Foto: Istockphoto

Se upp! 6 vanliga missar vid huslån

Ekonomi

Ni har hittat drömhuset och får riktigt bra erbjudande på lån! Men tänk till innan ni säger ja. Det kan bli fel! Här varnar privatekonomiska experten Annika Creutzer för de 6 vanligaste fällorna vid huslån.  

Av: Hanna Nolin, 26 februari 2020

1. Vi tar lån på topplånet. 

Det finns ett krav på en kontantinsats på 15 % av lånet av en anledning, nämligen att banken vill ha ett skydd mot prisfall. Så undvik att ta topplån, och måste du göra det – se till att verkligen kolla upp avgifterna. Många så kallade blancolån har en mycket hög ränta och tuffa återbetalningskrav. 

 

Annons

2. Vi bestämmer bank för tidigt

Se till att låna på rätt ställe. Gå till minst tre banker och minst två gånger per bank. Rabatten ska vara så hög och så lång som möjligt. Och rabatten du får ska du ha på alla de år du binder räntan på, exempelvis fem år.

 

Läs också: Skilsmässa – hur gör vi med huset?

 

3. Vi ser huset som en bankomat

Renovering bör du spara till, inte låna till. Huset är ingen bankomat där du alltid kan plocka ut pengar. Vi är vana vid en ständig prisökning för hus, men det är ingen naturlag. Liksom 90-talets bostadskris, och krisen -08, kan vi få ytterligare kriser och huset kan minska i värde. Det är alltså inte säkert att det finns låneutrymme på huset när du väl behöver låna. Så se till att räkna ut vad huset kommer att behöva för renoveringar, ungefär när taket kommer att behöva läggas om eller vitvarorna bytas ut, och se till att spara en buffert för dessa utgifter. 

Du kan dock ta ett lån om det finns utrymme för det, och om du gör sådant som ökar husets värde eller sänker driftskostnaderna, som att uppgradera avloppssystemet eller isolera en vind.

 

4. Vi säger ja till att flytta pensionssparandet

En del banker ger mer rabatt om du lovar att flytta pensionssparandet till banken, men gå inte med på det. Pensionssparande är en så stor sak att den inte ska avhandlas och hanteras vid samma tillfälle som ett bolån. Det kan vara en mycket större sak att flytta ett pensionssparande än att ta ett bostadslån. Så säg nej till att flytta pensionssparandet.

 

5. Vi glömmer räkna på de nya amorteringskraven

Villkoren för att betala tillbaka bolån har blivit strängare. Ju mer du lånar, desto hårdare är kraven på amortering och dessa regler måste banken följa.

Lånar du till mer än 70 procent av köpesumman måste du amortera 2 procent på lånesumman per år. Lånar du 50–70 procent är kravet 1 procent.

Dessutom kan du behöva amortera ytterligare om du lånar mycket i förhållande till din inkomst. Lånar du mer än 4,5 gånger din inkomst (före skatt) ska du amortera ytterligare 1 procent på lånet. 

Prickar du in både den högre belåningen, över 70 procent, och lånar över taket på 4,5 gånger inkomsten måste du alltså betala av 30 000 kronor varje år för varje miljon kronor du lånar. 

Dessutom har varje bank rätt att ställa ytterligare krav på att du amorterar av ditt lån, om banken bedömer att du bör sänka din skuld i snabbare takt. Men det är något du kan förhandla med banken om. 

 

6. Vi sätter inte rätt bindningstid

Sätt inte bindningstiden på lånet längre tid än du tror att du kommer att bo i huset. Behöver du lösa lånet före bindningstiden måste du nämligen betala en så kallad ränteskillnadsersättning till banken. Rätt bindningstid handlar också om att det är svårare att förhandla till sig en bra ränta när lånedelen med kortast tid löper ut. Har du en tvåårig ränta och en femårig är det svårt att pressa tvååringens ränta eftersom banken vet att det kostar dig en hel del att lösa femåringen i förtid om du överväger att byta bank. Bankerna vill gärna att vi har olika bindningstider. Ha högst två, där den ena är tremånaders på ett lägre belopp. Är det tremånaders kan du göra extra amorteringar utan kostnad var tredje månad om du skulle vilja. 

 

Psst! Tänk på: 

Om du är sambo har ni helt skilda egendomar om ni inte skriver testamente. Det kan innebära att om den ena dör och ni inte har barn tillsammans så ärver i första hand hens föräldrar, i andra fall syskonen. Har man då lån gemensamt kan det bli tufft. Då tvingas den som är kvar att lösa ut den andras del. Ett sätt att lösa det är att ha livförsäkringar på varandra som ger ett belopp motsvarande halva lånets värde.

 

Annika Creutzer  

26 februari 2020 Hanna Nolin
Annons
Annons
Mer om Ekonomi

Allt du behöver veta om fastighetsskatt 2020!

Ekonomi Fastighetsskatten är omdiskuterad och kan kanske vara på väg tillbaka. Detta kan vara viktigt att känna att till.

Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Ekonomi Ska bolånet bindas och hur ska man göra med sina besparingar? Johanna Kull, sparekonom på Avanza, svarar på tio av läsarnas frågor om ekonomi i osäkra...

Alla kan bli rikare, även du! Första steget är att du kopplar greppet om din ekonomi.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Ekonomi Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips.

Har ditt barn blivit en mambo, är vuxen men bor kvar hos mamma? Då kan du behöva ge en hjälpande hand.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Ekonomi Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen för hur du hjälper till på bästa sätt.

Glöm inte att lämna in dina sedlar – datumen att hålla koll på

Ekonomi Har du lösa sedlar i plånboken eller i sparbössan? Efter den 30 juni i år blir några av dina gamla sedlar ogiltiga – här är listan på vilka, samt datume...

Ta kontroll över din ekonomi – vi har listat 10 smarta ekonomiappar...

Ekonomi Undrar du vart pengarna tar vägen varje månad? Vi har listat 10 smarta appar som hjälper dig ta kontroll över din privatekonomi.

Dags att deklarera – 6 saker att hålla koll på

Ekonomi Vad ska man tänka på om man ska deklarera ROT, och vilket är det största misstaget många gör när de deklarerar? Här är tipsen för dig som ska deklarera. 

"Så fixar vi villaekonomin" – tre familjer berättar

Ekonomi Tre familjer med tre olika utgångslägen berättar om sin villakonomi – och deras knep för att få pengar över. Du får även familje-ekonomen Bodil Hallins...

5 sätt att få pengarna att räcka längre

Ekonomi Med dessa enkla och smarta knep kan du dryga ut din plånbok och få pengarna att räcka längre.