Fem läsare berättar: ”Så slutade vår renovering”

Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som belöning!


Nishtman: ”Vi blev lurade av fuskbyggare”

När Nishtman och Hiwa skulle flytta från lägenhet till radhus hade de två månaders renovering i tankarna. Så blev det dock inte.

– Vi drabbades tyvärr av fuskbyggare som lämnade oss mitt i allt och bara försvann. Det ledde till tre påfrestande år där vår vardag handlade om advokat- och elkostnader, telefonsamtal, ständig städning, mycket frustration och en lång rättegångsprocess som vi vann.

Familjen Irandoust-Gardis renoveringsresa tog dock inte slut där. Familjen upptäckte mögel i källaren och bestämde sig för att ta ett nytt banklån och anlita en ny entreprenör, som byggde om i princip hela radhuset.

– Hela förra sommaren bodde vi mitt i en byggarbetsplats. Det tärde på vår relation och det kändes som att vi slet bara för att spara till renovering. Vi kunde inte ta någon semester eftersom vi var tvungna att prioritera huset. Men trots alla motgångar har vi aldrig ångrat renoveringsbeslutet.

Nu kan Nishtman Irandoust äntligen sitta på sin efterlängtade altan och pyssla med växterna.

– Där hittar jag ro för själen. Nu älskar vi huset och även om det har kostat oss totalt över en miljon kronor i renovering ångrar vi inte att vi renoverade.

Nishtman Irandousts renoveringstips:

– Skriv ett utförligt avtal med hantverkarna för att gardera er mot fuskbyggare så långt det är möjligt.

Namn: Nishtman Irandoust.
Ålder: 35 år.
Familj: Maken Hiwa Gardi, barnen Sam, 5, och Yad, 3.
Bor: I ett 130 kvm stort radhus i Skärholmen.

Zlatko: ”Vi skapade två barnrum av ett stort”

I en lantligt inspirerad villa i centrala Eslöv bor Zlatko Nedanovski med barn, hönor, kaniner och kanariefåglar. När barnen blivit lite äldre ville de ha varsitt rum istället för att dela.

– Jag lyssnade på vad barnen hade för önskemål, vilket var många, säger Zlatko Nedanovski med ett skratt.

Familjens utmaning blev att sortera bort tokiga idéer och fokusera på de praktiskt genomförbara sakerna.

– Vi slog till och målade taket himmelsblått för att bryta av mot allt det vita. Vi ville skapa något modernt, traditionellt som passade både barnen och byggnaden, berättar Zlatko.

Ett stort rum i kvadrat skulle alltså bli två – och att skapa varsitt barnrum tog fyra månaders planering för att få till rätt höjd, ljus och känsla, samtidigt som barnen var involverade i hela processen.

– Det fick dem att växa, från att se rummen på papper till verklighet. Deras önskemål var bland annat den himmelsblå färgen i taket och en gemensam ”walk in closet”. Frågorna om var klädesplaggen är har halverats nu, säger Zlatko Nedanovski.

Han är nöjd med idén att ta en vinkellist och sätta in en ledslinga i.
– Det blev ett härligt ljus som lyser upp gången som en liten catwalk in till spegeln, längst in.

När renoveringen väl satte igång, med hantverkare som Zlatko tidigare hade jobbat med, tog barnrumsrenoveringen en vecka. Prislappen landade på 40 000 kronor, ungefär 10 000 kronor mer än familjen hade räknat med.

– Väggarna som är av puts behövdes göras i ordning mer än vad vi trodde. Ibland vet man inte vad som döljer sig bakom tapeterna i ett äldre hus. Men man lär sig att det kommer överraskningar med tiden och bäddar för det. Allt blev dock mycket bättre än vi hade trott.

Zlatko Nedanovskis renoveringstips:

– Tänk praktiskt och lägg på någon tusenlapp på budgeten. Snåla inte med resultatet, det kostar mer att inte bli nöjd.

Namn: Zlatko Nedanovski.
Ålder: 39 år.
Familj: Barnen Maximuz 9, och Anastazia, 7.
Bor: I en 550 kvm stor villa från 1903 i Eslöv.

Johanna: ”Vi hade en renoveringsdeadline: bebisens ankomst”

Nya stammar. Ny el. Två nya badrum. Nytt kök. Massivt trägolv. Nya innerväggar och tak.
När Johanna och Robert Lundin skulle bli fler i familjen behövde de ett större hus och föll för ett 1920-talshus i centrala Örebro. Det fanns bara ett problem. Huset var inte renoverat på 40 år. Därför fick hantverkarna tillträde till huset samtidigt som Johanna och Robert Lundin fick nyckeln.

Ett badrum och alla sovrum hann bli klara på ovanvåningen när flyttlasset gick.

– Sedan hade vi drygt två månader på oss att renovera resten i huset innan vårt tredje barn skulle födas. Det var jobbigt att bo i allt kaos. Det blir så smutsigt och rörigt med såväl verktyg som material, men det blir ju också svårt att packa upp flyttlådorna eftersom huset inte var klart, säger Johanna Lundin.

