En läsare avslöjar: Panik! Jag har hantverkarkomplex!

Husliv

Martin Witt har insett att han lider av det svåraste komplexet av dem alla: hantverkarkomplexet. Nu tänker han tala ut!

"Det finns så många olika komplex nuförtiden. Jag tänker på faderskomplex, mindervärdeskomplex och, det som är vanligast i vår släkt, akademikerkomplex.
Det sistnämnda har nog inte jag. Mamma brukar snarare ropa ”Va’ inte en sån där trist akadeeemiker!” när jag ber dem att fundera igenom något större beslut som lägenhetsbyte eller soffinköp.
Jag lider i stället av något annat, mycket värre, nämligen Hantverkar­komplexet. Ett komplex som försvårar all form av praktiskt arbete och, ja, omöjliggör naturlig kontakt med hantverkare.
Det kan verka som ett ganska begränsat problem (exempelvis får det endast 2 träffar på google; att jämföra med 1 200 för akademikerkomplex och 53 000 för mindervärdeskomplex).
Men. Jag tror att vi är många som lider av det här i det tysta. Skammen hindrar oss från att tala ut. Det är dags att bryta tystnaden.
Några, lite lindrigare symtom är att jag har förvånansvärt svårt att träffa en spik med hammare, alltid får kramp i underarmen när jag skruvar och känner frossa av Ikea-förpackningar.
Riktigt illa blir det i direktkontakt med hantverkare. Det spelar egentligen ingen roll om de har papper på sin kompetens eller bara ser ut att trivas i snickarbyxor. I deras närhet får jag en 6-årings slutledningsförmåga.
Jag kan lära mig mycket, men att förstå skillnaden mellan en bräda, planka, stolpe, regel och balk är helt omöjligt. Jag kallar allihop för ”bräda” och när hantverkare inte förstår mig så testar jag bara de andra orden: ”Stolpe”, ”Balk”, ”Planka” tills de förstår.
Hantverkarkomplexet är dyrt. Det räcker med några enkla kontrollfrågor på offertstadiet för att snickaren ska förstå att de kan salta min räkning. ”Har ni vattenburen värme i elementen?” eller ”Var sitter takstolarna?” räcker för att jag ska gå i däck fullständigt.
Det är också svårbehandlat eftersom det bara är jag och två till på hela nätet som vill erkänna. I mörkret bor trollen, så jag hoppas nu att vi kan bli fler som kommer ut och pratar om detta.
Då kan vi stötta varandra, och hålla ihop på fikarasterna när andra pratar singelstorlek och fördelar med olika skruvgängor. Jag orkar inte vara ensam i detta längre."

Martin arbetar som strategikonsult, bor i 90-talsvilla i Billdal och skriver ibland på sin blogg: Wittra.org.

28 maj 2019
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.