Foto: Istockphoto

Här ökar inbrotten mest

Husliv

Villainbrott är varje husägares värsta mardröm. Brottsplats- undersökaren Lennart Lindholm vet hur du ska göra för att hålla tjuvarna borta. 

Av: Anja Källstedt, 16 juni 2018

Varje år sker omkring 22 500 bostadsinbrott i Sverige, och de blir allt fler. Flest inbrott sker i Stockholm, där antalet ökade med 2 000 förra året. Siffrorna hittills i år i Region Stockholm ligger på samma höga nivå som 2017*.

– Det är svårt att lösa de här brotten. Vi tror att det är organiserad brottslighet och att tjuvarna till 60–70 procent är personer som reser in i Sverige tillfälligt, säger Lennart Lindholm, gruppchef på Lokus (lokala brottsplatsundersökare) i Stockholm city och Nordost.

– Tjuvarna kan ibland ha olikaidentiteter, eller så finns de inte i våra system och är svåra att hitta av den anledningen. Det har under 2018 gripits många inbrottstjuvar i region Stockholm.

Annons

Vad stjäl tjuvarna oftast?

– Smycken, små tekniska föremål, klockor och kontanter – man bär inte ut en stor tv i dag, även om det kan förekomma. Använd fantasin när du gömmer dina värdesaker, många förvarar prylarna i sovrummet eller badrummet och lägger bilnycklarna och plånboken i hallen – men det är de platser som tjuvarna söker igenom först.

Var på villan tar sig tjuven oftast in?

– Genom altan- eller balkongdörrar, eller att man lyfter ut fönsterkassetter – men det förekommer även att de går in via entrédörrar. Många balkong- och altandörrar har hyggliga lås, men ofta har de ett fönster upptill och en skiva nedtill – och den skivan går många gånger att trycka in. Där kan det vara bra att sätta in till exempel en förstärkt plåtbit.

Läs också: Vi i Villa undersöker ett villainbrott.

Finns det fler sätt att skydda sig?

– Grannsamverkan är jättebra, då höjer man uppmärksamheten i sitt område och kan stötta varandra. Om du har en stege bör du låsa fast den så att en tjuv inte kan resa den mot väggen och klättra in på övervåningen. En sensor som tänder en lampa inne i huset i stället för enbart ytterbelysningen kan fungera avskräckande. Larm är effektivt på det sättet att det avskräcker tjuven från att vara i huset en längre stund. Slutligen: Kom ihåg att inget är starkare än den svagaste länken – har du jättebra larm och lås, men ett källarfönster som är lätt att öppna, så väljer tjuven den vägen in.

*OBS! Statistiken är preliminära uppgifter från Polismyndigheten.

 

Lennart Lindholm, gruppchef på Lokus i Stockholm city och Nordost

16 juni 2018 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.