Foto: Istockphoto

Största missuppfattningen om Corona! Professor Agnes Wold om vad som funkar och inte funkar!

Husliv

Funkar verkligen munskydd som skydd mot viruset och hur stort avstånd ska man hålla från andra människor för att minska risken att bli smittad? Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, svarar på fem snabba frågor. 

Av: Sara Åhlström, 30 mars 2020

1. Vad ska jag göra för att i största mån undvika att bli smittad?

– Håll en och en halv meters avstånd från alla människor, så gott det går. Undvika att andas in andras utandningsluft. Sedan kan man också tvätta händerna med varmt vatten och tvål innan man kommer hem och innan man äter. Nu sprids ju viruset huvudsakligen via luften, men man kan inte utesluta att man får virus på fingrarna och får in det i ögonen, munnen eller näsan. 

Annons

2. Vad funkar inte för att skydda sig mot coronaviruset?

– Vanliga munskydd. Luften passerar på sidorna om papperslappen. Det är också viktigt att tänka på hur man umgås. Nu kanske man istället för att träffas på lokal träffas hemma, men det hjälper ju inte. Det här är en typisk smitta som sprids inomhus i nära sammanhang, när man hänger nära sina kompisar, vid familjesammankomster.

3. Hur undviker jag att smitta andra om jag själv blivit sjuk?

– Håll dig inte bara hemma, utan se till att inte träffa en enda människa förrän du är frisk och två dagar efter detta. Mat får levereras till dörren. Umgänge får ske via telefon och skype.

4. Vilka är de vanliga misstagen många gör just nu?

– Jag tycker folk verkar klara av det här väldigt bra. Folk tar hand om sina gamla släktingar genom att handla åt dem och höra av sig per telefon. Man kan också umgås genom att promenera ute tillsammans.

5. Vilket är en vanlig missuppfattning om coronaviruset? 

– Att tangentbord och liknande är en viktig smittkälla. Viruset kommer med människor – i den luft de andas ut. Du behöver inte desinficera ditt tangentbord, om du får corona kommer det inte att vara från ditt tangentbord.

Agnes Wold 

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg

 

Läs också: Tvätta händerna rätt och minska risken att bli sjuk

30 mars 2020 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.