Foto: Istockphoto

Experterna svarar på dina husfrågor

Husliv

Ökar fiber värdet på huset, hur ofta ska man byta disktrasan och krävs det bygglov om vi vill bygga om garaget till bostad? Här samlar vi alla våra läsarfrågor!

Ökar fiber värdet på huset?

Alla grannar i min by ska nu dra in fiberkabel – jag är emot eftersom jag inte använder dator så mycket, men min son tycker att jag också ska dra in eftersom det annars kan sänka värdet på huset. Har han rätt?

Annons

Läs expertens svar här.       

 

Hur ofta ska jag byta disktrasa?

Min man vill byta ut disktrasan hela tiden (jag tycker han har bacillskräck!), jag tycker inte det är så noga? Hur ofta ska man byta?

Monica

Läs mikrobiologens svar här.

 

Hur rensar jag avloppet miljövänligt?

Det blir ofta stopp i vårt avlopp, det rinner trögt. Vilket är det mest miljövänliga sättet att rensa avlopp?

Karin

Läs Snickar-Björns svar här.

 

Ska löven ligga kvar?

Det ser så stökigt ut i rabatterna nu, men jag har hört att man ska låta löv och ris ligga kvar. Vad kan jag ta bort och var ska det ligga kvar?

Anna

Läs trädgårdsmästarens svar här.

 

Krävs det bygglov?

Vi vill bygga om garaget till bostad med pentry och badrum till vår son. Behöver vi bygglov?

Victoria Berndtson

Läs juristens svar här.

 

Vår granne för oväsen – vad kan vi göra?

Vår granne för oväsen dag och natt, antingen med hög musik, rusande bilmotorer mitt i natten eller så kör han runt med motocrosscyklar i trädgården.

Vad har vi för rättigheter i allt detta, min sambo är helt knäckt, vår dotter kan inte sova på nätterna. Vad ska vi göra?

Mvh Patrik och Emma

Läs juristens svar här.

 

När ska jag sluta klippa gräsmattan?

Jag vill gärna klippa gräsmattan långt in på hösten, men min man tycker att man ska sluta  i september. Han säger att det är bra för återhämtningen, jag tycker det ser slarvigt ut. När ska man klippa gräs­mattan för sista gången före vintern?

Gräsmattebråk

Läs trädgårdsmästarens svar här.

 

Vad händer om vi separerar?

Jag, min sambo och våra två barn har precis flyttat till vårt första hus. Vi är alltså inte gifta, och jag undrar nu vilka avtal man egentligen bör ha sinsemellan då – utifall att en separation skulle bli aktuell?

Kristina

Läs juristens svar här.

 

Hjälp! Grannen kapade mina träd!

Min granne har olovligen kapat sex tallar på vår tomt, vilket förstör helhetsintrycket på vår gård. Tallarna var friska, felfria och cirka 75 år gamla, så de var långa och fina. Vad kan jag göra nu? Kan jag polisanmäla?

Erik

Läs advokatens svar här.

 

Har jag rätt till ränta? 

Jag har lånat ut 700 000 kronor till min mor på grund av att hon var i stort behov av pengar. Hon kan inte betala tillbaka pengarna som hon nu har haft sedan 2015. Vi har då sagt att vi kan skriva ett skuldebrev, det vill säga att vi får våra pengar när min mor går bort. Vad jag undrar är om jag har någon rätt till ränta för dessa pengar? I sådana fall hur mycket?

Sylvia

Läs advokatens svar här.

 

Kan min sambo ärva huset efter mig?

Jag bor tillsammans med min sambo i ett hus som jag äger till 100 procent. Jag har tre vuxna barn (helsyskon). Om jag går bort, kan jag på något sätt ”fördröja” arvet, det vill säga huset, till mina barn, så att min sambo kan bo kvar? Hon är pensionär och kan omöjligt köpa loss det. Att genom testamente ge henne huset skulle också kännas fel, då mina barn säkerligen skulle känna sig felfördelade. Om barnen kommer att stå som ägare på huset, kan de då ge min sambo ”kompishyra” eller liknande så länge min sambo vill? Relationen mellan dem är i dag bra, så jag vill inte att detta blir fel mellan dem. Huset är i dag värt cirka 1,7-2 miljoner kronor.

Roger Persson

Läs advokatens svar här.

 

Sugen på spabad!

Vi vill installera ett spabad men är osäkra på vad man ska tänka på. När är bästa tiden att köpa spabad? Kan det stå ute hela vintern (vi bor i Mellansverige)? Behöver man kolla med grannen?

Badsugna

Läs expertens svar här.

 

Kan jag byta våtrumsmatta själv?

Vi har en våtrumsmatta som vi tror är original sedan 1975. Den måste bytas eftersom klämringen släppt. Vi vill helst inte byta kaklet på väggarna, men ingen hantverkare vill åta sig att byta bara mattan – de tar bara hela badrumsrenoveringar, och bygghandeln lägger bara klinker. Är det svårt att byta våtrumsmattan själv? Måste vi också byta avloppet i plast från 1975?            

Marie och Mats, Stockholm

Läs Snickar-Björns svar här.

 

Hur isolerar vi vinden?

Vi har ett sommarrum på vår oinredda kattvind som vi vill kunna använda året runt. Nu funderar vi på att isolera det. Hur ska vi gå till väga, vilken typ av isolering är bäst och enklast? Taket består av brädor (och utanför brädorna takpapp och tegel).

Läs Snickar-Björns svar här.

06 november 2019
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.