Se upp! 6 vanliga missar vid huslån

Ni har hittat drömhuset och får riktigt bra erbjudande på lån! Men tänk till innan ni säger ja. Det kan bli fel! Här varnar privatekonomiska experten Annika Creutzer för de 6 vanligaste fällorna vid huslån.  


1. Vi tar lån på topplånet. 

Det finns ett krav på en kontantinsats på 15 % av lånet av en anledning, nämligen att banken vill ha ett skydd mot prisfall. Så undvik att ta topplån, och måste du göra det – se till att verkligen kolla upp avgifterna. Många så kallade blancolån har en mycket hög ränta och tuffa återbetalningskrav. 

 

2. Vi bestämmer bank för tidigt

Se till att låna på rätt ställe. Gå till minst tre banker och minst två gånger per bank. Rabatten ska vara så hög och så lång som möjligt. Och rabatten du får ska du ha på alla de år du binder räntan på, exempelvis fem år.

 

Läs också: Skilsmässa – hur gör vi med huset?

 

3. Vi ser huset som en bankomat

Renovering bör du spara till, inte låna till. Huset är ingen bankomat där du alltid kan plocka ut pengar. Vi är vana vid en ständig prisökning för hus, men det är ingen naturlag. Liksom 90-talets bostadskris, och krisen -08, kan vi få ytterligare kriser och huset kan minska i värde. Det är alltså inte säkert att det finns låneutrymme på huset när du väl behöver låna. Så se till att räkna ut vad huset kommer att behöva för renoveringar, ungefär när taket kommer att behöva läggas om eller vitvarorna bytas ut, och se till att spara en buffert för dessa utgifter. 

Du kan dock ta ett lån om det finns utrymme för det, och om du gör sådant som ökar husets värde eller sänker driftskostnaderna, som att uppgradera avloppssystemet eller isolera en vind.

 

4. Vi säger ja till att flytta pensionssparandet

En del banker ger mer rabatt om du lovar att flytta pensionssparandet till banken, men gå inte med på det. Pensionssparande är en så stor sak att den inte ska avhandlas och hanteras vid samma tillfälle som ett bolån. Det kan vara en mycket större sak att flytta ett pensionssparande än att ta ett bostadslån. Så säg nej till att flytta pensionssparandet.

 

5. Vi glömmer räkna på de nya amorteringskraven

Villkoren för att betala tillbaka bolån har blivit strängare. Ju mer du lånar, desto hårdare är kraven på amortering och dessa regler måste banken följa.

Lånar du till mer än 70 procent av köpesumman måste du amortera 2 procent på lånesumman per år. Lånar du 50–70 procent är kravet 1 procent.

Dessutom kan du behöva amortera ytterligare om du lånar mycket i förhållande till din inkomst. Lånar du mer än 4,5 gånger din inkomst (före skatt) ska du amortera ytterligare 1 procent på lånet. 

Prickar du in både den högre belåningen, över 70 procent, och lånar över taket på 4,5 gånger inkomsten måste du alltså betala av 30 000 kronor varje år för varje miljon kronor du lånar. 

Dessutom har varje bank rätt att ställa ytterligare krav på att du amorterar av ditt lån, om banken bedömer att du bör sänka din skuld i snabbare takt. Men det är något du kan förhandla med banken om. 

 

6. Vi sätter inte rätt bindningstid

Sätt inte bindningstiden på lånet längre tid än du tror att du kommer att bo i huset. Behöver du lösa lånet före bindningstiden måste du nämligen betala en så kallad ränteskillnadsersättning till banken. Rätt bindningstid handlar också om att det är svårare att förhandla till sig en bra ränta när lånedelen med kortast tid löper ut. Har du en tvåårig ränta och en femårig är det svårt att pressa tvååringens ränta eftersom banken vet att det kostar dig en hel del att lösa femåringen i förtid om du överväger att byta bank. Bankerna vill gärna att vi har olika bindningstider. Ha högst två, där den ena är tremånaders på ett lägre belopp. Är det tremånaders kan du göra extra amorteringar utan kostnad var tredje månad om du skulle vilja. 

 

Psst! Tänk på: 

Om du är sambo har ni helt skilda egendomar om ni inte skriver testamente. Det kan innebära att om den ena dör och ni inte har barn tillsammans så ärver i första hand hens föräldrar, i andra fall syskonen. Har man då lån gemensamt kan det bli tufft. Då tvingas den som är kvar att lösa ut den andras del. Ett sätt att lösa det är att ha livförsäkringar på varandra som ger ett belopp motsvarande halva lånets värde.

 

Annika Creutzer  

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar