Foto: Istockphoto

"När behöver jag en dolda fel-försäkring?"

Försäkringar

Behövs en dolda fel-försäkring om husköparen inte vill göra en besiktning? Läs expertens svar här. 

Av: Magnus Bäckström , 07 november 2016

När behöver jag en dolda fel-försäkring?

Vi har sålt vår villa och köparen vill inte göra en besiktning, behöver jag ha en dolda fel-försäkring då?

Roger Hägerklint

Annons

 

Svar: Köparen har en långtgående undersökningsplikt inför köpet av din villa. Det innebär bland annat att köparen inte kan hålla dig som säljare ansvarig för fel och brister som hade kunnat upptäckas före köpet. Om köparen väljer att inte besiktiga huset före köpet tar köparen därmed en stor risk. Om köparen däremot efter köpet upptäcker fel eller brister som bevisligen inte var möjliga att upptäcka före köpet, och heller inte kunde förväntas av ditt hus, kan det vara fråga om dolda fel.

Som säljare ansvarar du för sådana dolda fel i tio år räknat från tillträdesdagen. Det kan därför vara fördelaktigt att teckna en dolda fel-försäkring, där försäkringsbolaget vid kravanspråk från köparen utreder ditt ansvar och ersätter skador inom ramen för försäkringsvillkoren. Det finns försäkringar som kan tecknas med respektive utan att besiktning har utförts.

 

Vi i Villas expert Magnus Bäckström, Kundombudsman, Mäklarsamfundet 

 

07 november 2016 Magnus Bäckström
Annons
Annons
Mer om Försäkringar
Se till att skydda det du har kärt!
ANNONSSAMARBETE MED DINA FÖRSÄKRINGAR

Behöver du en ny försäkring? – här är försäkringsbolaget med Sverig...

Försäkringar Dina Försäkringar är ett personligt försäkringsbolag med lång erfarenhet – och väldigt nöjda kunder! De har ett brett utbud av försäkringar – och nu ingår även skydd vid ID-kapning och nätmobbning i deras hemförsäkring.

Försäkringsfällor i hemmet

Försäkringar Villaförsäkringen täcker många av de skador som kan drabba ditt hus – men inte alla. Ta reda på om du behöver en tilläggsförsäkring innan olyckan är...

Tusentals villor oförsäkrade

Försäkringar Är du rätt försäkrad om något skulle hända med ditt hus? Ett stort antal av de svenska hushållen är felförsäkrade, eller saknar skydd helt och hållet.

"Är det ett dolt fel eller inte?"

Försäkringar Vi köpte huset för ett år sedan och nu läcker det i badrummet – är det ett dolt fel eller inte, undrar en av våra läsare. Läs vår byggskadeexpert Peter Bratts svar här. 

Så funkar dolda fel-försäkring

Försäkringar Ska du köpa eller sälja hus? Vi frågade experten varför dolda fel-försäkring kan vara bra för såväl köpare som säljare.

Så funkar din hemförsäkring

Försäkringar Gäller hemförsäkringen på resan? Täcker min försäkring grannens brandskada om den orsakas av mig? Vad innebär force majeure? Vi i Villas byggskadeexpert...

"Vilka försäkringar bör jag ha när jag bor i villa?"

Försäkringar Vilka försäkringar bör du som villaägare egentligen ha? Vi i Villas expert Peter Bratt svarar på läsarfrågan kring villaförsäkringar.