Många små förändringar kan spara mycket pengar!
Många små förändringar kan spara mycket pengar! Foto: iStock, Clas Ohlson, Comfort

Här försvinner dina pengar – 10 spartips!

Ekonomi

Chockad när elfakturan kommer? Här är läckagen du kanske inte tänker på. Läs expertens 10 bästa tips för hur du sparar pengar och el! 

Av: Hanna Nolin, 05 oktober 2020

Tätningslister är ett smart sätt att spara pengar! Dessa från Clasohlson.com.

Annons

1. Satsa på välisolerat

Har du ett välisolerat hus får du svalt på sommaren och varmt på vintern och sparar energi hela året. Enklaste insatsen är att byta tätningslisterna runt dörrar och fönster (om listerna är intorkade och torra behöver de bytas). Du sänker kostnaden och slipper golvdrag. Ytterdörren glömmer många, men där försvinner lätt många kronor när varmluften åker ut och kalluften in! Byt ut dörren och köp då en med lågt så kallat U-värde (ju lägre siffra, desto tätare är dörren) eller sätt upp ett draperi innanför ytterdörren (effektivt mot golvdrag).

2. Släck och spara!

Släck lamporna när du lämnar rummet. Det finns en seglivad myt om att en del lampor drar lika mycket av att man stänger av och på. Men det är alltid smartast att släcka. Byt till LED-lampor, de är snälla mot plånboken på sikt. 

3. Skippa stand-by

Stäng av stand-by- läget på dina apparater. Kolla också så att energisparläget är på i ipads, dator, telefon och tv. Funktionen "energisparläge" finns på apparatens inställningar. 

4. Välj rätt uppvärmning

Det första man kanske tänker är att nu måste vi ordna bergvärme. Men utgå i stället från just ditt hus och hushåll. Vi behöver olika lösningar för uppvärmning beroende på var i landet vi bor, hur miljön ser ut och hur många man är. Fråga klimat- och elrådgivaren på kommunen om råd (det är gratis). 

 

Det finns blandare med vattensparande funktioner, som denna från Comfort.se

5. Tänk smart med varmvattnet

Varmvatten är en stor kostnad. Se över vanor, hur länge och ofta duschar/badar ni? Att stänga av vattnet medan man tvålar in sig är en bra vana. Satsa på snålspolande kranar och duschmunstycken som inte påverkar upplevelsen men effektivt minskar vattenåtgången. Värm tevattnet i vattenkokare och kör på diskmaskinen (ja, det är mer energieffektivt än handdisk!).

6. Rätt grader

Bra temperaturer är +5 grader i kylen och –18 grader i frysen. Kylan gör dessutom maten mer hållbar och minskar svinnet!

7. Ladda på rutin

Det är lätt att vi slentrianmässigt har våra mobiler och ipads på laddning, men så fort sladden är i drar det el. Så när du laddat klart – dra ur sladden.

8. Energitjuv i köket

Utsugsfläkten är en energitjuv som man kanske inte tänker på. Den drar ut uppvärmd luft, som måste ersättas med ny uppvärmd luft. Så använd den bara när den behövs. Är det läge att byta så välj gärna hellre exempelvis en kolfilterfläkt.

9. Ha koll på infravärmen

Utekvällar med infravärme på den inglasade altanen är ljuvlig kvalitetstid. Men väggarna där är ofta tunna och elen drar lätt i väg. Välj när du använder infravärmen och stäng av när du inte är där.

 

10. Sänk värmen

Inomhustemperaturen bör ligga på kring 18–20 grader. Är det kallt ute kan man ju skruva upp lite, och så satsa på att ha lite svalare i rum man sällan är i.

 

Helena Holm på Energimyndigheten. 

Tips! 

I mars 2021 kommer ny miljömärkning med skärpta krav för energieffektivitet på vitvaror. Så om du ska köpa vitvaror nu så välj det mest miljöeffektiva som finns nu på marknaden, eller vänta till nästa vår.

Källa: Helena Holm, Energimyndigheten. 

 

05 oktober 2020 Hanna Nolin
Annons
Annons
Mer om Ekonomi

Allt du behöver veta om fastighetsskatt 2020!

Ekonomi Fastighetsskatten är omdiskuterad och kan kanske vara på väg tillbaka. Detta kan vara viktigt att känna att till.

Se upp! 6 vanliga missar vid huslån

Ekonomi Ni har hittat drömhuset och får riktigt bra erbjudande på lån! Men tänk till innan ni säger ja. Det kan bli fel! Här varnar privatekonomiska experten...

Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Ekonomi Ska bolånet bindas och hur ska man göra med sina besparingar? Johanna Kull, sparekonom på Avanza, svarar på tio av läsarnas frågor om ekonomi i osäkra...

Alla kan bli rikare, även du! Första steget är att du kopplar greppet om din ekonomi.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Ekonomi Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips. 

Har ditt barn blivit en mambo, är vuxen men bor kvar hos mamma? Då kan du behöva ge en hjälpande hand.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Ekonomi Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen...

Glöm inte att lämna in dina sedlar – datumen att hålla koll på

Ekonomi Har du lösa sedlar i plånboken eller i sparbössan? Efter den 30 juni i år blir några av dina gamla sedlar ogiltiga – här är listan på vilka, samt datume...

Ta kontroll över din ekonomi – vi har listat 10 smarta ekonomiappar...

Ekonomi Undrar du vart pengarna tar vägen varje månad? Vi har listat 10 smarta appar som hjälper dig ta kontroll över din privatekonomi. 

"Så fixar vi villaekonomin" – tre familjer berättar

Ekonomi Tre familjer med tre olika utgångslägen berättar om sin villakonomi – och deras knep för att få pengar över. Du får även familje-ekonomen Bodil Hallins...

5 sätt att få pengarna att räcka längre

Ekonomi Med dessa enkla och smarta knep kan du dryga ut din plånbok och få pengarna att räcka längre.