”Covidutbrottet har hanterats fel i hela världen utom i Sverige”, säger smittskyddsexperten Johan Giesecke till DN.
”Covidutbrottet har hanterats fel i hela världen utom i Sverige”, säger smittskyddsexperten Johan Giesecke till DN. Foto: Istock samt Andreas Andersson/Karolinska Institutet

Giesecke om corona: ”I juni händer det”

Husliv

Snart är vi framme vid punkten då vi nått flockimmunitet i Sverige. Det menar professor Johan Giesecke, som kommer med några lugnande besked om covid-19. 

Av: Sandra Holmes, 14 maj 2020

Läs också: ”Så var våra coronasymptom”

I juni borde vi ha uppnått flockimmunitet i Sverige, då 60 procent av befolkningen beräknas ha haft covid-19 – och Stockholmsregionen, som varit särskilt drabbad av smittan, borde vara först ut. Det menar smittskyddsexperten och professorn Johan Giesecke som även är rådgivare till Världshälsoorganisationen, WHO. 

De flesta av oss har dock inte ens märkt av att vi haft smittan.

– Den största delen av epidemin är osynlig och pågår hela tiden runt omkring oss, säger Johan Giesecke till Sky News.  

Annons

 

”Alla kommer få det”

Ett vaccin mot covid-19 kommer troligtvis om ett år, men Johan Giesecke är övertygad om att alla kommer att få viruset förr eller senare ändå eftersom det är mycket smittsamt. 

Andelen som har dött till följd av corona är dock bara mellan 0,1 och 0,2 procent.

– Det är lite värre än en vanlig influensa, säger han. 

Även om Sveriges dödstal per capita ser höga ut just nu, borde vi inte tvivla på vårt annorlunda sätt att hantera viruset, då övriga länder kommer att komma ikapp oss, menar Giesecke. 

– Vi borde inte räkna dödstalen nu utan vänta ett år och se, jag tror inte det kommer att bli så stor skillnad. 

Han fördömer andra länders hårda restriktioner med totala nedstängningar. 

– Det fungerar inte i demokratiska länder, och när man öppnar upp igen kommer fler att insjukna. Det enda som vi vet säkert att det fungerar är att tvätta händerna och att utöva social distansering. 

 

Vänta eller ta risken

Hur ska man då tänka om man är en äldre person som har underliggande sjukdomar och befinner sig i en riskgrupp? 

– Vänta på att det kommer ett användbart vaccin. Eller ta risken att bli smittad. Merparten av 80-åringarna som smittas kommer inte att dö. Även i den gruppen är det betydligt fler som klarar sig, säger Johan Giesecke till DN.

Läs också: Smittar corona via frukt och grönt från affären?

 

14 maj 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.