VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA
Att börja spara är som att komma igång med träningen. Det kan kännas trögt i början, sedan går det av sig självt.
Att börja spara är som att komma igång med träningen. Det kan kännas trögt i början, sedan går det av sig självt. Foto: iStockphoto

Sparmissarna du helst vill undvika – och vad du ska göra istället

Ekonomi

Du sparar för framtiden, eller planerar åtminstone att börja. Med några enkla grepp undviker du de vanligaste misstagen och får pengarna att växa snabbare än du trott.

Att spara är som att motionera, alla vet att det är bra, ändå känner man motstånd för att komma igång. Men precis som det bara är att snöra på sig joggingskorna och ge sig ut är det lätt som en plätt att få en kickstart på sitt sparande, för exempelvis framtida husrenoveringar. Med hjälp av Anders Stenkrona, doktor i finansiell ekonomi och ”spardoktor” hos Nordea, har vi identifierat privatspararnas vanligaste misstag och tipsar om hur du kan göra istället.

 

Misstag nummer 1: Du tar det sedan

År efter år har du tänkt att du ska sätta av en summa varje månad. Men du kommer inte igång. Det verkar krångligt, du har inte råd, marknaden känns orolig och är inte fondavgifterna onödigt höga?

 

Upp ur hängmattan och börja spara! Tänk vad en buffert är bra att ha när du till exempel behöver nya utemöbler. Foto: iStockphoto

 

Lösning: Gör det nu! Börja med ditt månadssparande i fonder idag, om du så bara kan avvara en hundralapp. Du har underskattat ränta på ränta-effekten, som gör att du får avkastning på din avkastning så att pengarna växer med hävstångseffekt. 

 

Misstag nummer 2: Du försöker tajma marknaden

Du tänker att du ser ett mönster, men det vanliga är att vi ser mönster som inte finns. Marknaden är tillräckligt effektiv för att du inte ska kunna spöa den. Du tävlar mot hundratusentals andra sparare som är exakt lika smarta som den smartaste versionen av dig själv. De ser samma mönster och tänker samma saker som du.

Lösning: Försök inte överlista marknaden. Gör istället upp en plan och håll dig till den. Hitta en sparform som passar dig och bestäm vilket belopp du ska spara månad för månad. Det klassiska är att få panik vid nedgång och hybris vid uppgång och därmed hamna i otakt med marknaden. Nej, håll kursen och fortsätt köp, vare sig marknaden går upp eller ner. När den går ner köper du ju billigare. Långsiktighet är grejen. Ett klassiskt tajming-misstag är att sälja när du tror marknaden är på nedgång, men så går marknaden upp istället. Då missar du uppgången och är samtidigt rädd att gå tillbaka in i marknaden.

 

Misstag nummer 3: Du tar för lite risk

Du överskattar effekten av en krasch eller sannolikheten för en krasch, och tar därför väldigt låg risk. Sparande ska ske på 10-20 års sikt och pensionssparande kanske på ännu längre sikt. Historiskt sett är risken nästan noll att förlora pengar om man sparar i fonder på lång sikt.

 

Överskatta inte risken för en krasch. Långsiktigt sparande lönar sig, även om marknaden går upp och ner. Foto: iStockphoto

 

Lösning: Lägg dig på en risknivå som du kan leva med och spara med pengar som du klarar dig utan, så slipper du ligga vaken om nätterna den dagen marknaden viker. Tänk också på att större risk också innebär större chans. Nordeas sparrobot Nora kan hjälpa dig att hitta ett fondsparande och en risknivå som passar just dig.

 

Misstag nummer 4: Du sparar för lite

Du tycker inte att du har råd att spara just någonting. Det finns så mycket annat att lägga pengarna på. 

Lösning: Istället för att fokusera på hur mycket du måste avvara genom att spara, fråga dig själv om du kan leva på 90 eller 95 procent av din lön och spara resten. Hur vi ställer frågor kan avgöra vår inställning och hur vi svarar. Det kallas "framing" (engelska för inramning). Som människor är vi anpassningsbara och vänjer oss snabbt vid nya förhållanden. Att spara fem till tio procent av din lön är enklare än du tror. Du bygger snabbt upp en buffert till exempel på ett förmånskonto hos Nordea.

Hos Nordea finns många olika sätt att spara, som passar alla som vill bli rikare, både gamla och nya kunder.

 

Anders Stenkrona, doktor i finansiell ekonomi och ”spardoktor” hos Nordea. Foto: Nordea

 

 

30 april 2019
Mer om Ekonomi
Alla kan bli rikare, även du! Första steget är att du kopplar greppet om din ekonomi.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Ekonomi Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips. 

Har ditt barn blivit en mambo, är vuxen men bor kvar hos mamma? Då kan du behöva ge en hjälpande hand.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Ekonomi Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen...

Glöm inte att lämna in dina sedlar – datumen att hålla koll på

Ekonomi Har du lösa sedlar i plånboken eller i sparbössan? Efter den 30 juni i år blir några av dina gamla sedlar ogiltiga – här är listan på vilka, samt datume...

Ta kontroll över din ekonomi – vi har listat 10 smarta ekonomiappar...

Ekonomi Undrar du vart pengarna tar vägen varje månad? Vi har listat 10 smarta appar som hjälper dig ta kontroll över din privatekonomi. 

Dags att deklarera – 6 saker att hålla koll på

Ekonomi Vad ska man tänka på om man ska deklarera ROT, och vilket är det största misstaget många gör när de deklarerar? Här är tipsen för dig som ska deklarera....

Nya amorteringskravet – så påverkas du

Ekonomi Från och med den 1 juni gäller de nya amorteringskraven för nya bolån. Sparekonomen berättar hur det påverkar just dig, även som befintlig låntagare.

Din ekonomi 2015 — 7 saker att hålla koll på

Ekonomi Boränta, ränteavdrag, elpris... Här är en analys av ekonomiläget för dig som är villaägare, plus experternas bästa tips för din ekonomi 2015.

5 sätt att få pengarna att räcka längre

Ekonomi Med dessa enkla och smarta knep kan du dryga ut din plånbok och få pengarna att räcka längre.