Foto: Istockphoto/ T Busch-Christensen

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Ebba Busch Thor

Husliv

Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Nu delar Ebba Busch Thor sina tankar.

Av: Anders Carlén och Anja Källstedt, 26 februari 2018

Vad innebär en röst på Kristdemokraterna för dem som bor i hus?

– Att det blir lättare för fler att uppfylla drömmen om att skapa ett eget hem i ett hus man äger själv. Vi värnar det egna ägandet och möjligheten att bo i eget hus. Kd var fram till 2006 det enda partiet som ville avskaffa den dåvarande fastighetsskatten som då uppgick till 1 procent av hela taxeringsvärdet och tvingade hushåll att sälja sina hus. Tack vare kd avskaffades den skatten och ersattes med en lägre kommunal avgift 2008.

Allt fler lämnar de mindre orterna i landet för de större – går det verkligen att förhindra?

Annons

– Genom ett aktiv näringspolitik och genom ökad polisnärvaro på landsbygden tror vi att det kan bli mer attraktivt att bo på mindre orter som ofta är mycket charmiga och lunga. Något som inte minst barnfamiljer efterfrågar.

Hur ser vårt boende ut om 20 år?

– En del tror att framtidens boende främst blir i höghus i storstäderna. Men det är något djupt mänskligt att vilja äga sin egen bostad, att ha rum för familjen och närhet till natur. Det kommer inte förändras. I strävan efter balans mellan jobb och familjeliv och för att hantera ett stressat samhälle tror jag snarare att fler kommer söka sig till den sortens boende. Boendet kommer att vara snarlikt dagens men metoderna för uppvärmning kommer förhoppningsvis att förbruka mindre energi.

Rot-avdraget – bra eller dåligt?

– Bra! Det har möjliggjort för många familjer att göra nödvändiga renoveringar och bygga ut när familjen växer. Det har också gjort svarta jobb vita.

Hur ska vi få fler bostäder?

– Kristdemokraterna vill se fler aktörer på marknaden som pressar priserna. Vi behöver också stärka det regionala inflytandet över bostadsplaneringen och förenkla regelkrånglet. Långsiktiga villkor för såväl byggande som förvaltning och ägande är en viktig del. Vi vill också stimulera andrahandsuthyrning av bostäder. Delar av en villa eller lägenhet ska kunna hyras ut skattefritt. Det skulle snabbt skapa många nya bostäder och inte minst hjälpa unga att få en bostad.

Hur vill ni förhindra en bostadsbubbla?

– Det enda som långsiktigt hindrar ohållbart stigande bostadspriser är en fungerande bostadsmarknad. Därför behöver kostnaderna för att byta bostad minska och konsumenternas efterfrågan måste värderas korrekt i nyproduktionen av hyresbostäder. 

26 februari 2018 Anders Carlén och Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.