Foto: Istockphoto

Vår granne gör oss galna!

Husliv

Vår granne för oväsen dag och natt – vad kan vi göra? Här är juristens svar.

Vår granne gör oss galna!

Vår granne för oväsen dag och natt, antingen med hög musik, rusande bilmotorer mitt i natten eller så kör han runt med motocrosscyklar i trädgården.

Vad har vi för rättigheter i allt detta, min sambo är helt knäckt, vår dotter kan inte sova på nätterna. Vad ska vi göra?

Annons

Mvh Patrik och Emma

 

Läs också: Fullt slagsmål med ameringsjärn, grannar som kastar kattbajs – här är landets allra värsta grannfejder: Hjälp – min granne är galen!

 

Svar:

Det finns tyvärr inte så mycket stöd att hämta i lagen när det gäller dessa situationer, utan det får ofta lösas med diskussioner och kompromisser. Prata med grannen och berätta hur ni upplever det. Många gånger är grannen inte medveten om eller tänker på att hen är störande.


Om ni är med i en samfällighetsförening kan ni ta upp frågan med styrelsen. Om det rör sig om en allvarlig störning, exempelvis högljudda bråk, eller om situationen inte förbättras efter försök till diskussion är det polisen ni bör vända er till.

 

Josefine Häll, jurist

17 september 2019
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.