Räntor och bolån

Räntor och bolån i villa

Här samlar vi allt om räntor och bolån för dig som bor i villa. Att köpa hus är förmodligen det största köp man gör i sitt liv, och majoriteten kontaktar en bank för att låna pengar till köpesumman. Ett bolån kan också bekosta en renovering i huset, till exempel när man behöver göra större renoveringar som badrum och kök. Därför är det också viktigt att ha både bra bolånevillkor och koll på räntor.

Läs mer

Vi pratar med experterna som med sina smarta råd ger dig allt från bra räntekoll, tips för dig som vill jämföra olika bankers bolåneräntor, hitta lägst ränta, undrar över skillnaderna mellan fast och rörlig ränta, vill hitta en bra bindningstid som passar dig, eller kanske förhandla dig till en bra ränta hos din befintliga bank. Här finns både tips för dig som ska köpa nytt hus och gå in i en ny bostadsaffär, och dig som bott i hus sedan länge.

Din boendekostnad i hus

Här finns också allt om hur du får koll på din budget, så att du kan göra en bolånekalkyl när du ska köpa hus. Vi listar fördelar och nackdelar med att amortera och ger exempel på hur olika amortering påverkar din månadskostnad.

Vi tipsar även om annat du behöver tänka på i samband med husköp, amortering och ränta – som lagfart, pantbrev och nya amorteringskrav.

Koll på amortering

Våra experter hjälper dig att få koll på din amortering och hur nya amorteringskrav påverkar din boendekostnad. Vad händer med villapriserna om amorteringskraven förändras? Här samlar vi också tips kring amorteringstid och amorteringsplaner, som vad en rak amortering kontra annuitetslån innebär för din månadskostnad, och om du som pensionär bör spara eller amortera – eller kanske till och med ska ta ett seniorlån?

Räntor och amortering för olika boendesituationer

Vi tar reda på hur olika räntor och amorteringskrav påverkar just dig: oavsett om du är pensionär, ensamstående eller småbarnsfamilj med små marginaler, eller kanske ett äldre par med utflyttade barn. Kanske funderar du på om det är mest fördelaktigt för er familj att amortera eller spara pengar på ett sparkonto eller i fonder? Eller om du vid en låg inkomst kan skippa amorteringen helt och hållet? Familje-, låne- och boendesituationer ser olika ut och våra experter ger dig tips och råd som passar just din familj – kort och gott allt du ska tänka på kring amortering, ränta och andra kostnader som påverkar ditt boende.

Se upp! 6 vanliga missar vid huslån

Se upp! 6 vanliga missar vid huslån

Ni har hittat drömhuset och får riktigt bra erbjudande på lån! Men tänk till innan ni säger ja. Det kan bli fel! Här varnar privatekonomiska experten Annika Creutzer för de 6 vanligaste fällorna vid huslån.  

Nya amorteringskravet – så påverkas du

Nya amorteringskravet – så påverkas du

Från och med den 1 juni gäller de nya amorteringskraven för nya bolån. Sparekonomen berättar hur det påverkar just dig, även som befintlig låntagare.

Spara eller amortera som pensionär?

Spara eller amortera som pensionär?

Efter pensionering är det viktigare att spara än att amortera. Så här gör du rätt bolåneval som pensionär – och så här funkar seniorlån.

Varför amorterar vi inte?

Varför amorterar vi inte?

Finansinspektionens senaste undersökning av de svenska bolånen visar att snittet för amorteringstiden idag är 140 år.

Amortera på huset – Ekonomitipset

Amortera på huset – Ekonomitipset

Att amortera är faktiskt en sparform som många inte tänker på, och som ofta är underskattat bland de yngre generationens villaägare som är vana med stigande värde på sitt hus i kombination med amorteringsfria lån.

Räntan sänks av Riksbanken

Räntan sänks av Riksbanken

DN.se rapporterar att riksbanken sänker räntan. Det kan ge dig sänkt bostadsränta och med det minskade bostadskostnader.

Krönika: Snart höjs räntan
ranta

Krönika: Snart höjs räntan

Förr eller senare kommer räntehöjningen. När och hur mycket vet vi inte ännu. Men om ett par år måste villaägare vara beredda på att klara en ränta som är tre gånger så hög som dagens.