Så här enkelt kan du spara pengar
5 smarta tips som får pengarna att räcka längre

5 sätt att få pengarna att räcka längre

Ekonomi

Med dessa enkla och smarta knep kan du dryga ut din plånbok och få pengarna att räcka längre.

God ekonomi börjar ofta i att snåla på utgifterna. Att byta saker och tjänster med varandra har blivit allt mer populärt, liksom att dela på stora utgifter med andra. Sociala medier och nätet bjuder på många nya möjligheter att få pengarna att räcka längre. Här är några av våra favoriter.

Ta hjälp av grannarna

Grannar.se kan personer och företag köpa och sälja hemnära tjänster som exempelvis trädgårdsarbete, barnpassning, datasupport och skönhetsvård till varandra i sitt lokala område.

Annons

Sälj saker du inte behöver

Som många andra har du säkerligen en hel del saker du aldrig använder: kläder, inredningsprylar, kanske till och med möbler som du inte behöver men som någon annan kan ha stor nytta av. Rensa igenom hemmet och sälj dina saker på sajter som Tradera, Blocket och Ebay. Mer värdefulla föremål som konst, antikviteger eller designmöbler kan du få värderade och sälja via auktionshus som Lauritz eller Bukowskis.

Gå med i en bilpool

Sälj bilen och gå med i en bilpool. Då betalar du bara för bilen när du verkligen behöver den. Korttidshyra av bil med självbetjäning som vänder sig till företag och hushåll som slipper att binda upp sig med egna bilar. Man bokar via internet eller telefon. Bilpoolen organiseras av en förening (kooperativ) eller av ett privat företag. På Bilpool.nu kan du hitta en bilpool nära dig.

Handla med ständig rea

Om du är medlem på en så kallad cash back sajt kan du dryga ut pengarna genom att få återbäring varje gång du handlar. Refunder är en nystartad sajt som har samarbete med hundratals av Sveriges stora e-butiker med varor som bygg- och vitvaror, möbler, kläder datorer och resor. På varje köp får du pengar tillbaka som utbetalas till ditt bankkonto. 

Dryga ut pengarna som pensionär

Det finns många smarta sätt att få pengarna räcka till mer som pensionär. Ett sådant sätt är att bli medlem i en klubb med förmånskort, som till exempel Smart Senior. Om du är över 55 år kan du bli medlem och få rabatt hos företag såsom Synoptik, Tele2 och Apollo.

Om du som pensionär söker extrajobb finns det många seniorbemanningsföretag som startats med gott resultat. Här kan du jobba extra som trädgårdsmästare, hundvakt, hantverkare eller passa barn. Pensionärspoolen och Goveteran är några av dem.

Annons
Mer om Ekonomi
Har ditt barn blivit en mambo, är vuxen men bor kvar hos mamma? Då kan du behöva ge en hjälpande hand.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Ekonomi Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen för hur du hjälper till på bästa sätt.

Alla kan bli rikare, även du! Första steget är att du kopplar greppet om din ekonomi.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Ekonomi Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips.

Titta, vi kan få grönt bolån! Vilken tur att vi bor i ett energisnålt hus.
Vi i villa i annonssamarbete med Nordea

Så sänker du räntan med grönt bolån – och gör en insats för klimate...

Ekonomi Bor du i ett energisnålt hus? Då kanske du har rätt till ett grönt bolån och kan sänka räntan. Så här gör du för att få ett.

Att börja spara är som att komma igång med träningen. Det kan kännas trögt i början, sedan går det av sig självt.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Sparmissarna du helst vill undvika – och vad du ska göra istället

Ekonomi Du sparar för framtiden, eller planerar åtminstone att börja. Med några enkla grepp undviker du de vanligaste misstagen och får pengarna att växa snabbare än du trott.

Glöm inte att lämna in dina sedlar – datumen att hålla koll på

Ekonomi Har du lösa sedlar i plånboken eller i sparbössan? Efter den 30 juni i år blir några av dina gamla sedlar ogiltiga – här är listan på vilka, samt datume...

Ta kontroll över din ekonomi – vi har listat 10 smarta ekonomiappar...

Ekonomi Undrar du vart pengarna tar vägen varje månad? Vi har listat 10 smarta appar som hjälper dig ta kontroll över din privatekonomi.

Dags att deklarera – 6 saker att hålla koll på

Ekonomi Vad ska man tänka på om man ska deklarera ROT, och vilket är det största misstaget många gör när de deklarerar? Här är tipsen för dig som ska deklarera. 

Nya amorteringskravet – så påverkas du

Ekonomi Från och med den 1 juni gäller de nya amorteringskraven för nya bolån. Sparekonomen berättar hur det påverkar just dig, även som befintlig låntagare.

"Så fixar vi villaekonomin" – tre familjer berättar

Ekonomi Tre familjer med tre olika utgångslägen berättar om sin villakonomi – och deras knep för att få pengar över. Du får även familje-ekonomen Bodil Hallins...