ANNONS FRÅN NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips. 


Tar pengarna alltid slut långt före nästa lön? Ligger du vaken om nätterna och oroar dig för hur du ska kunna betala alla räkningar? Det behöver inte vara så. Anders Stenkrona är doktor i finansiell ekonomi och ”spardoktor” hos Nordea. Här är hans fem bästa tips för hur du får en ekonomi i balans.

Tips 1: Gör en budget

Nej, det är inte tråkigt att bestämma vart pengarna ska gå, bara smart. Med hjälp av en budget förhindrar du att pengarna rinner iväg. Du riktar helt enkelt pengaflödet dit det behövs. Ha som målsättning att sätta av 20 procent av nettolönen till sparande, 50 procent av lönen låter du gå till ”måsten”, som boende, elräkningen, mat och liknande. Resterande 30 procent får hamna på nöjeskontot, det handlar om utgifter du kan kapa med kort varsel.

 

Anders Stenkrona är doktor i finansiell ekonomi och ”spardoktor” hos Nordea.
Foto: Nordea

 

Tips 2: Spara till en akutbuffert

Alla behöver en buffert för oförutsedda utgifter. En rimlig summa kan vara 20 000-30 000 kronor beroende på den egna ekonomiska situationen. På ett år brukar de flesta också lyckas spara ihop den summan. Den ska täcka sådant som en ny disk- eller tvättmaskin så att du slipper ta ett dyrt konsumtionslån. Akutbufferten är ett bra sätt att kickstarta ditt sparande.

 

Tips 3: Betala av dina konsumtionslån 

Först när du har en akutbuffert ska du betala av dina konsumtionslån. Att du tar det i den ordningen beror på du måste ha egna pengar när krisen kommer för att inte behöva ta ytterligare ett konsumtionslån. Räntan på denna typ av lån är ofta väldigt hög. Man brukar säga att den som förstår ränta tjänar ränta, till exempel på sitt sparande. Den som inte förstår ränta betalar ränta. Så först buffert, sedan betala av konsumtionslånet.

 

Sms-lån och andra dyra konsumtionslån är big no-no för dig som vill få ordning på din ekonomi. Foto: iStockphoto

 

Tips 4: Spara ihop 2-3 månadslöner

När du har din akutbuffert och har betalat av konsumtionslånen är det bra med en mer långsiktig buffert, en som du kan ta av om du exempelvis förlorar jobbet. Till denna kan du spara i både fonder och på sparkonto.

Detta är pengar som du inte behöver blixtsnabbt, men kan få loss på några dagar. Den långsiktiga bufferten hjälper dig att behålla din standard tills du får ett nytt jobb, även om du kanske får stänga av nöjeskranen ett tag.

 

Tips 5: Börja pensionsspara

Sätt av pengar till din pension varje månad. Börja så tidigt i livet som möjligt. Du har inte råd att låta bli. Det tar ungefär tio år innan ränta på ränta-effekten kickar igång, det vill säga när tillväxten överstiger beloppet du sätter in. Då känns det som om din besparing växer av sig själv, vilket den faktiskt gör. Att pensionsspara är alltid bättre än att inte göra det, oavsett avgifter och skattesatser. Du behöver nämligen ett rejält belopp på banken om du ska kunna behålla din levnadsstandard när du gått i pension.

Hos Nordea finns många olika sätt att spara, som passar alla som vill bli rikare, både gamla och nya kunder.

 

Mest lästa artiklar