Vilka försäkringar behöver man i villa?
Undrar du vilka försäkringar du behöver när du bor i hus? Vår expert Peter Bratt har svaren. Foto: Istockphoto

"Vilka försäkringar bör jag ha när jag bor i villa?"

Försäkringar

Vilka försäkringar bör du som villaägare egentligen ha? Vi i Villas expert Peter Bratt svarar på läsarfrågan kring villaförsäkringar.

Av: , 18 maj 2015

Finns det något generellt svar på vad man bör ha för försäkring/försäkringar på sin villa? Tycker att det är svårt och tidskrävande att sätta sig in i detta och om jag frågar försäkringsbolaget så känner jag att de arbetar som säljare och då kanske jag inte alltid får ett helt opartiskt svar.

Daniel Karlsson

 

Annons

Annons från Larm.se:

 

Svar: Jag tycker att du ska teckna en villahemförsäkring, eftersom en villaförsäkring bara skyddar byggnaden.Med en villahemförsäkring försäkrar du ditt hus, dina saker och dig själv.Med villahemförsäkringen får du en kombination av en villaförsäkring och hemförsäkring. Den fungerar som en vanlig hemförsäkring, men gäller också för skador på själva huset och tomten det står på.

Villahemförsäkringen inkluderar egendomsskydd (skydd mot saker som kan hända mot ditt hus eller ägodelar, som inbrott, bränder, vattenskador m.m), ansvarsskydd (om någon till exempel kräver dig på skadestånd), rättskydd (om du är i behov av att anlita advokat vid rättstvist), överfallskydd (vid exempelvis misshandel), reseskydd (en försäkring för dig och dina ägodelar när du reser) samt Id-skydd (om någon stjäl din identitet).

Tilläggsförsäkringar som kan vara bra att ha:

Allrisk byggnad (skyddar byggnad och tomt om något plötsligt och oförutsett sker, som inte omfattas av grundförsäkringen).

Allrisk lösegendom (skydd för dina lösören och värdehandlingar om något plötsligt eller oförutsett sker och som inte går att få ersättning för i grundförsäkringen).

Olycksfall (gäller för olycksfall både under fritid och arbetstid).

Peter Bratt, byggskadeexpert

18 maj 2015
Annons
Annons
Mer om Försäkringar
Se till att skydda det du har kärt!
ANNONSSAMARBETE MED DINA FÖRSÄKRINGAR

Behöver du en ny försäkring? – här är försäkringsbolaget med Sverig...

Försäkringar Dina Försäkringar är ett personligt försäkringsbolag med lång erfarenhet – och väldigt nöjda kunder! De har ett brett utbud av försäkringar – och nu ingår även skydd vid ID-kapning och nätmobbning i deras hemförsäkring.

Försäkringsfällor i hemmet

Försäkringar Villaförsäkringen täcker många av de skador som kan drabba ditt hus – men inte alla. Ta reda på om du behöver en tilläggsförsäkring innan olyckan är...

Tusentals villor oförsäkrade

Försäkringar Är du rätt försäkrad om något skulle hända med ditt hus? Ett stort antal av de svenska hushållen är felförsäkrade, eller saknar skydd helt och hållet.

"När behöver jag en dolda fel-försäkring?"

Försäkringar Behövs en dolda fel-försäkring om husköparen inte vill göra en besiktning? Läs expertens svar här. 

"Är det ett dolt fel eller inte?"

Försäkringar Vi köpte huset för ett år sedan och nu läcker det i badrummet – är det ett dolt fel eller inte, undrar en av våra läsare. Läs vår byggskadeexpert Peter...

Så funkar dolda fel-försäkring

Försäkringar Ska du köpa eller sälja hus? Vi frågade experten varför dolda fel-försäkring kan vara bra för såväl köpare som säljare.

Så funkar din hemförsäkring

Försäkringar Gäller hemförsäkringen på resan? Täcker min försäkring grannens brandskada om den orsakas av mig? Vad innebär force majeure? Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt hjälper dig med allt kring försäkring i villa.