Renovera köket
Renovera köket

Renovera köket – våra läsare delar med sig

Husliv

Funderar du på att renovera om köket? Inspireras av tre Vi i Villa-läsare som berättar allt om sina nya matplatser.     

Av: Anja Källstedt, 13 mars 2017
 • Vi stötte på trassel

   

  – När vi fick tillträde till vårt hus var det i otroligt dåligt skick. Största problemet var att det var nikotinskadat efter att tidigare ägare rökt inomhus. När vi rev det gamla köket började vi stöta på trassel vi inte hade räknat med. Med det gamla kaklet åkte även gipsskivorna ner och där bakom fanns nästan ingenting, förutom några reglar som det förra köket hängt på. Så vi fick alltså ta ner alla innerväggar i köket i stället för att behandla de gamla som vi hade tänkt göra. Därefter fick vi sätta upp en ny grund med osb- och gipsskivor att hänga köket på.

  Vi valde ett ganska enkelt kök, men i och med att priset blev lågt valde vi att lägga lite extra pengar på en stenskiva. Det är ett val jag är glad över att vi gjorde, den gör mycket för helhetsintrycket.

  Gjorde ni mycket själva? Vad tog ni hjälp med?

  – Vi gjorde allt vi kunde själva med hjälp av familj och vänner. Vi tog hjälp med sådant vi inte kunde ordna själva, som att kakla i köket. 
  Vad kostade renoveringen totalt?

  – Summan för köket landade till slut på cirka 120 000 kronor, då är kostnad för väggar, tak och golv också inräknat.

  Ellens 3 bästa renoveringstips

  1. Var ute i riktigt god tid! Allt tar längre tid än man tror och dessutom kan man räkna med förseningar av minst någon viktig grej.

  2. Var noggrann! Ta alla mått flera gånger om och be gärna någon annan mäta också.

  För oss höll det på att gå åt skogen när vi skulle lägga ner hällen i stenskivan och upptäckte att hålet var för stort! Som tur var kunde vi byta till större modell på hällen.

  3. Ta med någon som har koll. När du ska titta på eller beställa kök är det bäst att ha med någon som har gjort det tidigare.

  Namn: Ellen Mantler.

  Ålder: 21 år.

  Familj: Sambon Hampus och katten Siri.

  Bor: I Falköping.

  Gör: Jobbar med kommunikation och marknadsföring på Ållebergsgymnasiet i Falköping och bloggar på Mantler.blogg.se.

 • Vi har gjort allt själva

  – Det tog cirka sex månader från att vi började riva väggen, och då är vi inte riktigt klara än. En del smålister och lister runt fönster är kvar att fixa med. Eftersom vi totalrenoverar är det lätt att man tar sig an nästa projekt innan det förra är helt klart.

  Från början var det gamla köket i det rum som vedspisen är, men vi ville ha köket i rummet intill som var ett av två vardagsrum. Vi köpte ett Ikeakök, som vi är väldigt nöjda med, och ungefär ett och ett halvt år senare rev vi väggen emellan de båda rummen för att få ett större kök. Detta projekt tog cirka sex månader.

  Gjorde ni mycket själva? Vad tog ni hjälp med?

  – Vi har gjort allt själva förutom att dra ny el. Det fick en lokal firma göra.

  Vad kostade renoveringen totalt?

  – Ungefär 60 000 kronor.

   Åses 3 bästa renoveringstips

  1. Räkna alltid med att det blir lite dyrare än du tänkt dig, renoverar man gamla hus dyker det ofta upp något man inte räknat med som skapar extra kostnader.

  2. Riv inte ut och släng, ta till vara på så mycket som möjligt för att bevara huset själ, det är ju en del av charmen. Är man för snabb med att slänga ångrar man sig ofta lite senare. Men blanda modernt med gammalt funktionellt för även om man vill ha charmen kvar vill man ju ha ett praktiskt hus.

  3. Tänk smart när det gäller uppvärmningen av huset, vårt hus värmdes upp med olja så vi behöll oljepannan, rev ut oljetanken och installerade en pelletsbrännare. Vi har även en kakelugn och vedspis som ger underbar värme.      

  Namn: Åse Kihlberg Wikå.

  Ålder: 41 år.

  Familj: Maken Urban och vår gemensamma dotter Siri 6 år. Jag har två barn sedan tidigare som är 15 och 17 år. Min man har också två barn sedan tidigare som är 12 och 14 år.

  Bor: I Munkedal.

  Gör: Jobbar som lågstadielärare och bloggar på Detvitadromhuset.blogspot.se.

 • Renoveringen var klar på en helg

  – Vi försökte hålla nere kostnaden genom att förändra köket med enkla medel. Vi målade alla trädetaljer vita, bytte ut alla silverhandtag, betsade bänkskivan mörkare, tapetserade och la nytt golv. 

  Det som gick bäst var att tapetsera eftersom underlaget var bra så det krävdes inget förarbete mer än att spackla igen några hål. Däremot var det väldigt jobbigt att byta ut handtagen. Jag hade beställt fel mått så hålen var inte placerade på rätt plats! Det gjorde att vi var tvungna att borra nya hål, spackla igen de gamla och måla om alla dörrar – men fint blev det! 

  Hur lång tid tog det att renovera köket?

  – En helg! Jag brukar vara väldigt snabb när jag tar tag i ett projekt, jag tar till vara på varje minut. 

  Gjorde ni mycket själva? Vad tog ni hjälp med?

  – Vi gjorde allt själva, min man la golvet och hjälpte till med beslagen. Jag tapetserade, målade och betsade bänkskivan. 

  Vad kostade renoveringen totalt?

  – Ungefär 6 500 kronor. Kyl, frys och spis var i gott skick när vi flyttade in så köket behövdes bara piffas till lite.

  Liliés 3 bästa köksrenoveringstips

  1. Byt ut alla beslag, det är lätt att göra (om man köper rätt mått) och ger en lyxig känsla. 

  2. Det behöver inte vara dyrt! Om skåpsluckorna har fel färg är det bara att måla om dem. Jag tycker om att återbruka saker och ta tillvara på det man har. Färg gör susen! 

  3. Gör så mycket du kan själv, och fråga om hjälp med det du inte kan. Jag visste inte hur man tapetserade, men jag läste mig till det och när jag väl testade så var det inte alls 

  Namn: Lilié Biskopsdotter.

  Ålder: 28 år.

  Familj: Maken Linus, dottern Elleonora samt två katter och två kaniner. 

  Bor: I Kungsängen.

  Gör: Är fotograf och bloggar på Biskopsdotter.se.

   

   

    

Visa allt innehåll
13 mars 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.