Foto: Istockphoto

"Räknas den dåliga vägen som ett dolt fel?"

Husliv

Min granne ska sälja huset. Är hen skyldig att tala om för blivande köpare angående problem på vår servitutväg, undrar en läsare. Magnus Bäckström på Mäklarsamfundet förklarar.

Räknas den dåliga vägen som ett dolt fel?

Min granne ska sälja huset. Är hen skyldig att tala om för blivande köpare angående problem på vår servitutväg – den är i mycket dåligt skick och inte bra skött.

Den nya ägaren får en stor snöhög på sin tomt framåt vintern med smältvatten som rinner ner på våren som följd. Men även under sommar och höst blir det besvär om det regnar mycket.

Annons

Dikena är obefintliga, vägen och tomten lutar så att vattnet rinner ner på grannarnas tomt, vilket har varit ett stort problem i många år. Räknas det som ett dolt fel som säljaren är skyldig att upplysa om?

Anna

Svar: Att vägen är i mycket dåligt skick och inte bra skött borde en köpare kunna upptäcka under de flesta delar av året då vägen ej är snötäckt. Dock kan det vara svårt att upptäcka följdproblem på intilliggande fastigheter.

Om vi utgår från att ni har servitut att ta väg över den fastighet som nu ska säljas, och det finns kända problem som dyker upp vid vissa väderlekar och årstider, är det klokt att låta upplysa om dessa omständigheter för spekulanter innan köpekontrakt undertecknas. Detta för att undvika onödiga tvister i framtiden mellan säljare, köpare och er som servitutsinnehavare.

Magnus Bäckström

11 juni 2018
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.