En lastpallssoffa kan du ha både inomhus och utomhus.
En lastpallssoffa kan du ha både inomhus och utomhus. Foto: iStockphoto

Förvandla lastpallar till snygg soffa

Husliv

Vill du ha en soffa som grannen garanterat inte har, och ingen annan heller för den delen? Bygg en snygg soffa av lastpallar. Här ger vi dig några tips på snygga lastpallssoffor. 

Av: Harald Nylund, 08 november 2018

Vad kan man egentligen göra av lastpallar? Stapla ved på dem? Stapla flera lastpallar på varandra och ställa undan dem i förrådet eller bara slänga dem på soptippen?

Varför inte återanvända lastpallarna istället och bygga dig en egen, unik och snygg soffa eller soffgrupp? Vill du kunna flytta runt soffgruppen efter vilket läge solen ligger i så kan du skruva fast små hjul längst ner på de undre lastpallarna.

 

Annons

 

Lätt att få tag på lastpallar

Du har händelsevis inga överblivna lastpallar som bara ligger och skräpar hemma? Inga problem. I de allra flesta matbutiker finns lastpallar och det finns garanterat lastpallar på brädgårdar. Du kan fråga om de kan skänka lastpallar till dig eller också köpa lastpallar för en överkomlig summa pengar. Vad kostar det inte att köpa en helt ny soffgrupp till vardagsrummet, altanen, balkongen eller verandan? Det enda du behöver komplettera med är sköna dynor. 

Du kan antingen skruva fast en eller flera lastpallar som stöd för ryggen, men om du istället placerar lastpallssoffan eller soffgruppen mot ett plank eller mot husfasaden så kan du absolut vara utan. Dekorera med fler kuddar istället.

Använd lastpallarna så som de är eller måla om

Ett tips är att fråga efter lastpallar som redan behandlats på fabriken om du vill slippa måla och slipa dem. Slitna lastpallar är snygga! Det är ungefär som med skinnjackor som bara blir snyggare med åren och ju mer de används. 

Vill du ändå piffa upp lastpallarna något kan du måla dem i en färg du tycker om. Rött kanske. Tycker du om färg och form kan du även gå loss när det kommer till val av dynor. Det finns dynor i olika material och i hundratals olika färger. 

 

 

Dekorera med sköna dynor eller madrasser

Vill du bygga en hel soffgrupp med schäslong av lastpallar kan du lägga tunna madrasser att sitta på. Mät och planera noggrant så att passformen blir rätt. Det finns inget värre än madrasser som är för stora så att du hela tiden hasar ner från lastpallssoffan. 

Lastpallssoffan kan du ha både inomhus och utomhus. Det går lika bra att inreda vardagsrummet med den. Det ger dessutom hemmet en lite rustik och lantlig touch.

 

 

Lätt att bygga soffa av lastpallar

Ju fler lastpallar du väljer att lägga på varandra, desto högre upp kommer du. För att helheten ska bli snygg (och ergonomisk) är det viktigt att du kommer på rätt höjd i förhållande till hur högt soffbordet är.

För att vara på den säkra sidan kanske du ska bygga ett soffbord av lastpallar också. Det går till på precis samma sätt. 

Det är lätt att bygga en soffa av lastpallar. Du behöver lastpallar, skruvar, skruvdragare och borrmaskin. Se alltid till att förborra i träet (där skruvarna ska sitta) så att inte träet spricker när du börjar skruva. Väljer du att ha lastpallssoffan utomhus är det bra om du klär sittdelen med plast eller i skumgummi. Då står den pall för regnet och håller längre.

 

Viktoria Skoglunds trädgårdstips.

08 november 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.