Nytt hus, hurra! Men vad döljer sig egentligen bakom fasaden?
Nytt hus, hurra! Men vad döljer sig egentligen bakom fasaden? Foto: Johnér

Så funkar dolda fel-försäkring

Försäkringar

Ska du köpa eller sälja hus? Vi frågade experten varför dolda fel-försäkring kan vara bra för såväl köpare som säljare.

Av: Emelie Åberg, 26 augusti 2016

När du säljer ditt hus är du ansvarig för dolda fel i tio år efter köparens tillträdesdag. Med dolda fel menas fel som fanns vid köptillfället men som inte var upptäckbart eller förväntat utifrån fastighetens ålder eller konstruktion.

Om köparen upptäcker ett dolt fel ska det reklameras till säljaren. Har säljaren ingen dolda fel-försäkring måste denne antingen komma överens med köparen om en ersättning eller bestrida kravet. Köparen kan då begära prövning i domstol. 

Köpare och säljare kan ha olika uppfattning om felet varit dolt eller ej.

— Fördelen med en dolda fel-försäkring är att försäkringsbolaget utreder om det är ett dolt fel, vilket kan vara svårt för en privatperson att ta ställning till, och sedan betalar ersättning inom ramen för försäkringens omfattning. Fördelen för köparen är att oavsett om säljaren gått bort eller är pank så kan man få ersättning, säger Magnus Bäckström, kundombudsman på Mäklarsamfundet.

Annons

Vid konstaterat dolt fel kan köparen ha rätt till nedsättning av köpeskillingen. Oavsett om man är försäkrad eller ej tittar man då på vad köpeskillingen skulle ha varit om felet var känt innan — till exempel hur mycket ett skadat badrum skulle ha dragit ner på köpeskillingen.

Dolda fel-försäkring gäller precis som ansvarstiden i tio år.

— Priset för en dolda fel-försäkring ligger på cirka 6 500— 12 000 kr. Olika försäkringar kan dock skilja sig väldigt mycket och det är viktigt att utgå från den byggnad man försäkrar samt vilken risk säljaren vill ta. 

Annons från Larm.se:

3 alternativ som säljare av hus:

1. Själv ansvara för eventuella dolda fel.

2. Teckna en dolda fel-försäkring.

3. Friskriva sig för dolda fel (mer vanligt förr).

Vanliga dolda fel:

  • Läckande tak.
  • Brister i badrum.
  • Fel i fasader.
  • Fel i dräneringar.
Emelie Åberg
26 augusti 2016 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Försäkringar
Se till att skydda det du har kärt!
ANNONSSAMARBETE MED DINA FÖRSÄKRINGAR

Behöver du en ny försäkring? – här är försäkringsbolaget med Sverig...

Försäkringar Dina Försäkringar är ett personligt försäkringsbolag med lång erfarenhet – och väldigt nöjda kunder! De har ett brett utbud av försäkringar – och nu ingår även skydd vid ID-kapning och nätmobbning i deras hemförsäkring.

Försäkringsfällor i hemmet

Försäkringar Villaförsäkringen täcker många av de skador som kan drabba ditt hus – men inte alla. Ta reda på om du behöver en tilläggsförsäkring innan olyckan är...

Tusentals villor oförsäkrade

Försäkringar Är du rätt försäkrad om något skulle hända med ditt hus? Ett stort antal av de svenska hushållen är felförsäkrade, eller saknar skydd helt och hållet.

"När behöver jag en dolda fel-försäkring?"

Försäkringar Behövs en dolda fel-försäkring om husköparen inte vill göra en besiktning? Läs expertens svar här. 

"Är det ett dolt fel eller inte?"

Försäkringar Vi köpte huset för ett år sedan och nu läcker det i badrummet – är det ett dolt fel eller inte, undrar en av våra läsare. Läs vår byggskadeexpert Peter...

Så funkar din hemförsäkring

Försäkringar Gäller hemförsäkringen på resan? Täcker min försäkring grannens brandskada om den orsakas av mig? Vad innebär force majeure? Vi i Villas byggskadeexpert...

"Vilka försäkringar bör jag ha när jag bor i villa?"

Försäkringar Vilka försäkringar bör du som villaägare egentligen ha? Vi i Villas expert Peter Bratt svarar på läsarfrågan kring villaförsäkringar.