VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA
Har ditt barn blivit en mambo, är vuxen men bor kvar hos mamma? Då kan du behöva ge en hjälpande hand.
Har ditt barn blivit en mambo, är vuxen men bor kvar hos mamma? Då kan du behöva ge en hjälpande hand. Foto: iStockphoto

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Ekonomi

Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen för hur du hjälper till på bästa sätt.

Börjar villan kännas trång för att barnen aldrig flyttar ut? En gång i tiden kunde unga vuxna skaffa bostad även i storstäderna utan att behöva be sina föräldrar om hjälp. Idag försenas vuxendebuten många gånger av det nålsöga som en entré på bostadsmarknaden är. Ingela Gabrielsson, privatekonom hos Nordea, pratar ofta med föräldrar som inte vet hur de ska få sina vuxna barn att skaffa ett eget boende.

– Att ha barnen hemma på övertid kan kännas frustrerande, både för barnen själva och för dig som förälder, säger Ingela. Därför kan det vara bra att känna till att du som förälder kan göra en hel del för att hjälpa ditt barn att skaffa ett eget boende. 

Här är Ingela Gabrielssons råd för vad du som förälder bör tänka på när du ska hjälpa ditt barn att köpa sig en egen bostad. 

 

Ingela Gabrielsson, privatekonom hos Nordea.
Foto: Nordea 

 

Tips 1: Spara tillsammans

Det är viktigt att förstå att det allra grundläggaste är att ha ett rejält sparande. Bäst är förstås om både du som förälder och ditt vuxna barn har haft möjligheten att spara till en kontantinsats. Men det är aldrig försent att börja och då är det automatiska månadssparandet den bästa vägen.

 

Tips 2: Hjälp till med kontantinsatsen

Ditt barn har kanske både en fast anställning och en bra lön, men inte tillräckligt med pengar sparade för den kontantinsatsen som krävs för att köpa en bostad. Det finns olika vägar för dig som mamma eller pappa att ta. Du kan till exempel låna ut pengar till ditt barn, ge pengar i gåva eller ta ett lån tillsammans med ditt barn. 

 

Tips 3: Hjälp till med bolånet

Kanske har du och/eller ditt barn varit duktiga och sparat ihop till kontantinsatsen, men så visar det sig att ditt barn inte uppfyller kraven för att kunna ta ett bolån. Då kan du som förälder bli medlåntagare eller undersöka möjligheterna för att utöka bolånet på ditt eget boende

 

Boka tid hos en rådgivare så får du och barnet hjälp att hitta en finansieringslösning till den första bostaden.
Foto: iStockphoto

 

Att boka tid hos en rådgivare är en bra start för dig som vill hjälpa ditt vuxna barn att köpa sig en egen bostad. Om du redan är kund hos Nordea kan du boka en rådgivare online. Du som ännu inte är kund kan boka ett möte med en rådgivare på ett av Nordeas många bankkontor. 

Vill du också bli kund hos Nordea?
Som Nordens största bank tillhandahåller Nordea ett stort utbud av spar- investerings- och låneerbjudanden för 11 miljoner kunder.

24 maj 2019
Annons
Annons
Mer om Ekonomi
Alla kan bli rikare, även du! Första steget är att du kopplar greppet om din ekonomi.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Ekonomi Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips. 

Glöm inte att lämna in dina sedlar – datumen att hålla koll på

Ekonomi Har du lösa sedlar i plånboken eller i sparbössan? Efter den 30 juni i år blir några av dina gamla sedlar ogiltiga – här är listan på vilka, samt datume...

Ta kontroll över din ekonomi – vi har listat 10 smarta ekonomiappar...

Ekonomi Undrar du vart pengarna tar vägen varje månad? Vi har listat 10 smarta appar som hjälper dig ta kontroll över din privatekonomi.

Dags att deklarera – 6 saker att hålla koll på

Ekonomi Vad ska man tänka på om man ska deklarera ROT, och vilket är det största misstaget många gör när de deklarerar? Här är tipsen för dig som ska deklarera. 

Nya amorteringskravet – så påverkas du

Ekonomi Från och med den 1 juni gäller de nya amorteringskraven för nya bolån. Sparekonomen berättar hur det påverkar just dig, även som befintlig låntagare.

Din ekonomi 2016 – 9 saker att hålla koll på

Ekonomi Sänkt ROT- och RUT-avdrag och hot om amorteringskrav, samtidigt som ordet ”fastighetsskatt” poppar upp i debatten igen. Här är årets ekonomiska snackisa...

Din ekonomi 2015 — 7 saker att hålla koll på

Ekonomi Boränta, ränteavdrag, elpris... Här är en analys av ekonomiläget för dig som är villaägare, plus experternas bästa tips för din ekonomi 2015.

5 sätt att få pengarna att räcka längre

Ekonomi Med dessa enkla och smarta knep kan du dryga ut din plånbok och få pengarna att räcka längre.