Få ihop villaekonomi - tre familjer och familjeekonomen Bodil Hallin.
Familjeekonomen Bodil Hallin ger tre familjer sina bästa tips för att få ihop ekonomin i villa. Foto: Istockphoto

"Så fixar vi vår villaekonomi" – tre familjer tipsar

Ekonomi

Att köpa och äga hus kostar, som bekant, en hel del. Vi har träffat tre familjer med olika utgångslägen och olika ekonomi – här är deras knep för att få pengar över. Du får även familje-ekonomen Bodil Hallins bästa tips.

Av: Caroline Engvall, 09 mars 2015
 • "Vi renoverar i stället för att bygga nytt"

  Mitt i skånska Eslöv står en stor villa i jugend/engelsk mansionstil. Här härskar lugnet. Det rödbruna tegelslottet på cirka 500 kvadratmeter byggdes 1903 av centralpolischefen Möller och familjen Nedanovski har renoverat varsamt för att behålla den gamla stilen.

  — Man tänkte mer praktiskt förr i tiden, till exempel med inbyggda utrymmen. Därför försöker vi ta vara på det som finns och renovera i stället för att bygga nytt. Det blir billigare i längden, säger Zlatko Nedanovski.

  Han och hans fru Tanja sparar en tiondel av sina intäkter varje månad, tänker noga igenom vad de verkligen behöver och försöker undvika impulsköp.

  — Vi lägger hellre någon hundralapp extra på saker vi verkligen behöver. Vi försöker amortera så mycket vi kan på lånen varje år. Det sänker månadskostnaden och känns tryggare på sikt, säger Tanja.

  Hur skulle ni klara räntehöjningar på bolånen?

  — Vi hoppas att det inte blir några, men om det skulle bli hysteriska höjningar är det bäst att sälja det som kostar mest, som vår extra bil, för att få mer kvar i kassan. Vi försöker alltid att ligga under 50 procent i totala lån på det privata, säger Zlatko.

  Hur tänker ni kring lån?

  — Egentligen handlar det om sunt förnuft att inte belåna mer än vad man klarar av att betala. Men det har blivit så lätt att ta blanco-lån att det är svårt att inte svepas med. Vi har dock lyckats att balansera rätt hittills, säger Zlatko.

  Vad oroar er mest ekonomiskt i dag?
  — Det vore riktigt tråkigt om fastighetsskatten skulle återinföras. Då skulle vi få mindre pengar att underhålla huset med, säger Tanja.

  Hur får ni pengar över till annat?

  — Jobbar hårdare och prioriterar bort saker som vi inte behöver just nu. I år fick vi lägga en hel del på taket och då blev det ingen semester i något tropiskt land. Å andra sidan har vi haft en torr och varm bostad hela vintern, säger Tanja.  

  Bodils tips till Tanja och Zlatko:

  1. Att värma upp stora äldre hus är kostsamt. På Energimyndighetens hemsida finns en energikalkyl med tips på lönsamma energiinvesteringar och olika sätt att dra ner energiförbrukningen.
  2. Att ha en väl tilltagen och lätt åtkomlig buffert för oförutsedda utgifter är viktigt för alla villaägare, men särskilt viktigt när huset har renoveringsbehov. För att få bra avkastning på sparpengarna, jämför sparkontoräntor på Konsumenternas Bankbyrå och byt bank vid behov.
  3. Ta för vana att regelbundet jämföra elpris, till exempel på sajten Elpriskollen.se.

  Om familjen Nedanovski

  Familj: Tanja, 31, och Zlatko Nedanovski, 38, två barn, 8 och 6 år.
  Bor: Eslöv.
  Yrken: Lärare respektive egen företagare inom marknad och affärsutveckling.
  Familjens hus: Ett ca 500 kvm stort engelskt mansion i jugendstil med torn.

 • "Vi sparar pengar genom att bygga själva"


  Rita och bygg själv! Så sparar Carina Bernehjält och Anders Johansson pengar på sin villa i Trosa.

  — Jag har vuxit upp i en familj där arbete och sparande har varit ledord, säger Carina Bernehjält.

  Hennes man Anders har ritat och byggt den moderna tillbyggnaden i den friliggande suterrängvillan i Trosa, väl integrerad och anpassad till den ursprungliga planlösningen.

  — När vi flyttade in 1995 såg vi att vi kunde skapa det hus vi önskade. Vi fick mycket för pengarna och har lyckats få det boende vi tycker om, inom de kostnadsramar vi har.

  Varför har ni gjort så mycket själva?

  — Ett hus är en långsiktig investering och att utföra mycket arbete själv är en form av sparande. Våra bästa råd är att göra en underhållsplan och planera det arbete och underhåll som måste göras, säger Anders.

  Hur tänker ni kring sparande och ekonomi?

  — Vi tänker långsiktigt och har så gjort i många år. Vi har alltid rättat munnen efter matsäcken och har goda marginaler i vår ekonomi. Eftersom våra bolån bara är en tredjedel av marknadsvärdet på huset ser vi inga orosmoln, säger Carina.

  Hur sparar och amorterar ni?

  — Ett av våra sparanden är att amortera huslånen. Vi sparar också i fonder.

  Oroar ni er för något ekonomiskt?

  — Om energipriserna skulle rusa i höjden. Huset är i bra skick och har renoverats kontinuerligt, men om fastighetsskatten och räntorna höjs måste man tänka till lite mer, säger Anders.  

