Foto: Istockphoto

Coronaviruset – så hjälper du de äldre!

Husliv

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu äldre personer över 70 år att hålla sig hemma. Här är några tips på vad du kan göra om du vill hjälpa din släkting, vän eller granne genom denna period av isolering.   

Av: Sara Åhlström, 19 mars 2020

Coronaviruset fortsätter att sprida sig i världen och hos oss i Sverige och nu uppmanar Folkhälsomyndigheten äldre personer över 70 år att begränsa sin kontakt med andra under de kommande veckorna i och med att de är den främsta riskgruppen (läs mer om covid-19 på Folkhälsomyndighetens hemsida).

 

Många äldre följer inte rådet

Många äldre väljer trots rekommendationerna att inte isolera sig, skriver bland annat Aftonbladet. Men det är viktigt att följa rådet, då sjukvården kan få för hög belastning om många blir allvarligt sjuka samtidigt. 

 

Läs också: 

Coronaviruset – så skyddar du dig och andra bäst 

 

Coronaviruset – så hjälper du själv till 

Kanske har du en mormor eller granne som du vet behöver hjälp under den här tiden? Nu behöver vi alla hjälpas åt genom denna prövning – här är några tips på hur du kan räcka ut en hand. 

Undvik kontakt 

Annons

Först och främst: Undvik att träffa din släkting eller närstående just nu. Det här är för deras skull och för att skydda dem från viruset.  

Ring eller lägg en lapp i brevlådan 

Ring gärna och fråga om du kan hjälpa till med något! Eller lägg en lapp i brevlådan till din granne och berätta att du finns där och kan hjälpa till med diverse ärenden. 

Handla mat 

Matpåse dörr

Äldre personer bör så långt som möjligt att försöka undvika att åka buss, tunnelbana och handla i matbutiker just nu. Ställ därför gärna upp och åk och handla åt din släkting eller granne. Men ställ sedan matkassen utanför dörren. Gå inte in! 

 

Läs också:

Speciellt i sjukdomstider är det viktigt att byta handukken oftare 

Tvätta händerna rätt och minska risken att bli sjuk

 

Källa: Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten  

19 mars 2020 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.