Hjälp, det läcker från taket!
Hjälp, det läcker från taket! Foto: Istockphoto

"Är det ett dolt fel eller inte?"

Försäkringar

Vi köpte huset för ett år sedan och nu läcker det i badrummet – är det ett dolt fel eller inte, undrar en av våra läsare. Läs vår byggskadeexpert Peter Bratts svar här. 

Av: Peter Bratt, 08 september 2016

Hjälp — är det här ett dolt fel eller inte?

Vi köpte vårt hus i november förra året. Det är ett timrat hus från 1925, men med en liten utbyggnad från 1960 med hall och badrum. Badrummet var precis färdigrenoverat av den tidigare ägaren när vi köpte huset. Renoveringen gjordes endast för att få den modernare, enligt honom.

Häromdagen började det droppa in regnvatten genom taket i vårt badrum. Taket på utbyggnaden är från början lagt med takpapp, men när den börjat bli dålig har man lagt på plåt, trots att vinkeln är för låg. Idag har vi varit upp på plåttaket för att se var det läcker in, och det visade sig att löv och för låg lutning har gjort att vattnet har vandrat uppåt. En av takplåtarna går inte hela vägen mot väggen på huvudbyggnaden, och det är där vattnet kommit in. Detta har inte gått att se eftersom en ståndplåt ligger över.

Annons

Vi kunde även se att man nyligen har lagt ny isolering och reglar på exakt samma ställe vart vattnet runnit in nu, så vi tror att den förra ägaren har haft samma problem tidigare, utan att berätta det för oss. Är det här ett dolt fel och vad har den förra ägaren för ansvar i detta?

Lisa Johansson 

Svar: Det är svårt att avgöra om det föreligger ett dolt fel eller inte i ert fall pga att det är så många parametrar som påverkar detta, t ex priset på huset, skick och vad man med fog kan förvänta sig med hänsyn till detta. En annan parameter är att felet är något som köparen inte borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning eller besiktning innan försäljning och som dessutom är värdepåverkande, med andra ord. Felet ska vara dolt och så kostsamt att du skulle kunnat pruta på huspriset om du upptäckt det innan köpet. 

Sen ska säljaren alltid lämna besiktningsmannen eller dig som köpare upplysningar om bostadens skick och standard, misstänkta fel, brister, lukter eller andra omständigheter som kan ha betydelse för besiktningen.

Gör så här: Se till att reklamera felet till säljaren så fort som möjligt efter upptäckt, för att reklamera felet behöver inte orsaken vara helt fastställd. Det kan du komplettera med senare, t ex med ett utlåtande från en fackman.

Peter Bratt

 

08 september 2016 Peter Bratt
Annons
Annons
Mer om Försäkringar
Se till att skydda det du har kärt!
ANNONSSAMARBETE MED DINA FÖRSÄKRINGAR

Behöver du en ny försäkring? – här är försäkringsbolaget med Sverig...

Försäkringar Dina Försäkringar är ett personligt försäkringsbolag med lång erfarenhet – och väldigt nöjda kunder! De har ett brett utbud av försäkringar – och nu ingår även skydd vid ID-kapning och nätmobbning i deras hemförsäkring.

Försäkringsfällor i hemmet

Försäkringar Villaförsäkringen täcker många av de skador som kan drabba ditt hus – men inte alla. Ta reda på om du behöver en tilläggsförsäkring innan olyckan är...

Tusentals villor oförsäkrade

Försäkringar Är du rätt försäkrad om något skulle hända med ditt hus? Ett stort antal av de svenska hushållen är felförsäkrade, eller saknar skydd helt och hållet.

"När behöver jag en dolda fel-försäkring?"

Försäkringar Behövs en dolda fel-försäkring om husköparen inte vill göra en besiktning? Läs expertens svar här. 

Så funkar dolda fel-försäkring

Försäkringar Ska du köpa eller sälja hus? Vi frågade experten varför dolda fel-försäkring kan vara bra för såväl köpare som säljare.

Så funkar din hemförsäkring

Försäkringar Gäller hemförsäkringen på resan? Täcker min försäkring grannens brandskada om den orsakas av mig? Vad innebär force majeure? Vi i Villas byggskadeexpert...

"Vilka försäkringar bör jag ha när jag bor i villa?"

Försäkringar Vilka försäkringar bör du som villaägare egentligen ha? Vi i Villas expert Peter Bratt svarar på läsarfrågan kring villaförsäkringar.