Foto: TV3/Linus Hallsenius

Familjen Parnevik mutade tullen med golfklubbor för att få in julmaten

Husliv

Julmat från Ikea, ett hus fullt med gäster och ett rimproffs i familjen. Så här firar Panerviks jul.

Av: Maria Sognefors, 20 december 2015

Är du en julgalning?

– Ja, jag älskar julen, det är den viktigaste högtiden på hela året! Jag köper min gran redan efter Thanksgiving-helgen i slutet av november.  Jag köper den största julgranen som finns, säkert fyra meter hög och det brukar krävas fem gubbar för att få in den i huset. Julklapparna åker fram under hela december så att klapphögen växer successivt.

Är julklappar viktigt i er familj?

– Julafton är viktigare än födelsedagar! Det är också då barnen får sådant som de har önskat sig hela året. I stället för att barnen ska få saker hela tiden får de vänta till julafton. Att köpa julklappar är det roligaste som finns! Jag köper massor av julklappar hela året. Jag älskar också att köpa sådant som föräldrar inte vill ha till sina barn, typ ett trumset. Nu är det lite andra priser på paketen – de önskar sig datorer och bilar – och då får de inte lika många. Men Penny älskar att öppna paket och sa till mig: ”Mamma, jag älskar att öppna paket. Kan du inte bara köpa tio billiga trosor och slå in?”

Vad önskar du dig i julklapp?

Annons

– Jag önskar mig ingenting längre. Jespers föräldrar ska fira med oss i år och det viktigaste är att alla är friska. Det kanske är töntigt, men ju äldre man blir desto viktigare är hälsan.

Hur brukar ni fira jul?

I år är vi typ 60 vuxna och kanske 40 barn som firar tillsammans den 24 december. Vi firar med de andra svenska familjerna och golfarna, Richard S. Johnson med frun Linda och Elin Nordegren med familj bland annat. Det är alltid någon av gästerna som är tomte. Kvällen före dricker vi glögg och gör klart alla rim och paket. Jesper är otroligt bra på att rimma och skriver många roliga rim. Sen sover alla barn i sovsäck runt kranen bredvid alla julklapparna.

Hur ser er julafton ut?

– Vi går upp vid klockan 7 och då äter vi risgrynsgröt som vi har lagat kvällen innan. Vi har en Parneviks-tradition att har pyjamas och morgonrockar på och sedan får alla varsin tomteluva. Jag har säkert 70-80 tomteluvor hemma! Sedan får alla barn öppna varsitt morgonpaket som ligger i julstrumporna.  Vi äter jullunch vid kl 11.30 kanske med alla som kommer hit. Vi har knytkalas, men jag gör det mesta på julbordet själv. Under hela lunchen tjatar barnen om paket, så de får börja öppna sina paket i lugn och ro redan då. Jag gillar inte när det blir för hysteriskt, barnen ska se vad de får i paketen och kunna tacka ordentligt. När barnen har öppnat alla paket så leker de med sakerna som de fått. Vid kl 16–17 dricker vi glögg och då kommer andra omgången med folk och ännu fler gäster. Då åker maten fram igen, sen spelar vi vuxna sällskapsspel hela kvällen.

Vad är viktigast på julbordet för dig?

– Viktigast på julbordet är toast skagen, skinkan och jansson. Jag var på Ikea igår för att köpa de riktiga räkorna, jag köpte räkor för 70 dollar. Jag handlar även prinskorvar, knäckebröd, lax och julmust på Ikea. Jag älskar julbord – varje gång vi är på Bahamas, oavsett årstid, äter vi julbord.

Har du något roligt julminne att dela med dig av?

– År 2000 bodde vi i vårt gamla hus och har i många år haft ett samarbete med Lisa Elmqvist (fisk- och skaldjurskrögare, reds. anm) som skulle buda julmat hem till oss i Florida. Vi hade 80 hungriga gäster hemma och julbordet hade fastnat i tullen. De tänkte slänga bort all mat, men då fick Jesper muta tullgubben med golfklubbor för att få in maten. Det var några drivers som åkte, men vi fick vårt julbord.

Kollar ni på Kalle Anka?

– Nej, vi kollar på andra julklassiker som ”Ensam hemma”.

Vilka andra traditioner är viktiga?

– Vi har en röd stövel som alltid är fylld med svenskt godis på jul. För oss är svenskt godis lika värdefullt som guldtackor. Vi har också en rolig skitkul julklappslek för alla vuxna där man får köpa något för 200 kronor – men ingen håller den summan. Leken går ut på att man försöker byta till sig paketet som man vill ha på tid, förra året tjafsade folk om sådana där fula christmaströjor med julmotiv.


Missa inte familjen Parneviks egen julspecial som sänds på TV3 den 23 december!

 

20 december 2015 Maria Sognefors
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.