Vi i villa i annonssamarbete med Nordea
Titta, vi kan få grönt bolån! Vilken tur att vi bor i ett energisnålt hus.
Titta, vi kan få grönt bolån! Vilken tur att vi bor i ett energisnålt hus. Foto: Nordea

Så sänker du räntan med grönt bolån – och gör en insats för klimatet

Ekonomi

Bor du i ett energisnålt hus? Då kanske du har rätt till ett grönt bolån och kan sänka räntan. Så här gör du för att få ett.

 

Visste du att nästan 40 procent av den totala energiförbrukningen i Sverige kommer från byggnader? Det visar en rapport från Världsnaturfonden, WWF. Du kan alltså göra en insats för klimatet genom att energieffektivisera ditt hus. Dessutom spar du in på onödiga energikostnader, vilket är bra för dig som vill bo billigare. Nu finns ytterligare ett argument för ett klimatsmart boende: du kan ansöka om ett grönt bolån hos Nordea och automatiskt få sänkt ränta, vilket ytterligare sänker dina boendekostnader. 

 

Moderna hus är ofta energisnåla. Hos Nordea kan du gå in och se om ditt hus uppfyller kriterierna.
Foto: Nordea

 

 Johan Sandgärde är affärsutvecklare och produktansvarig för gröna bolån hos Nordea.

– Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda den här produkten och vill erbjuda den till så många kunder som möjligt, säger han.

Men vad är då ett grönt bolån?

– Det är ett bolån med extra rabatt för kunder som har ett energieffektivt boende. Med ett grönt bolån får kunden 0,1 procentenheter, alltså tio punkter, ytterligare rabatt utöver den eventuella rabatt man redan har.

Allt fler vill bo klimatsmart 

För att bostaden ska räknas som energieffektiv behöver den uppfylla vissa förutsättningarViljan hos svenskarna att välja ett klimatsmart boende är hög. Det visar en färsk undersökning från opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Sju av tio svenskar tycker det är viktigt att en ny bostad är klimatsmart med låg energiförbrukning och miljövänliga materialval. Klimatsmart boende är alltså en trend som är här för att stanna, både för planetens skull och för privatekonomin.

Vill belöna gröna kunder

Enligt Johan Sandgärde är de gröna bolånen ett viktigt led i Nordeas hållbarhetssatsning.

– Gröna bolån är ett av de sätt där vi på Nordea kan vara med och påverka miljön tillsammans med våra kunder, säger han. Vi prioriterar hållbarhet högt och vill belöna de kunder som väljer ett energieffektivt boende. Dessutom vill vi uppmuntra till klimatsmart byggande.

Vare sig du redan har ett bolån hos Nordea, ansöker om ett nytt bolån eller vill flytta ditt befintliga bolån kan du ansöka om ett grönt bolån redan idag. Bostaden kan vara en villa, ett fritidshus eller en lägenhet. 

Här kan du läsa mer om gröna bolån hos Nordea.

 

Tänk på ditt barns framtid och att alla kan göra något för klimatet och miljön. Att bo i ett energisnålt hus är ett steg på vägen.
Foto: Nordea

 

17 april 2019
Mer om Ekonomi
Alla kan bli rikare, även du! Första steget är att du kopplar greppet om din ekonomi.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Ekonomi Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips. 

Har ditt barn blivit en mambo, är vuxen men bor kvar hos mamma? Då kan du behöva ge en hjälpande hand.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Ekonomi Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen...

Glöm inte att lämna in dina sedlar – datumen att hålla koll på

Ekonomi Har du lösa sedlar i plånboken eller i sparbössan? Efter den 30 juni i år blir några av dina gamla sedlar ogiltiga – här är listan på vilka, samt datume...

Ta kontroll över din ekonomi – vi har listat 10 smarta ekonomiappar...

Ekonomi Undrar du vart pengarna tar vägen varje månad? Vi har listat 10 smarta appar som hjälper dig ta kontroll över din privatekonomi. 

Dags att deklarera – 6 saker att hålla koll på

Ekonomi Vad ska man tänka på om man ska deklarera ROT, och vilket är det största misstaget många gör när de deklarerar? Här är tipsen för dig som ska deklarera....

Nya amorteringskravet – så påverkas du

Ekonomi Från och med den 1 juni gäller de nya amorteringskraven för nya bolån. Sparekonomen berättar hur det påverkar just dig, även som befintlig låntagare.

Din ekonomi 2015 — 7 saker att hålla koll på

Ekonomi Boränta, ränteavdrag, elpris... Här är en analys av ekonomiläget för dig som är villaägare, plus experternas bästa tips för din ekonomi 2015.

5 sätt att få pengarna att räcka längre

Ekonomi Med dessa enkla och smarta knep kan du dryga ut din plånbok och få pengarna att räcka längre.