Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv

Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Av: Anja Källstedt, 05 mars 2018

Du är uppvuxen i Stockholmsförorten Alby och bor fortfarande kvar där – berätta!

– Det gick en bro mellan området jag växte upp i till husen där alla svenskar bodde, och när jag var liten sa jag: ”När jag blir känd rappare ska jag bo där” och pekade på huset som är mitt i dag. Tidigare bodde jag i en etta i Alby, och i samband med att jag och min dåvarande flickvän väntade vår äldsta dotter blev huset till salu. Vi budade, men jag var ganska fattig och hamnade på kanske åttonde plats i kön. Men den som var först fick inget banklån, den andra hade inga pengar, den tredje drog sig ur – till slut var det bara vi kvar. På något sätt var det meningen att vi skulle få huset, och så blev det.

Är huset som du hade tänkt dig?

– Ja, jag har byggt min egen värld där. Jag har en musikstudio, barnen har sina rum och vi har en liten trädgård. Det är min plats på jorden.

Annons

 Vad lägger du helst pengar på?

– Först och främst mina fyra barn, jag vill att de ska få allt som jag inte hade som liten. Jag är inte en sådan som sparar, jag lever i dag och tänker inte mycket på morgondagen.

Har du alla barnen på heltid?

– Bara min äldsta dotter. Två har jag varannan vecka och den fjärde ligger jag i vårdnadstvist om.

Hur lyckas du hålla ordning hemma när ni är så många i huset?

– Man får lära barnen att plocka undan efter sig, vilket de är lite dåliga på. De har sina egna rum, och hur det ser ut där bryr jag mig inte så mycket om. När de drar ut sina grejer i hela huset blir det däremot riktigt jobbigt, de yngsta är proffs på att sprida sina saker överallt. Sedan är jag ganska stökig själv, men vi har en nanny som hjälper till också.

Du är utbildad kock och har tidigare släppt en kokbok – lagar du mycket mat hemma?

– När man har barn måste man laga mat ibland, men det blir mycket färdiglagat – pizza eller hamburgare till exempel. Jag skulle vilja vara bättre, men det handlar om tidsbrist, jag hinner inte alltid vara den duktiga pappan. Man ska hämta och lämna barnen på sina skolor, jobba heltid, träna, underhålla barnen – det blir inte mycket tid över. Vi har dessutom fyra hundar, sexton dvärgpapegojor och en fågelspindel att ta hand om.

Sa du SEXTON papegojor?!

– Ja, agapornis – näst minsta rasen i världen. När jag var liten fick jag två sådana av min pappa när jag fyllde år, men så dog den ena varpå den andra blev så ledsen att den gick bort av sorg. Papegojorna kallas för love birds, de håller ihop hela livet. När min ena dotter fyllde två år köpte jag två dvärgpapegojor till henne i present, och sedan har de bara ökat i antal–nu är de uppe i sexton stycken. De har ingen tv, så de har lite annat att göra, om man säger så.

Skulle du vilja ha dig själv som granne?

– Ja, jag är bortrest i jobbet ganska mycket. Det är klart, grannarna har gnällt lite ibland när jag har spelat hög musik eller trummor – det är inte alltid så poppis. Men jag älskar dem ändå!

Du släppte nyligen låten Kung av rap, vad väntar härnäst?

– Det är 35 år sedan jag började sjunga, och i år släpper jag ett nytt album. Det är roligt att jag fortfarande får göra det jag älskar, det är få förunnat. Det har blivit tolv album, två Grammis och jag har blivit invald i Swedish Music Hall of Fame.

Du har för länge sedan nått målet att bli rappare, och bor dessutom i ditt drömhus – vad blir nästa mål att uppnå?

– Drömmen är att göra några album på kort tid och fortsätta att leverera schyst musik. Fortsätta att vara Dogge med svenska folket: uppträda och spela, vara med i tv- program, förhoppningsvis få skådespela lite mer och göra reklamfilmer. Jag har några tunga år bakom mig med en fru som dog i cancer, skilsmässor och så vidare, men nu vill jag vara positiv och leverera. Det är det jag kämpar för.

Fem snabba frågor

Kol eller gasol?

– Kol.

Badtunna eller jacuzzi?

— Badtunna.

Motorklippare eller robotklippare?

— Motorklippare.

Hemmakväll eller utekväll?

— Hemmakväll, eftersom jag ofta jobbar på krogar så vill jag inte gå dit när jag är ledig.

Nytt eller loppis?

— I love loppis! Du får tio grejer i stället för en helt ny. Jag har gjort en massa fynd, jag är Mister Loppis.

Om Dogge

Namn: Douglas ”Dogge Doggelito” León.   

Ålder: 42 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Fyra barn, en fågelspindel, fyra hundar och sexton dvärgpapegojor.

Gör: Är artist och multikonstnär.

Aktuell: Med singeln Kung av rap, och släpper dessutom ett nytt album i år.

05 mars 2018 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

"En slags husdoktor via Skype"

Husliv Idag är det standard med läkarvård via video. Nu kan du även ta tempen på din golvbrunn eller scanna ditt kök med hjälp av experter. Sedan första februari erbjuder Folksam sina kunder byggrådgivning via videosamtal.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.