Statsepidemiolog Anders Tegnell
Statsepidemiolog Anders Tegnell Foto: iStock/Folkhälsomyndigheten

Corona-experterna: Då kan det värsta vara över

Husliv

Corona-utbrottet slår hårt mot sjukvården, men snart kan det vända. Det beskedet gav den förre statsepidemiologen Johan Giesecke tidigare i veckan.

Av: Jonas Nygaard, 07 april 2020

Läs också: Tvätta händerna rätt och minska risken att bli sjuk

Tusentals personer i Sverige är bekräftat smittade av coronaviruset och det blir fler för varje dag som går. I Stockholm där smittan är som mest utbredd väntas det först bli värre i tre veckor med fler fall, men sedan kan det bli bättre, enligt Johan Giesecke. 

– Det kommer bli mycket värre för sjukvården den här veckan, nästa vecka och den tredje veckan. Sedan kommer det att vända, säger Johan Giesecke till SVT.

Enligt Johan Giesecke väntas Stockholm nå toppen först. 

Annons

– Resten av landet ligger lite efter, säger han till SVT. 

Johan Giesecke

WHO-rådgivaren och förre statsepidemiologen Johan Giesecke Foto: SVT

Även nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare förutspått en eventuell topp vid samma tidpunkt. 

– Det är nog rimligt. Vi kan också tänka oss att den kommer tidigare än så i Stockholm, säger han till Svenska Dagbladet.

Vid en presskonferens i slutet av veckan sa Anders Tegnell att vi har två olika epidemier, en i Stockholm och en i övriga landet. Men kurvan i Stockholm kan ha börjat plana ut.

– Kurvan ligger förhoppningsvis i Stockholm på den plana delen, som förstås kan bli ganska lång, säger Anders Tegnell. 

Smittspridningen sker i hela Stockholm, enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm.

För att hålla tillbaka smittspridningen är det fortsatt viktigt att följa myndigheternas råd, särskilt under påsken och andra kommande högtider.

– Jag vill att så många som möjligt uppmärksammar Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hålla avstånd, ha noggrann handhygien och att avstå från att samlas för olika typer av fester och firanden vid de kommande högtiderna. Det gäller oavsett hur smittspridningen ser ut där man bor, säger Per Follin vid Smittskydd Stockholm. 

Coronavirus

Coronaviruset

Det finns en samhällsspridning i de flesta regionerna i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Flest bekräftat smittade finns i Region Stockholm, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Jämtland Härjedalen. 

Läs också: Största missuppfattningen om corona, enligt Agnes Wold

07 april 2020 Jonas Nygaard
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.