  Bodils tips till 
Anders och Carina:

  1. Överväg att göra en långsiktig plan för hur ni vill använda era pengar de närmaste fem, tio och tjugo åren. Det är lätt att fortsätta spara och hålla igen på utgifter av bara farten. Kanske har ni några drömmar ni vill förverkliga?
  2. Att minska eller slopa amorteringen kan vara ett sätt att kompensera inkomstbortfallet när Carina så småningom går i pension.
  3. Ett bra sätt att hålla koll på hur elpriset utvecklas är att prenumerera på Energi-marknadsinspektionens veckobrev.   

  Om familjen Johansson/Bernehjält

  Familj: Anders Johansson, 71, och Carina Bernehjält, 57. Fyra barn på 41, 40, 38 och 37 år, samt nio barnbarn.
  Bor: Trosa.
  Yrken: Pensionär respektive bröllopssamordnare.
  Familjens hus: Fristående suterrängvilla på 136 + 90 kvm. 

   

 • "Vi amorterar mer än vi måste"

  Arne och Mia Leonardsson har bott i sin flera hundra år gamla fristående villa i Strängnäs i snart tre år. De flyttade in 2012 och föll för läget – granne med Strängnäs domkyrka – och charmen. Nu är dock villan i behov av en ansiktslyftning och kommer att behöva såväl badrums- som köksrenovering de närmaste åren.

  — Det kommer att kosta en del. Vi vill helst inte låna för mycket till det, så det är klart att det känns lite oroligt om räntan eller fastighetsskatten skulle stiga, säger Arne Leonardsson.

  I dag har de ungefär 3,5 miljoner i lån på huset.

  — Vi amorterar mer än vi måste. Banken tycker att det är bra, eftersom vi då inte drabbas lika hårt när räntan stiger. Då har vi dessutom möjlighet att låna lite mer om vi måste, bland annat för att renovera köket, säger Mia.

  Hur tänker ni kring sparande och ekonomi?

  — Vi sparar bland annat till oförutsedda utgifter, som kyl och tvättmaskin, och till bilköp och semester. Vi lägger också undan en fast summa varje månad för lån, amortering och övriga löpande boendekostnader. Vi gör på samma sätt med matkontot. Dessutom pensionssparar vi båda två och har även sparat i fonder till alla barnen.

  Hur skulle ni klara räntehöjningar på bolånen?

  — Bra, men om/när räntan stiger kommer 
vi inte att ha alla lån på rörlig ränta. I dag klarar vi de nya amorteringskraven med marginal.

  Hur får ni pengar över till annat?

  — Vi försöker lägga undan lite varje månad.  

  Bodils tips till Arne och Mia:

  1. Inför renoveringen, ladda ner och lusläs Konsumentverkets broschyr ”Tips till dig som ska anlita hantverkare”. Fullmatad med tips, avtalsmallar och checklistor för att undvika strul och extra kostnader.
  2. Tar man lån eller bolån för att finansiera köks- och badrumsrenoveringen är det klokt att amortera dem på cirka 15 år, så att de är betalda i god tid innan nästa renovering.
  3. Var inte rädda för att ta betalt av barn som bor hemma efter att de har gått ut skolan. Då lär sig ungdomarna vad saker kostar och blir bättre rustade inför vuxenlivet.

  Om familjen Leonardsson

  Familj: Arne, 48, och Mia Leonardsson, 5, sex barn på 23, 20, 20, 18, 16 och 15 år.
  Bor: Strängnäs.
  Yrken: Säljande tekniker respektive rektor.
  Familjens hus: Flera hundra år gammal fristående villa (huset består av tre delar: 1500-, 1700-, och 1900-tal), totalt 234 kvm 
plus källare.

Visa allt innehåll
09 mars 2015 Caroline Engvall
Annons
Annons
Mer om Ekonomi

Allt du behöver veta om fastighetsskatt 2020!

Ekonomi Fastighetsskatten är omdiskuterad och kan kanske vara på väg tillbaka. Detta kan vara viktigt att känna att till.

Se upp! 6 vanliga missar vid huslån

Ekonomi Ni har hittat drömhuset och får riktigt bra erbjudande på lån! Men tänk till innan ni säger ja. Det kan bli fel! Här varnar privatekonomiska experten...

Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Ekonomi Ska bolånet bindas och hur ska man göra med sina besparingar? Johanna Kull, sparekonom på Avanza, svarar på tio av läsarnas frågor om ekonomi i osäkra...

Alla kan bli rikare, även du! Första steget är att du kopplar greppet om din ekonomi.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Ekonomi Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips. 

Har ditt barn blivit en mambo, är vuxen men bor kvar hos mamma? Då kan du behöva ge en hjälpande hand.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Ekonomi Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen...

Glöm inte att lämna in dina sedlar – datumen att hålla koll på

Ekonomi Har du lösa sedlar i plånboken eller i sparbössan? Efter den 30 juni i år blir några av dina gamla sedlar ogiltiga – här är listan på vilka, samt datume...

Ta kontroll över din ekonomi – vi har listat 10 smarta ekonomiappar...

Ekonomi Undrar du vart pengarna tar vägen varje månad? Vi har listat 10 smarta appar som hjälper dig ta kontroll över din privatekonomi. 

Dags att deklarera – 6 saker att hålla koll på

Ekonomi Vad ska man tänka på om man ska deklarera ROT, och vilket är det största misstaget många gör när de deklarerar? Här är tipsen för dig som ska deklarera....

5 sätt att få pengarna att räcka längre

Ekonomi Med dessa enkla och smarta knep kan du dryga ut din plånbok och få pengarna att räcka längre.