Din försäkring täcker dina egna men inte grannens skador, även om branden började hos dig.
Din försäkring täcker dina egna men inte grannens skador, även om branden började hos dig. Foto: Istockphoto

Så funkar din hemförsäkring

Försäkringar

Gäller hemförsäkringen på resan? Täcker min försäkring grannens brandskada om den orsakas av mig? Vad innebär force majeure? Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt hjälper dig med allt kring försäkring i villa.

Av: Åsa Brolin, 29 december 2015

Att teckna hemförsäkring är ungefär lika roligt som att göra en rotfyllning. Men som villaägare måste du ha en försäkring för dig själv, ditt hem och dina saker, och du har allt att vinna på att sätta dig in i ämnet – det kan bespara dig både pengar och bekymmer.

– Hemförsäkringen är grunden för alla boendeförsäkringar och ger ett bra ekonomiskt grundskydd för hem och person, säger Peter Bratt på Länsförsäkringar.

– Vilken försäkring du ska välja beror på hur du bor. Tilläggsförsäkringar är till för den som vill maximera sitt skydd.

Annons

Annons från Larm.se:

Att tänka på när du tecknar hemförsäkring

Vad är viktigast när man väljer hemförsäkring? 

– Att förstå att hemförsäkringen omfattar flera olika delar – skydd för egendom, person, ansvars- och rättsskydd, resor och överfall. De flesta försäkringsbolag i Sverige erbjuder detta, men läs gärna förköpsinformationen för att se att det som du tycker är viktigt omfattas av försäkringen.

Får man en bättre deal genom att byta försäkringsbolag?

– Jag tror snarare att du får den största vinsten om du samlar alla dina försäkringar på samma försäkringsbolag. 

Finns det något speciellt tillägg som är bra att ha, något som inte ingår i standardförsäkringen?

– Allrisk, ofta kallad ”drulleförsäkring”, som kan ersätta om du klantar till det. Och utökat reseskydd – då får du till exempel ett avbeställningsskydd som gäller hela familjen för alla resor under ett år.

Jag bor i radhus. Hur långt räcker min hemförsäkring om det börjar brinna hos mig och sprider sig till grannen?

– Varje radhusägare ska ha sin egen försäkring. Din försäkring ersätter dina egna men inte grannens skador, även om branden började hos dig.

Vad är det vanligaste misstaget som folk gör när de tecknar hemförsäkring?

– De flesta vet att de ska ha en hemförsäkring men har inte satt sig in i vad försäkringen gäller. Men ju mer du vet om din försäkring, desto bättre, säger Peter Bratt.

– Det kan därför vara bra att läsa igenom den information du får när du tecknar den. Då får du rätt förväntningar på vilket skydd du köpt och vet vad du kan få ersättning för om något händer.

 

Försäkring vid force majeure

Force majeure används inte vid skadehändelser som storm, brand eller översvämning. Då gäller den vanliga försäkringen. Ett försäkringsbolag får bara hänvisa till force majeure om de inte kan uppfylla sina åtaganden på grund av krig, krigsliknande händelser, uppror eller strejk.

 

Försäkring på resan

Det är ingen skillnad på skyddet om du reser inom EU eller USA. Hemförsäkringen gäller för resa i upp till 45 dagar och ersätter det som ofta är dyrt, till exempel sjukhusvård eller hemtransport om du blir skadad. Genom att teckna en tilläggsförsäkring får du ett avbeställningsskydd. Via tillägget kan du även få ersättning vid förseningar. 

 

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert

29 december 2015 Åsa Brolin
Annons
Annons
Mer om Försäkringar
Se till att skydda det du har kärt!
ANNONSSAMARBETE MED DINA FÖRSÄKRINGAR

Behöver du en ny försäkring? – här är försäkringsbolaget med Sverig...

Försäkringar Dina Försäkringar är ett personligt försäkringsbolag med lång erfarenhet – och väldigt nöjda kunder! De har ett brett utbud av försäkringar – och nu ingår även skydd vid ID-kapning och nätmobbning i deras hemförsäkring.

Försäkringsfällor i hemmet

Försäkringar Villaförsäkringen täcker många av de skador som kan drabba ditt hus – men inte alla. Ta reda på om du behöver en tilläggsförsäkring innan olyckan är...

Tusentals villor oförsäkrade

Försäkringar Är du rätt försäkrad om något skulle hända med ditt hus? Ett stort antal av de svenska hushållen är felförsäkrade, eller saknar skydd helt och hållet.

"När behöver jag en dolda fel-försäkring?"

Försäkringar Behövs en dolda fel-försäkring om husköparen inte vill göra en besiktning? Läs expertens svar här. 

"Är det ett dolt fel eller inte?"

Försäkringar Vi köpte huset för ett år sedan och nu läcker det i badrummet – är det ett dolt fel eller inte, undrar en av våra läsare. Läs vår byggskadeexpert Peter...

Så funkar dolda fel-försäkring

Försäkringar Ska du köpa eller sälja hus? Vi frågade experten varför dolda fel-försäkring kan vara bra för såväl köpare som säljare.

"Vilka försäkringar bör jag ha när jag bor i villa?"

Försäkringar Vilka försäkringar bör du som villaägare egentligen ha? Vi i Villas expert Peter Bratt svarar på läsarfrågan kring villaförsäkringar.