Annons

Flickor ska gå i skolan, inte föda barn

Husliv

Varje dag hindras flickor världen över från att gå i skolan, de tvingas in i barnäktenskap och föder barn när de själva fortfarande är barn. Men Plan International vet att det är möjligt att bryta mönstret – och att en utbildad flicka kan förändra världen.

Mariann Eriksson är generalsekreterare på Plan International Sverige. Barns rättigheter ligger henne varmt om hjärtat och just rätten till en trygg skolgång är central. I sin yrkesroll har hon nämligen besökt flera av Plan Internationals verksamheter runtom i världen, och med egna ögon sett hur utbildning leder till självständighet. På frågan om hur Plan International kan göra skillnad berättar Mariann entusiastiskt om en ung flicka i Etiopien.

– Jag kommer direkt att tänka på Medhanit. När hon var 16 år planerade hennes föräldrar att gifta bort henne trots att det var det sista hon ville. Efter att ha deltagit i en av Plan Internationals ungdomsgrupper förstod Medhanit att barnäktenskap ofta leder till att flickor tvingas sluta skolan och blir gravida, berättar Mariann.

Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Men när Medhanit tog mod till sig och protesterade mot föräldrarnas beslut blev det bråk. Då vände hon sig istället till sin lärare för att få hjälp. Läraren pratade med föräldrarna som till slut gav med sig och ställde in bröllopet. Nu vill Medhanit utbilda sig till advokat och försvara flickors rättigheter.

– Vi vet att en flicka som går i skolan får större chans att själv bestämma om och när hon ska gifta sig och skaffa barn. Dessutom ökar möjligheterna för henne att försörja sig! Det är inte bara positivt för henne, utan för hela samhället hon lever i, berättar Mariann.

Medhanit, engagerad i Plan International.

Därför är det viktigt att stötta flickors skolgång:

  • Varje dag hindras 130 miljoner flickor från att gå i skolan
  • Barnäktenskap, fattigdom och mens är några faktorer som tvingar flickor att stanna hemma
  • Enligt forskning ökar en flickas framtida inkomst med 10 procent för varje år hon studerar vidare efter grundskolan
  • Plan International arbetar för att varje flicka ska få en trygg skolgång, och förra året gav vi drygt tre miljoner flickor bättre tillgång till utbildning

 

Var med och gör skillnad! Bli Flickafadder här

28 augusti 2019
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.