ANNONSSAMARBETE MED NEB-TEAMET
Foto: Istock

Stort behov av fler jour- och familjehem

Husliv

Vill du hjälpa ett utsatt barn eller tonåring att få ett tryggt hem? Både ensamstående och par kan bli jour- och familjehem och göra en viktig insats för kortare eller längre tid. Du eller din familj får ett arvode och alla omkostnader täcks. Så här går det till!

Av: Sandra Holmes, 12 mars 2021

Alla barn har rätt till en trygg uppväxt, men ibland finns det inte förutsättningar för det i det egna hemmet. För dessa barn och ungdomar spelar jour- och familjehem en otroligt viktig roll, och efterfrågan på fler familjer är stort. Vi ställde några frågor om familjehem till Jessica Nyberg, verksamhetschef Neb-teamet, som tillhandahåller jour-familjehem åt uppdragsgivaren socialtjänsten. 

 

Vad är jour- och familjehem?

– Jourhem är en familj som tar emot ett barn eller ungdom att bo hos sig kortare tid, medan familjehem innebär att man tar emot en person under en längre tid. 

I uppdraget ingår att ta hand om och stödja individen i vardagen med stöd av Neb-teamets erfarna personal. Hur lång tid som uppdraget pågår varierar, men förhoppningen ​är oftast att barnet eller ungdomen så småningom ska kunna flytta tillbaka till sina föräldrar. 

 

Vilka barn och ungdomar behöver familjehem?

– Barn och ungdomar som placeras i jour- och familjehem hos oss på NEB-teamet är oftast mellan 0–20 år och kommer många gånger från hem med någon form av social problematik. Det kan vara barn och ungdomar med föräldrar som har problem med missbruk, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättningar. Andra gånger kan det handla om individer med särskilda behov, som de egna föräldrarna inte har möjlighet att ge tillräckligt med stöd.

 

 

Hur blir man familjehem?

– Man behöver inte vara ett proffs på barn eller ungdomar sedan tidigare. Vad man behöver är en vilja, och ett hjärta att ta hand om och vårda ett barn eller ungdom. Och tid, utrymme och engagemang.

– Alla typer av familjer behövs som familjehem, både par (med eller utan barn, och även samkönade) eller ensamstående. Du/ni kan bo på landet eller i stan, men det behöver finnas tillräckligt med plats så att barnet eller ungdomen kan få ett eget rum. Man ska ha en stabil situation och kunna hjälpa barnet i kontakt med skola, sjukvård och sitt biologiska nätverk. Men kring det får du stöd av oss på NEB-teamet, så vi vill uppmana ”vanligt folk” att våga visa sitt intresse.

– Man börjar med att göra en intresseanmälan hos oss på Neb-teamet, sedan gör vi tillsammans med er en utredning för att se om du/ni har rätt förutsättningar för att bli jour- eller familjehem. Därefter matchar vi er familjs förutsättningar och önskemål gentemot det barn eller ungdom som just ni på bästa sätt kan hjälpa. 

 

Vilken ersättning får man?

– Man får en ”lön” för sin insats i form av en arvodesersättning, plus en omkostnadsersättning som täcker alla utgifter för barnet, såsom kläder och mat, så man behöver inte bistå med några pengar själv. 

 

Vilket stöd får familjehemmet?

– ​Varje familjehem tilldelas en utbildad och erfaren konsulent som stödjer familjerna i sitt uppdrag, praktiskt och teoretiskt, och som finns nära till hands, både via telefon och genom fysiska besök. Familjen får delta i utbildningar, handledning och kan komma i kontakt med vår personal under dygnets alla timmar, året runt. Vi har ett mycket nära samarbete med alla våra jour- och familjehem, säger Jessica Nyberg på Neb-teamet.

 

 

Om Neb-teamet

Neb-teamet arbetar rikstäckande med psykosocialt stöd och kvalificerad omsorg i jour- familjehem, lägenhet eller eget boende. Läs mer på www.nebteamet.se och lämna din intresseanmälan i formuläret nedan. Anmälan är inte bindande!

 

Intresseanmälan

Här kan du göra en intresseanmälan genom att fylla i formuläret nedan: 

  
Datum:
  
Vuxna i hushållet 
Namn:
Adress:
Ort:
Epost:
Ålder:
Telefon:
  
Hemmaboende barn 
Namn hemmaboende barn:
Ålder:
  
Övriga uppgifter 
Relation sedan:
Tidigare erfarenhet av uppdrag:
Sysselsättning (sysselsättningsgrad, typ av arbete):
Boende (form, storlek):
Tillgång till eget rum:
Intressen:
Varför är du/ni intresserade av att bli jour-familjehem?
Vilken ålder, kön på barn önskar ni ta emot?
  
Jag har läst och accepterar Vi I Villas användarvillkor
Jag har läst och accepterar Neb-teamets villkor
 
  
12 mars 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.