Foto: Istockphoto

Försäkringsfällor i hemmet

Försäkringar

Villaförsäkringen täcker många av de skador som kan drabba ditt hus – men inte alla. Ta reda på om du behöver en tilläggsförsäkring innan olyckan är framme.

Av: , 25 augusti 2017

Om vatten plötsligt strömmar in genom yttertaket på din villa och skadar huset invändigt finns en tilläggsförsäkring som täcker själva fuktskadan, förutsatt att taket inte är äldre än 30 år. För skadan på yttertaket får du dock ingen ersättning.

– Skador som har uppstått på grund av utifrån kommande fukt, exempelvis regn, omfattas generellt sett inte av villaförsäkringen. Det finns undantag, som översvämning i samband med kraftigt regn och vattnet strömmar in från markytan direkt in i byggnaden genom ventiler, fönster eller dörrar. Men i grunden gäller att skador på grund av fukten ska ha uppstått på grund av läckor i vattenledningar säger Peter Bratt, byggskadespecialist, Länsförsäkringar.

Skyddar villaförsäkringen mot asbest och radon?

– Bara om du har en ersättningsbar brand- eller vattenskada i grunden. Om det har läckt in vatten och uppstått fukt i väggen, och så visar det sig att det finns asbestplattor under – då omfattar försäkringen att riva ner även plattorna. De blir en del av själva åtkomstkostnaden för att reparera vattenskadan. Men det ingår inte sanering om du hittar asbest och huset är friskt i övrigt. Samma sak gäller med radon, säger Peter Bratt.

Annons

Läs även: Så fungerar din hemförsäkring

Alla värdesaker är inte försäkrade

Något som vissa husägare missar är att kontrollera om all egendom omfattas av hemförsäkringen eller inte.

– Om du har något speciellt i din bostad, till exempel en dyr tavla, armbandsklockor eller fina guldsmycken – kolla att de omfattas av din försäkring. De ingår upp till ett visst belopp, men värdet på sakerna kan överstiga det, och då måste man köpa speciella tilläggsförsäkringar säger Peter Bratt.

Vilket är det vanligaste problemet som folk ringer om som inte omfattas av villaförsäkringen?

– Dräneringar. Folk ringer och säger att de har en vattenskada i källaren, och orsaken är inte ett läckande rör inne i huset, så då får vi säga nej för att skadan inte omfattas av försäkringen när fukten är utifrånkommande, säger Peter Bratt. 

 

Peter Bratt, byggnadsspecialist Länsförsäkringar. 

25 augusti 2017
Annons
Annons
Mer om Försäkringar
Se till att skydda det du har kärt!
ANNONSSAMARBETE MED DINA FÖRSÄKRINGAR

Behöver du en ny försäkring? – här är försäkringsbolaget med Sverig...

Försäkringar Dina Försäkringar är ett personligt försäkringsbolag med lång erfarenhet – och väldigt nöjda kunder! De har ett brett utbud av försäkringar – och nu ingår även skydd vid ID-kapning och nätmobbning i deras hemförsäkring.

Tusentals villor oförsäkrade

Försäkringar Är du rätt försäkrad om något skulle hända med ditt hus? Ett stort antal av de svenska hushållen är felförsäkrade, eller saknar skydd helt och hållet.

"När behöver jag en dolda fel-försäkring?"

Försäkringar Behövs en dolda fel-försäkring om husköparen inte vill göra en besiktning? Läs expertens svar här.

"Är det ett dolt fel eller inte?"

Försäkringar Vi köpte huset för ett år sedan och nu läcker det i badrummet – är det ett dolt fel eller inte, undrar en av våra läsare. Läs vår byggskadeexpert Peter Bratts svar här. 

Så funkar dolda fel-försäkring

Försäkringar Ska du köpa eller sälja hus? Vi frågade experten varför dolda fel-försäkring kan vara bra för såväl köpare som säljare.

Så funkar din hemförsäkring

Försäkringar Gäller hemförsäkringen på resan? Täcker min försäkring grannens brandskada om den orsakas av mig? Vad innebär force majeure? Vi i Villas byggskadeexpert...

"Vilka försäkringar bör jag ha när jag bor i villa?"

Försäkringar Vilka försäkringar bör du som villaägare egentligen ha? Vi i Villas expert Peter Bratt svarar på läsarfrågan kring villaförsäkringar.