Foto: Istockphoto

Tusentals villor oförsäkrade

Försäkringar

Är du rätt försäkrad om något skulle hända med ditt hus? Ett stort antal av de svenska hushållen är felförsäkrade, eller saknar skydd helt och hållet.

Av: Anja Källstedt, 06 november 2017

Trots att den som inte har försäkring får betala för eventuella skador på huset själv saknar tusentals hushåll i Sverige rätt skydd för bostaden.

– Omkring fem procent, alltså 35 000 villor, är felförsäkrade. Ungefär 3 000–4 000 är helt oförsäkrade, säger Peter Bratt, byggskadespecialist på Länsförsäkringar.

Varför är så många oförsäkrade? 

– Det kan vara att man lever i tron om att ”det händer inte mig”, eller av ekonomiska skäl. Banken har dock krav på brandförsäkring om huset är belånat.

Annons

Vad händer om jag får en skada på huset men inte är försäkrad? 

– Du får betala allt ur egen plånbok.

Vilka försäkringar bör jag teckna som villaägare? 

– En hemförsäkring och en villaförsäkring. En hemförsäkring täcker dig själv och dina tillhörigheter när det gäller skador orsakade av brand, vatten och inbrott. Villaförsäkringen täcker tomt och byggnad. Utöver det kan du exempelvis teckna en allriskförsäkring, det täcker till exempel om någon spiller vin på din nya matta. Du kan även köpa en allrisk för byggnaden, så täcker den golvet under mattan. Se sedan över om dina dyraste ägodelar omfattas av hemförsäkringen, eller om du måste teckna tilläggsförsäkringar. 

Peter Bratt, byggnadsspecialist Länsförsäkringar.

 

 

06 november 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Försäkringar
Se till att skydda det du har kärt!
ANNONSSAMARBETE MED DINA FÖRSÄKRINGAR

Behöver du en ny försäkring? – här är försäkringsbolaget med Sverig...

Försäkringar Dina Försäkringar är ett personligt försäkringsbolag med lång erfarenhet – och väldigt nöjda kunder! De har ett brett utbud av försäkringar – och nu ingår även skydd vid ID-kapning och nätmobbning i deras hemförsäkring.

Försäkringsfällor i hemmet

Försäkringar Villaförsäkringen täcker många av de skador som kan drabba ditt hus – men inte alla. Ta reda på om du behöver en tilläggsförsäkring innan olyckan är...

"När behöver jag en dolda fel-försäkring?"

Försäkringar Behövs en dolda fel-försäkring om husköparen inte vill göra en besiktning? Läs expertens svar här.

"Är det ett dolt fel eller inte?"

Försäkringar Vi köpte huset för ett år sedan och nu läcker det i badrummet – är det ett dolt fel eller inte, undrar en av våra läsare. Läs vår byggskadeexpert Peter Bratts svar här. 

Så funkar dolda fel-försäkring

Försäkringar Ska du köpa eller sälja hus? Vi frågade experten varför dolda fel-försäkring kan vara bra för såväl köpare som säljare.

Så funkar din hemförsäkring

Försäkringar Gäller hemförsäkringen på resan? Täcker min försäkring grannens brandskada om den orsakas av mig? Vad innebär force majeure? Vi i Villas byggskadeexpert...

"Vilka försäkringar bör jag ha när jag bor i villa?"

Försäkringar Vilka försäkringar bör du som villaägare egentligen ha? Vi i Villas expert Peter Bratt svarar på läsarfrågan kring villaförsäkringar.