Deadlinen ”bebisleverans” fick Johanna och Robert Lundin att fatta snabba beslut, kompromissa och utnyttja e-handelns fördelar med utbud och hemkörning.

– Vi har båda varit väldigt inställda på att det kommer vara tufft. Vi har inte hunnit fundera och vela utan har någon haft ett förslag har vi försökt att vara generösa mot varandra. Det har gjort att konflikterna har minskat. 

Det svåraste, säger Johanna, är att hinna fatta alla beslut och få tiden att räcka till.
Roligast?

– Att få tänka nytt och få möjlighet att sätta den stil vi ville ha och som var mer tidstypiskt för huset än vad det var innan. 

Johanna Lundins renoveringstips:
– Bestäm innan hur mycket pengar ni har att använda och ha dem på ett särskilt byggkonto. Då är det lätt att följa utgifterna och se hur mycket pengar man har kvar. Bestäm innan hur lång tid allt får ta, så att det inte blir en utdragen och slitsam process.

Namn: Johanna Lundin.
Ålder: 35 år.
Familj: Maken Robert och barnen Thure 9 år, Doris, 7, och Dagny, 3,5 månad. 
Bor: I en 180 kvm stor villa från 1920 i Örebro.

Zarita: ”Vi fick ett helt nytt sovrum efter vattenläckan” 

När familjen Lindstedt i Härnösand hade haft en vattenläcka i vardagsrummet och i sovrummet var de tvungna att riva upp golvet och två väggar från grunden. Nu har de återställt allt igen – och passade på att sätta in nya väggar, nytt golv och måla taket.

– I sovrummet gjorde vi ena väggen fin med brädor som vi målade. Det blev jättebra, tycker vi, säger Zarita Lindstedt.

Familjen ville ha en lantlig stil på sovrummet och hämtade inspiration från Dalarna, där familjen också har ett lantställe.

– Vi valde att göra väggen bakom sängen med liggande råspont som vi sedan målade. Den detaljen blev väldigt fin.

Familjen anlitade en firma som fick riva allt och återställde sedan allt själva. 

– Vi har renoverat en hel del genom åren och lärt oss våra roller. Jesper gör allt grovjobb medan jag står för finarbetet, förklarar Zarita Lindstedt.

Zarita och Jesper Lindstedt arbetade tillsammans under en veckas tid. Allt som allt tog projektet 26 timmar ”i lugnt tempo” och kostade 15 000 kronor.

– Det roligaste var att se sovrummet växa fram och att sedan få njuta av slutresultatet. Det svåraste var att väga in allt för att få det rakt.

Nu är deras nästa projekt att ta tag i gillestugan, som idag fungerar som gästrum. 

– Vi ska försöka att få vår gillestuga att se ut som ett trevligt rum istället för en bastu som det gör idag. Vi ska sätta upp gipsväggar, måla, tapetsera och försöka få det riktigt hemtrevligt för våra långväga gäster, säger Zarita Lindstedt.

Zarita Lindstedts renoveringstips:
– Ta det lugnt och låt renoveringen ta den tid den tar. Jämför de olika byggfirmornas utbud och priser.

Namn: Zarita Lindstedt.
Ålder: 38 år.
Familj: Maken Jesper, barnen Zandra, 10, och Hugo, 6.
Bor: I en 200 kvm stor villa i Härnösand.

Per: ”Vi har renoverat allt i hela huset själva”

På frågan vad familjen Samuelsson har renoverat svarar de leende: ”Det är enklare att berätta vad vi inte har renoverat”.

Ända sedan de för snart tjugo år sedan köpte den sjuttio år gamla villan i Tallkrogen, har de haft olika renoveringsprojekt pågående någonstans i huset. Allra mest nöjda är de med tillbyggnaden, en förlängning av huset med fyra meter gav ett större vardagsrum och två rejäla rum till barnen på andra våningen.

– Vi är också nöjda med hur vardagsrummet och matplatsen bildar en stor yta som går att anpassa. Vi kan duka långbord för 20 sittande personer men också släcka ner och ha disco, som vi hade när vår son nyligen fyllde 18, säger Per Samuelsson.

Familjen har, förutom el, badrum, rörmokeri och plåtjobb, renoverat huset själva.

– Vissa saker, till exempel att byta kran eller montera ett fönsterbleck, klarar man fint själv.

Med renovering för dryga miljonen kan familjen se tillbaka på roliga renoveringsminnen.

– Jag minns särskilt när vi renoverade den gamla delen av vardagsrum och vi satt i byggdammet och åt familjemiddag, eller när köket renoverades och spisen stod i vardagsrummet och diskmaskinen i badrummet. Man måste ha mycket humor när man renoverar så mycket som vi har gjort, säger Per Samuelsson.

Pers renoveringstips:

Läs på! Googla! Byggahus.se är din bästa renoveringsvän. Fråga andra som har renoverat efter tips. Och se till att slutföra varje aktivitet innan nästa påbörjas. Planeringen är viktig.

Namn: Per Samuelsson.
Ålder: 56 år.
Familj: Frun Rina och barnen Conrad, 18, och Cecilia, 16.
Bor: I en 150 kvm stor villa i Tallkrogen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar