mitt hem. Men är inte den som står vid spisen, det får bli knytis.  
I så fall blir det andra julen de firar på Steninge. Förra året rundade hon, pojkvännen Jimmy och Zoe av julafton med vänner.
– Först lyssnade vi på när Zoe sjöng i Adolf Fredriks kyrka. Sedan åkte vi till Klara kyrka för att hjälpa till lite. Till slut åkte vi hem hit och då anslöt våra kompisar. Enkelt och mysigt.

Carola tycker om att göra sitt hem fint och välkomnande.

Hur Carola firar jul skiljer sig från år till år. Viktigast är att ha ett öppet sinnelag.
– Först rättade jag mig efter mammas och pappas firande, när de gick bort lutade jag mig mot syrran. Hon, i sin tur, har lutat sig mot vår kusin Nina och hennes stora familj. Det är bra att samla in familj och släkt vid högtider, samtidigt måste det finnas luft. Alla måste få göra som de vill. Familjer ändras, barnen blir större.
När Amadeus var yngre firade han med sin pappa vissa år, andra år med Carola. Nu kan han åka emellan.
– Han är lojal och tänker på sina småsyskon på både sin pappas och mammas sida. Visst har jag känt mig ensam på julen. Men jag är inte rädd för ensamheten. Jag vet att Gud har en plan för mig, och jag har tillit till livet och kärleken.

Under flyktingkrisen bjöd Carola in tio flyktingar att bo i sitt hem.
– För mig är det självklart. Det är det minsta vi kan göra för människor som lider.

Gud finns alltid närvarande i hemmet.

Hon gillar traditioner och högtider. Äta god mat, pynta och göra sig fina inför varandra. Sådant är viktigt. Även  julklapparna kan fylla en funktion.
– Det hör till kärlekens och människans natur att ge. Men man kan ge på olika sätt, en kram, en måltid, ge av sin tid. Ingen tycker det är roligt att köpa presenter till 23 personer i en släkt. Då är hundrakronorspresenten bra. De vuxna köper en present för hundra kronor och lottar ut, barnen ger man lite extra.

Men man får inte glömma det julen handlar om – att engagera sig i sina medmänniskor.
– Förra året firade vi jul med Jimmys föräldrar i Norrland. Vi sjöng och spelade på ett ålderdomshem, och Zoe var med.
Utan spontana julkonserter skulle livet bli lite tråkigt.
– Där är jag lik pappa. Varje julafton åkte pappa till ålderdomshemmet och frågade: Vem har inte fått besök idag? Så hälsade han på alla de ensamma.  
Att göra något för andra har blivit ett självklart inslag vid julen. Som när Carola på väg till släktens julkalas fick för sig att hon skulle åka förbi en park där hemlösa brukar samlas.
– Jag hade varit på Östermalmshallen och köpt en massa mat. Jag svängde förbi parken och satte mig ner på bänken, och vi pratade om livet. Människor som tar till flaskan tror ofta på Gud, så vi hade mycket gemensamt. Jag hade köpt lax, räkmackor och undrade om de ville ha. Amadeus satt kvar i bilen och tittade med stora ögon. Nästa år ville han vara med och bidra. Då åkte vi till Klara kyrka och delade ut presenter. Jag fick syn på en kvinna som såg ledsen ut, jag sa: ”God jul. Får jag ge dig den här?” Hon började gråta och så stod vi där och kramades.
Ofta engagerar Carola hela släkten.
– Innan vi sätter oss och kollar på Kalle klockan 15 kan vi väl göra en insats sa jag. Jag ringde Centrumkyrkan i Sundbyberg och sa att vi är tre familjer som vill hjälpa till. Kan vi dela ut mackor, ta hand om disken eller så? Han som svarade frågade om det verkligen var den riktiga Carola.
 Hjälpinsatserna skänker henne glädje och tillfredsställelse. Och de svetsar ihop familjen.
– Det blir lättare att ta hand om varandra om man först gjort en gemensam insats. I vår stora familj är alla rätt olika och vi umgås inte jätteofta, men när vi kan enas runt det här för det oss närmare varandra.
I flyktingkrisen hade Carola fem kvinnor från Uganda och fem män från Iran boende hemma hos sig i Brommavillan.
 – Jag hade full tillit till dem. Jag sa: ”Här är husnyckeln, nu åker jag på turné.”
Lite senare såg hon till att några romer kunde tälta på hennes tomt – i alla fall tills grannarna började klaga.
– Om det blir krig, om tiderna förändras, ska mitt hus kunna vara en tillflyktsort. Jag är inte ekonomiskt oberoende. Jag kan inte hjälpa hela världen. Men de pengar jag tjänar vill jag använda till att hjälpa andra.
Carola ser det som att vi inte har råd att inte engagera oss.
– Av hälsoskäl. För våra hjärtans skull. Jag har inte råd att gå förbi någon som ligger på gatan, då förhärdar jag mitt hjärta. Det är bra med skatter, men vi får inte lägga allt ansvar på staten. Det är vi människor som är Sverige. Det är vi som måste öppna upp våra hem.
Men hur får du själv kraft?
– Man fyller på när man gör rätt saker. Det är när man prioriterar fel som man blir trött och tappar fokus. Och så måste man ha kul ibland. Jag gillar att bugga!

Gröna växter skapar fin atmosfär i Carolas badrum.

På vinden har Carola en walk-in closet med både privatkläder och scenkläder.

Carolas 5 tips för en kärleksfull jul

1. Tänd ljus. Kanske har du ett speciellt ljus som du bara tänder under julen?  
2. Lyssna på bra musik. Gärna klassiskt, så att tankarna får ro.
3. Visa tacksamhet. Tacka vem du vill, tänk på vad du har att vara tacksam för.
4. Läs en bra andaktsbok, eller varför inte Lukasevangeliet?
5. Du är älskad av den högste, no matter what. När du är älskad blir du orädd.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar