Sponsrad
fr.v Mattias, Bosse, Daniel och Kim på Golvlyftarna.
fr.v Mattias, Bosse, Daniel och Kim på Golvlyftarna. Foto: Golvlyftarna i Sverige AB

"Vi stabiliserar grunden och ökar bärigheten i marken"

Husliv

Sättningar uppkommer när markförhållanden försämras. När marken sjunker minskar bärigheten i grunden fastigheten står på. Detta kan leda till sättningsskador som kan ge kostsamma konsekvenser för de som drabbas.

Åtgärdar och motverkar sättningar

Bosse, Daniel, Kim och Mattias på Golvlyftarna, har tillsammans över 35 års erfarenhet av branschen och erbjuder flera olika tjänster för att åtgärda och motverka sättningar som uppkommit i småhus, villor, flerbostadshus och större industrier över hela Sverige.

 

Sprickor och lutande golv

Du kan själv upptäcka tidiga tecken på sättningsskador. Dessa kan synas som sprickor i fasad, innerväggar och golv, det kan vara golv som lutar och dörrar och fönster som inte helt går att stänga eller öppna.

 

Sprickor som uppkommit invändigt, ett starkt tecken på sättningsskador. Foto: Golvlyftarna i Sverige AB.

 

Varför får man sättningsskador?

Det finns flera faktorer som kan leda till sättningsskador. Det kan bero på att själva bärigheten i marken försämras på grund av sämre markförhållanden eller att det uppstår förändringar i grundvattennivån.

Sättningsskador kan även uppstå till följd av trasiga avlopps-/vattenrör som läcker och som gör att grunden huset står på försvagas. Man ska även tänka på att leda bort dagvattnet från stuprännorna så att det inte rinner längs husknuten.

– Vi får ofta frågor om träd och hur de påverkar markens egenskaper. Det man ska tänka på är att försöka undvika att ha träd för nära huset och flera planterade på en liten yta. Ett träd kan dricka upp 200 – 500 liter vatten om dygnet en riktigt solig och varm dag, säger Daniel Cucarano på Golvlyftarna

 

Kim ute på jobb. Foto: Golvlyftarna i Sverige AB.

 

Grundförstärkning med geopolymer

Golvlyftarna erbjuder bland annat grundförstärkning och lyfter tunga konstruktioner. Tekniken med grundförstärkning går ut på att man stärker upp de områden som skadats. När man stärker grunden med geopolymer kan de som bor i fastigheten eller huset bor kvar under tiden arbetet utförs.

– Den här metoden är därför väldigt smidig och kostnadseffektiv. De som bor i fastigheten eller huset påverkas ytterst lite, jämfört med exempelvis pålning som är en annan metod, säger Daniel.

När man utför grundförstärkning med geopolymer injekteras ett material genom 12 millimeter rör ner i marken.

– Materialet expanderar 30 gånger sin egen volym och när det expanderar så pressas marken ihop och tomrummen fylls ut. På så vis stärks grunden och bärigheten i marken blir åter stabil, avslutar Daniel.

 

12 april 2019
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

"Jag gjorde en lampa av en telefon"

Husliv Kolla in vår superinnovativa läsare Robins idé där en gammal telefon har blivit en lampa!

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.