Vi i villa i annonssamarbete med Nordea
Bundet eller rörligt? Fundera över vilken räntelösning som passar er bäst. Kanske en mix av båda?
Bundet eller rörligt? Fundera över vilken räntelösning som passar er bäst. Kanske en mix av båda? Foto: Nordea

Experten: Därför är det läge att binda räntan nu

Ekonomi

Älskar du att fixa med huset, men avskyr att oroa dig för ekonomin?
Då kan det vara dags att se över bindningstiden på dina lån.
– Nu är ett gyllene tillfälle att binda räntan och jag tycker att treårsräntan är ett bra alternativ, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Som villaägare vet man känslan. Det där smygande obehaget för att boräntan ska stiga, som gör sig påmint framåt småtimmarna och förstör skönhetssömnen. Men du måste inte känna så. Du kan försäkra dig mot höjda boräntor genom att binda hela eller delar av lånet.

 

Stoppa undan mobilen på natten och ägna dig åt att sova istället för att oroa dig för ekonomin. Att binda räntan kan vara ett sätt att få tillbaka den goda nattsömnen. 
Foto: iStockphoto

 

De flesta experter är eniga, de närmaste åren kommer Riksbanken att höja reporäntan, vilket påverkar bankernas boräntor. Däremot vet ingen, utom möjligen Riksbankens direktion, i vilken takt höjningarna kommer. Vid Riksbanksdirektionens senaste penningpolitiska möte i februari lämnades reporäntan oförändrad, men Riksbanken flaggar samtidigt för att räntan kan komma att höjas under andra halvan av 2019.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, rekommenderar den med stora bolån och låga marginaler att åtminstone fundera på att binda räntan.

– Just nu är det ett gyllene tillfälle att binda räntan, säger hon. Det är nästan ingen skillnad mellan den rörliga tremånadersräntan och en ränta bunden på tre år. Därför tycker jag att treårsräntan är ett bra alternativ. Om man ändå känner sig osäker kan man välja olika bindningstider, till exempel en del rörligt, en del bunden på två år och en del på tre.

Skönt att veta vad som gäller

Nordea månar alltid om sina privatkunder och ger dem stöd att fatta förnuftiga, ekonomiska beslut. Att bli privatkund i Nordea är enkelt. Banken hjälper dig hela vägen, även med att avsluta lånen hos din gamla bank.

Vare sig du är kund i Nordea eller inte – ta gärna en titt i Nordeas boränteväljare så får du hjälp att lista ut vilken boräntetyp du är.

Vad är det då som får Riksbanken att i sina prognoser ha med en höjning av reporäntan? Konjunkturen är ju på väg att mattas av under 2019, enligt Konjunkturinstitutet, vilket talar mot en höjning. Men osäkerheten kring vad som kommer att hända i omvärlden är stor och oron för världens finansmarknader kan leda till räntehöjningar som smittar av sig på den svenska marknaden. Därför kan det vara bra att du redan nu tar reda på vilka räntealternativ det finns att välja mellan.

– Hur du vill göra med din boränta handlar om vem du är, säger Ingela Gabrielsson. Även om du inte är så intresserad av ekonomi är det skönt att veta vad som gäller.

 

 

Skönt med en bank som förstår. Nordea har lång erfarenhet av bolån och ser varje kund som unik. 
Foto: iStockphoto

 

28 februari 2019
Annons
Annons
Mer om Ekonomi

Se upp! 6 vanliga missar vid huslån

Ekonomi Ni har hittat drömhuset och får riktigt bra erbjudande på lån! Men tänk till innan ni säger ja. Det kan bli fel! Här varnar privatekonomiska experten Annika Creutzer för de 6 vanligaste fällorna vid huslån.  

Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Ekonomi Ska bolånet bindas och hur ska man göra med sina besparingar? Johanna Kull, sparekonom på Avanza, svarar på tio av läsarnas frågor om ekonomi i osäkra...

Alla kan bli rikare, även du! Första steget är att du kopplar greppet om din ekonomi.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Ekonomi Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips.

Har ditt barn blivit en mambo, är vuxen men bor kvar hos mamma? Då kan du behöva ge en hjälpande hand.
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Ekonomi Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen för hur du hjälper till på bästa sätt.

Glöm inte att lämna in dina sedlar – datumen att hålla koll på

Ekonomi Har du lösa sedlar i plånboken eller i sparbössan? Efter den 30 juni i år blir några av dina gamla sedlar ogiltiga – här är listan på vilka, samt datume...

Ta kontroll över din ekonomi – vi har listat 10 smarta ekonomiappar...

Ekonomi Undrar du vart pengarna tar vägen varje månad? Vi har listat 10 smarta appar som hjälper dig ta kontroll över din privatekonomi.

Dags att deklarera – 6 saker att hålla koll på

Ekonomi Vad ska man tänka på om man ska deklarera ROT, och vilket är det största misstaget många gör när de deklarerar? Här är tipsen för dig som ska deklarera. 

"Så fixar vi villaekonomin" – tre familjer berättar

Ekonomi Tre familjer med tre olika utgångslägen berättar om sin villakonomi – och deras knep för att få pengar över. Du får även familje-ekonomen Bodil Hallins...

5 sätt att få pengarna att räcka längre

Ekonomi Med dessa enkla och smarta knep kan du dryga ut din plånbok och få pengarna att räcka längre.