”Så återställde vi byskolans gammaldags charm”

Jennie och Henrik föll direkt för den gamla byskolan i Gloseby. Fyra år senare har de återställt det gamla husets charm – och lyckats sänka energiförbrukningen med 75 procent.


När Jennie Holmberg såg den gamla byskolan i Gloseby, Kärna, blev hon omedelbart förälskad i de lutande golven, knarret i trappan och de bitvis ojämna väggarna.

– Jag föll för allt det som avslöjar att huset har en själ och en historia, säger Jennie.

Det är fyra år sedan. Jennie, hennes man Henrik och dottern Julie, i dag 7 år, flyttade in i det slitna huset, som varit byns skola från 1920 fram till 1960-talet, använts som fabrik och sedan 1975 fungerat som bostadshus.

I dag består familjen även av 2-åriga Elle och katterna Souchi och Lappis – och en hel del har hänt med huset. 

–  När huset blev bostadshus gjordes de två skolsalarna och hallarna på nedre plan om till kök, vardagsrum, sovrum och badrum. Taken sänktes med 75 cm för att huset skulle bli mysigare, berättar Jennie.

– Sedan vi flyttade in har vi återställt tak-höjden, renoverat yttertaket, köket, badrummet och sovrummen. Vi har också tagit fram originaldetaljer och ursprungliga ytskikt, och till exempel kompletterat de gamla listerna med nya i samma stil.

Paret har jobbat hårt för att återskapa husets gamla stil, och fortsätter med några nya projekt om året. I somras påbörjade de arbetet med att renovera fasaden och fönstren, och på sikt ska de bygga en glasveranda med balkong åt söder.

Ett gammalt hus lever sitt eget liv och blir egentligen aldrig ”klart”. Men att bo just här är speciellt även av andra anledningar.

– Flera personer omkring oss har vittnat om sin relation till skolan. Vissa har varit elever här och andra har lekt i gymnastiksalen på andra våningen som barn, säger Jennie.

– Den stora rymden inomhus och närheten till havet är också härligt.

Till skolhuset hör också en trädgård på 2 500 kvm, där magistern hade ett eget potatisland under de år som huset fungerade som skola. Nu består tomten av gräsmatta med gamla äppelträd och bärbuskar – hallon, jordgubbar och rabarber. Barnen har en lekstuga och en flatbottnad eka att leka i.

Vad tycker du är roligast och jobbigast med huslivet?

– Det roligaste är att med egna händer få förverkliga sina husdrömmar. Det jobbigaste är att hantera ved, och känslan av att inte riktigt hänga med i trädgårdens snabba förändringar. Och eftersom vi bor ute på landet behöver vi två bilar, säger Jennie.

I matsalen står en gjutjärnskamin. På andra sidan väggen, i köket/vardagsrummet, finns en murad eldstad med en kamin (effekt 7 kW). Runt eldstaden löper en 30 cm bred avsats som rymmer veden. Här kan man även sitta och värma sig framför brasan när det börjar bli höstruggigt ute.

Hur mycket använder ni kaminerna?

– Vi eldar dagligen under de kalla månaderna, kaminerna står för den huvudsakliga uppvärmningen av nedervåningen. Övervåningen värmer vi bara upp när gäster ska sova där på vintern.

Har ni någon annan värmekälla i huset?

– Vi kompletterar kaminerna med en luft/luft-värmeväxlare i köket. I badrummet har vi lagt in ett elvärmegolv.

– Genom att byta uppvärmningssystem från de tidigare elradiatorerna har vi sänkt energiförbrukningen med 75 procent, säger Jennie.

Jennie Holmberg

Ålder: 33 år.

Gör: Barnmorska.

Bor: I ett gammalt skolhus i Gloseby, Kärna, fyra mil från Göteborg. Boyta cirka 330 kvm.

Familj: Maken Henrik, Julie, 7 och Elle, 2. Husdjur: Katterna Souchi och Lappis.

Missa inte Jennies härliga recept på äppelpaj.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar